Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Tady je profesorovo!

5. 6. 2013
 12 356
12 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ok, proč ne. Já proti tomuhle modelu nic nemám. Mně osobně by dokonce možná vyhovoval. Jen, opakuju, nejsem přesvědčen, že by se to nějak významně odrazilo na kvalitě českých vysokých škol. Kvalita/nekvalita českých škol se odvíjí spíše od jiných faktorů, než je jejich kariérní systém. Ostatně, ten systém tady byl i v dobách, kdy na místních univerzitách učili třeba Ernst Mach nebo Roman Jakobson.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nevím, v čem je to relevantní, psal jsem to jen jako poznámku, ale jak chcete.

Ekonomie v Praze, máme 9 profesorů, z toho mě učili 3 na celkem pěti předmětech. Dál máme 8 docentů, z toho mě učili tři ve čtyřech předmětech. U všech ostatních předmětů byli garanti bez doc/prof titulu.

Stačí tak?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak stat garantuje kvalitu VS? Tim ze VS si muzou jmenovat profesory dle libosti?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To by me zajimalo konkretne kde, jaky obor, jake predmety (kolik) a s kym jste mel (kolik tedy vlastne profesoru)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Anebo uzname, ze tu zadna autorita, ktera by darovala dozivotni clenstvi v klubu vyvolenych, neni, a nechame rozhodnout konkretni lidi v konkretnim case a konkretni situaci. Jak pise Petr Matejka, koho zrovna letos univerzita zamestna aby ucil vysokoskolaky nebo delal vyzkum, ten je profesor, koho ne, ten neni.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Německo, alespoň dle Wikipedie, od tohoto modelu pomalu ustupuje:

http://en.wik ipedia.org/wiki/Professor#Germ any.2C_Poland.2C_etc

Ci tuji:
"Since2002 a lot of ways may lead to full professorship. One can reach professorship at a university by habilitation, junior professorship or equivalent performance. In engineering this is often attained through expert knowledge in the industry, and in natural science often by the number and quality of publications."
.. .adále:
"Note that in Germany, there has always been a debate about whether Professor is a title that remains one''s own for life once conferred, or whether it is linked to a function and ceases to belong to the holder once she or he quits or retires. The latter view has won the day—although in many German Länder, there is a minimum requirement of five years of service before "Professor" ;may be used as a title—and is by now both the law and majority opinion.

Pokud jde o Vámi zmiňovanou kvalitu vysokých škol, tak se podívejte na srovnávací žebříčky, jak to s ní je. Samozřejmě nemusíte žebříčkům bezmezně věřit, ale bohužel o žádném lepším způsobu porovnání kvality nevím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jde o to, že náš model také funguje v zahraničí. Je to v podstatě německý model vysokoškolské kariéry. To, proč u nás funguje špatně, není ani tak dalece tím modelem, ale prostředím, ve kterém je realizován. A dá se předpokládat, že podobně by dopadla aplikace toho, řekněme amerického, modelu. Obávám se, že ke zvýšení kvality škol obecně by to nepřispělo ani o píď.Pouze by to umožnilo odstranit (i dnes už poměrně limitovanou) možnost státu garantovat kvalitu vysokých škol. Chápu, že pro člověka, který je přesvědčen, že o kvalitě všeho má rozhodovat trh, to je optimální možnost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No jo, ale takhle se to "Bratrstvo kočičí pracky" zcela rozloží!!! :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Občas mám pocit, že u nás skutečně vynikáme v optimalizaci naruby, tedy v umění vybrat ze všech možných světů ten nejhorší."

Je docela zábavné přečíst si tuto kritiku a pak ty Vaše nepodložené výkřiky o stavu českého školství. Neříkám, že to není pravda, ale když v celém článku není jediné číslo, je velice těžké Vás brát vážně.

Shodou okolností mě za ta léta na VŠ učilo několik profesorů (většina aktivně publikovala) a jen jednou se stalo, že místo profesora odučil odborný asistent. (Profesor o pár měsíců později zemřel.) Extrapolovat ale nechci, protože pak bych se snížil na Vaši úroveň.

Nahlásit

-
0
+

Jaké že jsou hlavní námitky vůči modelu, kdy profesorský titul jako takový neexistuje, a místo něj pouze existuje "profesor" jako pracovní pozice na univerzitách (čili učíš = jsi profesor, vyhodí tě = už nejsi). Funguje to takhle v zahraničí a nevšiml jsem si, že by kvalita našich škol byla lepší, než jinde.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Autor textu považuje za problematické, či snad přímo nepřijatelné, že profesory jmenuje komunita ostatních profesorů.
No, i když to vypadá nepravděpodobně, musím autorovi sdělit, že žádný model, ve kterém by podobné hodnosti uděloval Bůh nebo někdo, kdo stojí nad lidmi, opravdu neexistuje. Vždy se bude jednat o společenství odborníků nebo "odborníků" ;,kteří budou mít nějakou legitimitu k takové činnosti. A to legitimitu vždy z nějakého důvodu napadnutelnou. Jednou to jsou profesoři, podruhé politici, potřetí manažeři, najatí bůhvíkým bůhvíjak, atd. . Žádný model, který by se vyhnul subjektivnosti a zdůvodněným námitkám, není.
Jen jste prostě shrnul rozumné námitky proti jednomu přístupu (tomu, ke kterému historicky náležíme) a neuvedl spousty námitek proti modelům jiným.

Nahlásit

-
0
+

"celý systém okamžitě zdegeneruje do otevřené korupce a klientelismu a nezbyde, než jej úplně zrušit"
Člověče, neblbněte. Vždyt tím uzavřením do sebe se naopak systém stane dokonalým, nezrušitelným, věčným.

Nahlásit

-
0
+