Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zlato. Čas nákupů?

29. 4. 2013
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

"...v případě nejhoršího určitě mnohem více oceníte vlastní studnu a domácí slepice než pár zlatých mincí..."
Mladý pane, viděl jste někdy studnu? To je díra v zemi! To vám nikdo nemůže vzít!

Nahlásit

-
0
+

"...Mnoho lidí stále považuje zlato za investici. Ale co je to za investici, pokud mi nenese žádný úrok, dividendu ani nájemné? To potom není investice, ale spekulace na růst ceny. V případě zlata v podstatě spekulujete na totální kolaps finančního systému a návrat ke zlatému standardu. To se může ukázat jako velmi výnosná spekulace. Ale nemusí."

Pres netak. Spekuluji na rozklad soucasneho financniho systemu a vysokou inflaci. Zlato lidstvo pouzivalo snad poslednich 2000 let, nez jsme od nej ustoupili myslice, ze tistenim penez vytvorime bohatstvi. Kdyby penize rostly na stromech, budeme bohatsi? Ne, budeme mit vice penez, ale pokud nebudeme nic vyrabet, poskytovat vic sluzeb, tak bohatsi nebudeme. A to delame dnes. Vytvarime iluzi bohatstvi.

Ne, zlato nenese urok a mozna ani neni investici. Zlato je pojistkou. Je pojistkou pro dobu, ktera je pred nami. Zlato v trezoru mi dava jistotu. Jak jsem psal v minulem komentari - kdo ma zlato, ma penize.

Nahlásit

-
0
+

Taky záleží na investičním horizontu.
Pokud někdo krátkodobě spekuluje, může se zkusit orientovat podle technické.
Pokud někdo investuje dlouhodobě, zajímá ho spíš fundament, nebo dokonce dlouhodobé predikce důležitých indikátorů mající na daný instrument vliv (demografický vývoj, vývoj bilance penzijního systému, vývoj státních dluhů, vývoj peněžní zásoby, atd...).

Já soukromně na technickou moc nevěřím. Moc vsází na pravděpodobnost výskytu podobných vzorů, psychologie čísel, atd... Přijde mi to trochu jako astrologie :-). U krátko a střednědobých spekulací s akciemi a "normálními&quo t;komoditami možná, ale u měn a zlata opravdu nevím.
Když zítra Ben či Mario něco pronese, graf se nebude řídit technickou, ale jejich řečmi. Tedy v tom krátkodobém horizontu. V dlouhodobém horizontu vyhraje fundament a hlavně zákonitý vývoj politického systému, demografie, atd...
Technická nepředpoví další Lehman, Řecko, Kypr.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já doporučuji kupovat fyzické kovy za spotové či spotu blízké ceny :-)

Nápověda: koukněte se na výkupny kovů. Většinou vykupují za cenu pod spotem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No na jednu stranu souhlasím: koupit futures na pšenici také není to samé, co fyzicky koupit vagón pšenice.

Ale na druhou stranu: zlato je považováno za alternativní měnu, tvoří bankovní/měnové rezervy. Je u něj možná dvojí cena? Je možná dvojí cena dolaru? Má bitcoin dvojí cenu? Leda to brát jako cash versus dluhopis.

Když fyzické bude mít jinou cenu, než "papírové" ,bude to příznání toho, že fyzické a papírové zlato není totéž. Zlato a pofiderní papírový nárok na něj není totéž. Je proto možné, že jakmile se cena jednou oddělí (nejen částka, ale i v myslích lidí), nabude to rozevírání rychlý spád.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, já nevím. Když už někdo na něco spekuluje, měl by tak dělat v případě, že má celkem dost jasný signál k obchodu. V případě, že fundamentální a technická analýza jdou proti sobě, je lepší neobchodovat.
V tomto konkrétním případě bych asi zaujal vyčkávací strategii, zatím nic nekupoval a počkal, až bych na základě technické analýzy dostal signál, že je zlato opět v bull tendu. V rámci fundamentu nečekám, že by toho moc změnilo. I když, nikdy neříkej nikdy.

Nahlásit

-
0
+

Co si myslíte o současné výši akciových indexů v USA, a jeho souvislosti s cenou zlata? Nejedná se prostě jenom o odliv hotovosti do této bubliny (jde-li už o bublinu)? Po splasknutí akciových indexů by pak ta hotovost hledala nový přístav a zlato by bylo jedním z nich s tím, že samozřejmě amplituda by při takovém efektu byla větší, než co by odpovídalo přiměřené reakci. Tj. po splasknutí USA indexu, třeba na podzim tohoto roku by se zlato vyšvihlo o zajímavých pár desítek procent, ne-li výše?

A druhá otázka, co myslíte o kupování burzovního zlata a stříbra, třeba přes Patria Forex a jiné aplikace? Hovoří se buďto o fyzickém zlatě, nebo zlatých indexech, případně o akciích těžařský firem. Ale co kupovat rovnou komodity za spotové ceny, to nedoporučujete? Díky, P.

Nahlásit

-
0
+

Podle mě budeme v blízké budoucnosti svědky situace, kdy se začnou zveřejňovat dvoje ceny zlata. Jedna cena bude pocházet z derivátových obchodů, bude platit i pro ETF, vertifikáty druhá cena pak z obchodů s fyzickým zlatem.
http://proinvestory .cz/dvoji-cena-zlata

Tř abatomu někdo nebude říkat dvojí cena, ale bude cenu fyzického zkata vyjadřovat prémiem v řádu klidně i stovek dolarů. Výsledek však bude stejný. Cena "papírového&quo t;a fyzického zlata se výrazně oddělí.

Pro cenu firem bude klíčové, jakou mají prodejní politiku, jak mají nastavené smlouvy a jakou cenu za zlato tak budou inkasovat.

Nahlásit

-
0
+

Otázka je, zda argument "Riziko manipulace cenou ze strany bank" patří v tabulce na stranu "Proti nákupu zlata"-

Pokud FED, GS a JPM manipuluje s cenou drahých kovů, tak kterým směrem? No podle mne jednoznačně dolů (naked shorts ze strany GS+JPM s tím, že jim FED libovolné ztráty vykryje). Je zájmem centrálních bank silné zlato (a tedy důvěra v něj a nedůvěra v jejich papírky), nebo naopak?

Pokud je něco manipulované dolů, není to spíš důvod k nákupu, dokud je cena uměle nízká? Pokud by vláda ČR uměle stlačila cenu Superbů na polovinu, má to pro mne snad znamenat, že si raději mám koupit Passat za plnou cenu?

Leda že by se člověk domníval, že je v moci centrálních bank a jejich velkých komerčních kamarádů manipulovat cenu dolů neustále a v libovolném rozsahu. A podle mne to jen na libovůli CB není, zeptejte se centrální banky v Argentině, Vietnamu či Zimbabwe.

A ještě k tomu, že zlato je riziková spekulace na kolaps měnového systému. Podle mne toto je už trochu filosofická otázka, otázka světonázoru. Keynesiánec a etatista takovou možnost nepřipouští a tak je pro něj zlato zcela nesmyslným druhem aktiva (pánové, prosím, opravdu to nekupujte, stůjte si za svým názorem a držte se Španělských a Japonských dluhopisů). Pro vyznavače rakouské školy ale otázka, ZDA ke kolapsu dojde vůbec není na stole. Jedinou otázkou, kterou řeší, je KDY - kolaps považují za naprosto nevyhnutelný, logický a zákonitý. Plynoucí z povahy politického (lůzovláda) i ekonomického (intervencionismus a státní monopol na padělání peněz) systému.
Niméně i ta otázka KDY je poměrně zásadní pro plánování investic. Člověk se samozřejmě bude chovat jinak, pokud si bude myslet, že systém odtleje za rok, než když si bude myslet, že to bude trvat dalších 25 let.

Nahlásit

-
0
+