Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Urychlené čerpání dotací: Nic je někdy více

25. 4. 2013
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Pocitat ucetne dostali jsme vice nez jsme poslali je taktez velmi povrchni. Protoze ty penize, jez jsme "dostali" mame utratit za blbosti vymyslene nekde uplne jinde, nez se utraci. Na strane nakladu tak jsou nejen penize poslane Bruselu + penize domaci na spolufinancovani, ale jeste daleko nizsi efektivita investice (naklady obetovane prilezitosti), protoze ta neni volena dle potrebnosti, ale dle moznosti ziskat prachy. Takze napr. mesto, kde ziju, ziskalo velkou dotaci na komplet rekonstrukci atletickeho stadionu a nyni jsou na spadnuti v souctu stamilionove (!) dotace na rekonstrukci historickeho jadra, ale jet kocarem po chodniku je na mnoha mistech des. Hlavne ze budeme mit architektonicky vychytane jadro s fontankami a vy si to v kolonce hodnoceni dotaci zaradite jako velke plus ignorujice, ze ty penize mohly jit na daleko prospesnejsi veci (idealne zustat lidem). Proto jsou dotace pro prijimajici staty tezce prodelecne a neni nahodou, ze zadne z okrajovych zemi EU nepomohly.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nechci nijak obhajovat evropské dotace (osobně je považuji za zvrhlé), nicméně Vaše analýza dopadu na státní rozpčet je zhruba stejně povrchní jako ta deníku SME. I kdyby ty peníze byly "prožrány" ,státní pokladna pořád sebere značnou jejich část na DPH, spotřebních daních, daních z příjmu atd.
Dokud je poměr odvodů do rozpočtu EU a příjmů z něj menší než složená daňová kvóta, asi bude celková bilance pro slovenký stát kladná. Zrovna v případě Slovenska bych věřil, že se jim čerpat dotace spíš vyplatí, což samozřejmě nic nemění na tom, že z pohledu EU jako celku jsou to peníze vyhozené oknem..

Nahlásit

-
0
+

Pro ještě větší jistotu dodávám, že správně je B, C a samozřejmě bohužel i A, ačkoliv to samotné tištění (počítačové klávesy) patrně probíhá ve Frankfurtu. Čtenáři FinMagu si jistě vzpomenou, že Pavel Kohout zde kdysi psal o tom, jak vznikla první velká díra v Řeckém státním rozpočtu: spolufinancováním projektů z EU...

Nahlásit

-
0
+