Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Vystěhovalectví na Západ pouští nové Evropě žilou

11. 4. 2013
28 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Tak to asi bydlime kousek od sebe :)

Vetsina pravidel mozna dava smysl a celkem i prekousnu to, ze se nesmi prat v nedeli, dopoledne, vecer a ze si deti musite ze skolky brat na obed domu, takze misto poklidneho obedu v praci pelasite do skolky vyzvednout dite.

Ale ty nemovitosti neprekousnu. V najemnim byte v podstate nesmite celkem nic delat, nikdy ho nebudete moci prestavet a to ani nemluvim o nizkych stropech a ze vam nedovoli pracku v byte a budete prat nekde ve sklepe, jako to delala moje babicka pred 30 lety. To opravdu ne. Tahle zeme je dobra, aby si tady clovek rychle vydelal penize a pak zmizel nekam jinam.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pridam druhy pohled:

ad pravidla a zakazy> Podle mych zkusenosti (bydlim tu 3,5 roku) dava vetsina pravidel docela dobry smysl. Cili necitim se jimi omezovan. To plati i o silnici, kde jsou oproti okolnim zemim nizke povolene rychlosti. Navic, pokud se Vam nezdaji pravidla kantonu nebo obce, muzete se prestehovat do jine(ho). Co kazdeho zaujme: kazdy kanton ma sve vlastni danove zakony, ktere jsou parametricky upravene v jednotlivych obcich. Cili bydliste vybirate mimo jine i podle vyse danove sazby :-)

ad parkovani> To jsem jako problem nikdy nepocitoval. Do prace jezdim MHD, a kdyz uz nahodou potrebuju vzit auto, vzdycky se najde misto v nejakem parkhausu.

ad obcanstvi> Souhlas, je to pakarna. Obecne je to jeste vic, nez tech 10 let. Navic musite prokazat znalost jazyka (obvykle staci Hochdeutsch) a mistnich realii. Ta podminka na nestehovani podle me uz ale neplati.

ad hypoteky a bydleni> Na hypotekach nic spatneho nevidim. Marze bank jsou nizke, navic se tu daji sehnat i zajimave strukturovane hypoteky, ktere v CZ jeste vubec neexistuji. Hlavni potiz je v cene nemovitosti, ktere jsou tady v kantonu Zurich cca 5x drazsi nez v Praze. A to i v mensich mestech. Obecne tu plati, ze zivot neni koncentrovany jen do vetsich mest, a da se kvalitne bydlet a zit kdekoliv. Jinak Svycari temer vubec nebydli ve vlastnim. Neco mezi 2/3-3/4 je v pronajmu a na duchod si penize ukladaji do fondu misto do nemovitosti (protoze si muzou dovolit verit, ze ty fondy nikdo nevykrade).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

to by me zajimalo, jak treba Nemecko muze vyhostit francouzske gastarbeitery? Nebo jak by Ceska republika vyhostila Slovaky?

Jinak ja nerikam, ze o obcanstvi nemusite zadat. At si ten clovek o nej klidne pozada, cestovat s britskym nebo nemeckym pasem je urcite lepsi nez mit cesky pas. Navic clovek nikdy nevi, treba se tam ozeni/vda a je to hned jina a nemusi se obavat vystehovani.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ahoj, četl jsem jeden tvůj komentář že tvůj kamarád hledá frézaře.Mně je 22let, práce si opravdu vážim a mám dva a půl letou praxi.Hledám práci buď v Ústeckém kraji, nebo v Praze.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ani nemusite zit v karavanu a pobirat davky. Staci, ze se ten stat zacne zbavovat gastarbeiteru a budete vyhosten. Ne kazdy je takovy odbornik, aby mu byla udelena vyjimka.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Urcite ne. Spousta pravidel a nakazu a zakazu vam brzy poleze krkem. Navic tady neni kde zaparkovat auto. Ziskani obcanstvi je skoro nemozne. Musite zit 10 let v jedne komunite, kdyz se prestehujete do jine komunity, treba i v ramci stejneho mesta, tak budete muset cekat dalsich 10 let.

No a hypoteky jsou to nejhorsi, co tady dokazi banky nabidnout. Nemovitosti jsou tak drahe, ze si Svycari berou hypoteku i na 90 let. Takze ji vlastne nikdy nesplati a splaci ji jejich deti.

Na druhou stranu je zde velmi nizka korupce, kriminalita, cisto, klid a tak nejak na uradech vse funguje, jako svycarske hodinky :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

jestli hodlate bydlet nekde v karavanu a pobirat davky, tak ano. Jinak jako normalni vzdelany clovek a obcan EU se opravdu vyhosteni z jine zeme EU obavat nemusite. Ale jestli to obcanstvi nekdo potrebuje, tak at si ho udela. Ziskani obcanstvi v Anglii je celkem hracka. Jen tam musite byt dostatecne dlouho.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Netvrdim, ze se mi to libi, nebo to podporuji, ale proste je to tak. Ten, kdo nedokaze svuj narok uhajit o nej drive nebo pozdeji prijde. Jestli to bude zdanenim, loupezi nebo prirodni katastrofou je jedno.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kéž by to tak bylo. Jenže ..... společenství vlastníků, například bytových jednotek, musí vzniknout ze zákona. A to i tehdy, když s tím někteří uživatelé/majitelé bytů nesouhlasí.

Jsem účastníkem jednoho takové společenství, ale naštěstí jen 6 vlastníků a naštěstí se celkem shodneme. Ve svém okolí znám pouze ty negativní příklady.

Ale Vy jste měl na mysli patrně vznik společenství, kde si to přejí všichni a vstupují do toho dobrovolně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je pravda, ze nie kazdy je odbornik. Potom ale treba ratat s tym, ze voci ludom bez kvalifikacie sa najcastejsie rozputa kampan typu "chodte domov, kradnete nam pracu" a podobne. Vid najnovsie plagaty strany UKIP v Anglicku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vdaka za info. Ako sa Vam zije vo Svajciarsku? Je to naozaj jedina "normalna" krajina v zapadnej Europe?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Navíc to společenství vlastníků nějak vzniklo. Jeho členové jasně demonstrovali, že si to tak přejí a proto si ho vytvořili. Ne že jim bylo nějak vnuceno násilím a vydíráním.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud jste odpůrcem civilizace a zastáncem barbarství, pak ano.

To já starou babičku neokradu i když si jsem jist, že by se neubránila. Dokonce bych ji neokradl ani tehdy, když bych si byl jist, že se na mne nepřijde.

Dva lidé jdou do lesa bez policajta, kolik jich přežije?
http://www.mises.c z/clanky/dva-lide-jdou-do-lesa -bez-policajta-kolik-jich-prez ije--868.aspx

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ve chvili, kdy zacnou represe proti neobcanum Vam to obcanstvi bude zatracene chybet. V CR tusim pred casem nabizeli zaplaceni letenky nekterym gastarbeiterum, kdyz odejdou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ne kazdy je lekar nebo jiny odbornik.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vlastnik je proste ten, kdo je schopen svuj narok uhajit pred ostatnima.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Malým modelem státu může být např. domovní samospráva ve společenství vlastníků - je zajišťována nějakým voleným představenstvem, které zajišťuje provoz domu. Myslíte si snad, že celá nemovitost včetně jednotlivých bytů patří vedení společenství?

Stát není vlastníkem území - jde jen o umělý lidem sloužící útvar, který vznikl z potřeby řešit společné zájmy určité skupiny lidí (např. bezpečnost, dopravní infrastruktura, apod.)

Pokud nechcete pohlížet na lidi jako na nevolníky, pak by měli mít možnost tento útvar podle svého uvážení opustit včetně svého majetku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Momentalne teda ziji ve Svycarsku, ale v Anglii jsem byl 2 roky a 1 rok v Nemecku. Prace si to zadala. Nicmene zrovna v Anglii urcite druhorady obcan nebudete a ani nepotrebujete obcanstvi. Jako obcan EU tam budete schopny volit do komunalnich voleb hned, jak se tam prestehujete. Po 5 letech muzete mit obcanstvi, ale to vam bude akorat k tomu, ze muzete volit do parlamentnich voleb. Jinak je celkem k nicemu. Nemci me taky brali vzdy dobre. Je pravda, ze jsem se v zamestnani vzdy pohyboval mezi lidmi s vysokoskolskym vzdelanim, ale i treba v restauracich nebo obchodech jsem nikdy nemel problem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Znám spoustu velmi dobře vzdělaných a schopných lidí, kteří tu dělají práci, která je pod jejich úroveň. V podstatě tu zahnívají. Jediný důvod proč tu zůstávají je pasivita nebo pasivita jejich partnerů. Nemám pochyby o tom, že kdyby vyrazili na západ, neměli by tam sebemenší problémy s uplatněním. Dělali by práci, která je mnohem zajímavější a nesrovnatelně lépe placená, stačilo by trochu chtít.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No samozřejmě záleží na tom, co si představujete pod pojmem "je vlastníkem".

Pokudnějakou hordu, která se cizího majetku zmocní násilím, nebo nějakou mafii, která hrozbami a zastrašováním nutí lidi se podvolit, pak máte pravdu, stát je vlastníkem veškerého území.

Pokud jste zastáncem svobody, práva a spravedlnosti, tak nic takového pochopitelně tvrdit nemůžete, protože víte, jak vlastnictví vzniká (prvotním přivlastněním-vykolíkováním, směnou, darem, dědictvím). V takovémto případě se musíte ptát, kdy a jak se ten stát tím údajným vlastníkem stal, jakým legálním a legitimním způsobem ty pozemky získal. Pokud je ukradl (vyvlastnil, obsadil, zabral, ...), pak je legitimně nevlastní. Pokud je vlastnil někdo jiný (můj prapra, nějaký zeman, kníže, klášter, sedlák, atd...) a stát jen prohlásil že jsou jeho a že kdo bude tvrdit opak, dostane na hubu (bude zavřen), pak objektivně a legitimně státní zkrátka nejsou, pouze všichni mají strach to říct nahlas (zatím).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Obavam sa, ze napr. v takom Anglicku aj po ziskani obcianstva stale bude cudzinec (teda uz obcan) obcanom 2 kategorie.
Zase na druhej strane si nemyslim, ze by doslo k vyhosteniu cloveka, ktory je pre spolocnost uzitocny ci prospesny, napr. lekar, ak by teda neurobil nejaky "pruser".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A navic je problemem jazyk, ktery se ne kazdy je shcopen naucit. Dalsi vec je ziskani obcanstvi, ktere patrne ve statech typu Nemecko, Anglie, USa, atd nedavaji kazdemu na potkani. Bez nej jste stale obcan 2. kategorie, ktery muze byt kdykoliv vracen zpet.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vy jste sice vlastnikem sveho tela, ale staty jsou vlastnikem veskereho uzemi. Cili pokud nekde chcete zit, musite se podvolit jejich podminkam. Zkuste si zajit na katastr, ze chcete vyjmout urcity pozemek z uzemi CR a zalozit vlastni stat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Obávám se, že zuřivě extrapolujete současný (ne-li minulý) stav do budoucna. Německá demografie je pěkný průser a o 20 let předbíhá ten český. Proto v Německu "nejsou lidi", silné poválečné ročníky odcházejí a na rozdíl od nás nemají žádné "husákovy děti". Budoucnost všech evropských zemí je jasná - bankrot.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ten článek opět zavání tím, že lidi jsou majetkem cara/státu, ten si je pěstuje na daně a když někam utíkají (navíc ti nejproduktivnější), car utrpí ztráty a to je hrozně špatně.

Pokud se na věc dívám pohledem přirozeného práva, nutně to musím vidět jinak. Já jsem vlastníkem svého těla. Výhradním a jediným svrchovaným. Jsem tak logicky i vlastníkem toho, co vyprodukuji či za vyprodukované získám prostřednictvím dobrovolné směny. Nikdo nemá nárok na můj čas, na můj život, na moje tělo, na to, co jsem vyprodukoval či za vyprodukované směnil. Nikdo nemá nárok na to mne držet na místě. A pokud ostatní nemají na nic mého nárok, nakonec jim může být jedno, jestli žiji zde, nebo jinde.

A také: čím více se toto bude dodržovat, tím spíše nikdo nebude odcházet. A čím více se to bude nedodržovat, tím více lidí odejde a tím spíše to budou ti produktivnější. Ale to je podružné, prvotní je pohled právní a morální, tedy ten z minulého odstavce.

Nahlásit

-
0
+

Jako téma k zamyšlení je to zajímavé, ale pro kvalitní analýzu je potřeba se podívat na detailnější segmentaci různých skupin emigrantů a ne jen souhrnná čísla. To píši jako člověk, který studuje a pracuje mimo ČR už od roku 2001.

I v ranném dvacátém století v dobách c.k. R-U existovalo více druhů emigrace: Trvalá (třeba do Ameriky), dočasná (vandrování tovaryšů pro získání zkušeností) nebo krátkodobá (parta zedníků z Moravy na stavbě v Rakousku). To vše není vynález posledních dvaceti let - někteří mladí se vrací po získání jazykových a jiných dovedností domů založit rodinu a jiní zůstanou v cizině natrvalo.

Dobře je to vidět třeba na velké polské komunitě v UK, která se vytvořila po vstupu východní Evropy do EU v r. 2004 - existuje dost jasné rozlišení mezi Poláky, kteří jsou v Anglii s rodinou, posílají děti do škol a nehodlají se vracet před důchodem a mladými/svobodnými, kteří vyjeli na zkušenou a pracují ve všech možných oborech od servírek a au-pair až po IT nebo management.

A taky si nemysleme, že ze zemí jako UK, kam se z celého světa stěhují statisíce migrantů, nikdo neodjíždí. Otevřete si Timesy nebo Telegraph a pravidelně tam najdete články jak tisíce VŠ vzdělaných mladých Britů odchází "za lepším" do Austrálie, Dubaje nebo do asijských zemí, kde je menší konkurence a vysoká poptávka po rodilých mluvčích.

Nějaké trendy samozřejmě existují, ale opravdu to nejde zevšeobecňovat na celé země nebo kontinenty.

Nahlásit

-
0
+

Rozhodnutí o odchodu ze země, nebo dokonce emigraci jako za totality, je vysoce individuální záležitost. Motivy jsou velmi různorodé a nelze hodnotit paušálně. Není to ani výhra, ani prohra.
Jsem hrdý na to, že jsem v tom komunistickém marasmu zůstal, žil život šedé zóny, občas šel na první máj, občas na palachův týden.
Pokud bychom emigrovali všichni, tak by všechno obsadili rusáci a tak by z české kotliny byla jen další ruská enkláva.
A dnes si my, občané české republiky, zasloužíme malé vyznamenání za statečnost, protože zde zůstáváme a snažíme se probít k lepšímu životu i přes odpor politiků, státu.
Nenaříkám, že politici jsou hrozní, ve volbách si pečlivě vybírám, občas jdu na meeting, či dokonce demonstraci, občas podepíši nějakou tu petici. Není důvod naříkat a utíkat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

On ten zivot na zapade neni lehky prevazne proto, ze musite zacit skoro od nuly. Prodate dum v CR a za ty penize si koupite v Mnichove mozna maly byt. Na druhou stranu politicka situace v CR a vyhled do budoucna me neustale presvedcuje o tom, ze jsem udelal dobre, ze jsem pred lety odesel. Dneska, kdyz ctu zpravy z CR, vcetne sledovani volby prezidenta, tak se jen usmivam a rikam si, jak je dobre, ze se me to divadlo uz netyka. Nejde jen o HDP, jde i o to, jak si zije treba prumerny cesky duchodce a jak prumerny anglicky nebo nemecky.

Jinak politici nejsou zadni andilci nikde na svete, ale ceska politicka scena je stale horsi nez to, co vidim na zapade.

Nahlásit

-
0
+