Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Anketa: Konec zlaté bubliny?

19. 4. 2013
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

http://trhy.mesec.cz/clanky/zlato-nekupujte-pokud-verite-politikum/

Nahlásit

-
0
+

http://www.patria.cz/zpravodajstvi/2317492/zlato-koriguje-diky-indicke-poptavce-tezare-cekaji-zle-casy.html

Nahlásit

-
0
+

Aleš Tůma: Ano, to je dobrá otázka. Jak moc by to se zlatem zamávalo, kdyby Itálie a Portugalsko prodaly své zlaté rezervy? Ale každá mince má dvě strany: co by to udělalo s důvěrou v Itálii a Portugalsko? Co s důvěrou v EURo? Navíc ECB považuje zlaté rezervy členských států tak nějak za svoje, kryjící důvěryhodnost EURa. Jak by tedy takový prodej zlata vypadal? Koupila by ho ECB za EURa, která si za tím účelem vytiskne? To by byl ten špatný signál pro zlato? Nebo by ho koupil FED za čerstvě natištěné USD, aby měl čím krýt poptávku Německa a dalších států po repatriaci jejich zlata?

Osobně vidím pro Au rizika jinde. Například v Číně. Pokud by tam došlo k tvrdému přistání, poptávka po Au by mohla výrazně klesnout. A díky oslabení průmyslu by poptávka po Ag klesla ještě více. A podle mne to je hrozba zcela reálná, protože situace v Číně podle mne není udržitelná.

Každopádně kupec Au podobné poklesy vítá, protože (navzdory psychologii) to jsou právě ty okamžiky, kdy nakupuje. Na vrcholech nakupují panikáři a amatéři. Tím neříkám, že Au nemůže jít ještě níže. Může - a proto se přikupuje opatrně a postupně.

Ostatně zvýšený zájem o fyzický kov je jasně vidět na vyprodanosti US prodejců, rekordním odbytu mincoven a prodlužování dodacích lhůt na českých Au e-shopech. Plus ty zvěsti (je to pravda, nebo ne?), že jistá významná holandská banka defaultovala na dodávku kovu a klienty nuceně vyplatí v papíru? Přijde mi to trochu divné: proč to Au prostě nekoupila na spotovém trhu?

Nahlásit

-
0
+