Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jiří Payne: Potřebujeme skutečné strany

7. 5. 2013
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Dnešní pravice je pro echt-pravici "pravice", ale pro pravici před x lety by stejně tak současná echt-pravice byla pouze "pravicí".

Jinakčlánek je nad moje chápání, asi jsem byl už moc dlouho vzhůru.

Přeji pravicový večer.

Nahlásit

-
0
+

Slovy Věry Pohlové:"Tyhle aféry každého jenom otravují. Já bych všechny ty politiky a strany zakázala."

Sl ovybible (teď máme daně ještě vyšší než před čím tehdy varoval židy Samuel): "„Toto je způsob, jakým nad vámi bude král vládnout,“ řekl. „...Vaši setbu i vaše vinice zdaní desátkem a ten rozdá svým komorníkům a dvořanům. 16Vezme si vaše služebníky i vaše děvečky, váš nejlepší dobytek i vaše osly, aby pracovali pro něj. 17Vaše ovce a kozy zdaní desátkem. I vy sami nakonec budete jeho otroky. 18Přijde den, kdy budete naříkat, že jste se rozhodli pro krále, ale Hospodin tehdy vaše volání nevyslyší.“"

Myslím,že pan Payne nedělá jediné pravicové straně u nás dobré PR.
Politiku není třeba léčit. Tu hydru zrozenou ze špatností (závist a lakota jí tvoří levou a pravou stranu) je třeba zabít.

Nahlásit

-
0
+

Článek pana Payne mi připadá poměrně demagogický a je dost cítit že jej píše "profesionální politik" s pohledem na svět pokřiveným dlouhodobým pohybem v daném prostředí.

Ani strana samotná není bytost s jednotným názorem, ale technicky je to koalice podobně smýšlejících lidí. V rámci strany většinou existují různé názorové proudy a to i extrémně rozdílné (bývají zdrojem pnutí). Předvolební koalice stran s podobným programem/názorem pak není zas takové zlo, pokud se tyto shodnou na nějakém programu, i když samozřejmě otupuje určité rozdíly.

Co se týče názoru že strana si musí vychovat své politiky, atd. - to celkem jasně ukazuje na to, že pan Payne vnímá stranu jako produkt. To je právě kámen úrazu - politici by měli brát svou roli spíš jako poslání a dělat jej podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a ne měnit názory a sledovat nějaký stranický proud
aby zapadli do škatulky.

Tak jako volič vybere nejmenší zlo volbou strany která je mu nejblíž, může pro něj koalice představovat plnohotnou volbu.

Závěr: lepší by bylo úplně zrušit politické strany, protože v souladu s teorií pana Payne se jedná o předvolební koalice politiků a existence stran je tak klamáním voličů. Pokud by každý politik byl sám za sebe a prezentoval své názory přímo a bez zkreslení stranickým programem, pak by byla politika (možná) o trochu průhlednější (nedělám si ale iluze že by byla čistá - politika přitahuje většinou lidi kteří sledují hlavně vlastní zájmy).

Nahlásit

-
0
+

Souhlasím s tím, že politika je nemocná (nejen česká). Politickou stranu chápu jako podnikatelský subjekt se vším všudy. Akorát s tím rozdílem že Politická strana s.r.o. simůže určovat pravidla, což "normální" podnikatel nemůže. Cílem podnikání je vydělávat peníze a obávám se, že je to cílem i politické strany.
Souhlasím s tím, že česká politika potřebuje opravdové strany. Ale jak je mám poznat? Nových politických stran se před volbami objeví vždy několik. A jak jsme dopadli? Nové politické strany resp. jejich členové dobře, já jako volič už poměrně hůře.
Řešení nemám. Spíše propadám nihilismu a beru to tak, že vždycky existovali patricijové a plebejci... V uvedeném kontextu mně zní Nová opravdová strana nějak jako Nový opravdový člověk...

Nahlásit

-
0
+