Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Anketa: Jaké vysvědčení nám vystaví za sto let?

7. 6. 2013
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Dějiny píší vítězové.
Před 25 lety se ve škole učilo, že císař František Josef 1. byl masový vrah kvůli rozpoutání 1. světové války a dr. Milada Horáková byla za špionáž odsouzena k trestu smrti. Naopak manželé Rosenbergovi byli zavražděni americkou justiční mašinerií a Klement Gottwald byl velký státník.
Dnes se po císaři jmenují nějaké oplatky a má bystu na hlavním nádraží, z Letné vede ulice M. Horákové, Rosenbergerovi byli špioni, co prozradili Rusům tajemství atomové bomby a Gottwald je ten masový vrah.

Nahlásit

-
0
+

Z doby americke obcanske valky taky zbylo hodne pisemnosti, ale mainstreamovy pohled je ten vnuceny vitezi, tedy Unionisty. Vitezove rozhoduji o tom, co je v ucebnicich, ktere chte nechte formuji nahledy na historii v utlem mladi drtive vetsiny. Jih byli otrokarsti padous a Lincoln bojoval za jejich osvobozeni, no ne? Samozrejme se obcas stane, ze spor nemel viteze a potom se vetsinou udrzuji dva pohledy - kazda strana ma svuj, ktery si pise do ucebnic atd. Mozna zruseni statniho dohledu nad skolnimi obnovami by mohlo pomoci, aby byly ty pohledy ruznorodejsi. Toho se stezi dockame. Ale objektivni nebo snad dokonce definitivni vsechny uspokojujici pravdu nalezajici nebudou dejiny nikdy, to neni v lidskych silach.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Doufám, že se pan Hampl mýlí, že dějiny nebudou psát vítězové, že by snad mělo zbýt tolik písemných záznamů a nebude taková cenzura, aby si vnuci nemohli vyguglovat co si jejich předkové mysleli, co prosazovali, kdo z nich měl pravdu i když ji nebyl schopen prosadit.

Nahlásit

-
0
+

Já se za 100 let budu na dnešní dobu dívat jako na dobu neuvěřitelné politické anarchie, kdy nikdo z veřejných představitelů nechtěl za nic nést osobní zodpovědnost, neboť věděl, že kdyby vyslovil pravdu, natož ji prosazoval, byl by natolik vláčen všemi médii, že by to znamenalo jeho sebevraždu. Jako na dobu, kdy vládcům nebylo dovoleno vládnout.

Nahlásit

-
0
+

Opravdu mě mrzí, že se Keller s Johanisovou nedožijí všech nezměrných hrůz globálního oteplování. I když... nepochybuji, že když to nevyjde, tak to budou vydávat za úspěch "omezování" ;emisí CO2... Zcela analogicky, jako když stimul nic neudělá, tak je to tím, že byl moc malý.

Nahlásit

-
0
+

Vtip a nadhled pana Aleše Tůmy mě vylepšil náladu, oproti "zelené zaprděnosti" paní Nadi :-)).

Nahlásit

-
0
+