Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Steen Jakobsen: Horší už to být nemůže

23. 3. 2013
28 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Diky Josefe, ze vsech zemi, ktere jste zatim zpracovali (6) ani jedna. Nejlepe z toho seasteading na prijeti obcanstvi a placeni dani, ale na normalni obyvani to moc nebude.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Diky za odpoved Petre.

ad 1) Dal jsem si tu praci hledani lidi, ktere Janecek oznacil za zlojedy, a jsou to: Klaus, Rath, Bem, Rittig, Janousek, Oulicky. Kolik z nich je libertarianu? Muj nazor - nula. Jestli tedy oba chapeme vyznam slova libertarian (a ne liberal) spravne. Troufam si tvrdit, ze ja ano.

ad 2) Jakykoliv system umozni hlasovat proti tomu, koho si vyberu, leda by mi zakazal hlasovat proti urcitym skupinam lidi. I ted muzu eliminovat napr. zida z kandidatky tim, ze zakrouzkuji lidi pod nim. Smyslem volby je vyjadreni nazoru volice. At si kazdy vybere koho chce a vyhodi koho chce. Vsichni jsme si rovni a jestli to nekdo citi jinak, jeho problem.

ad 3) Nemozne. I kdyby priloha k amnestii mela 100 stranek popisujicich kdo a jak muze byt osvobozen, tak tam nekdo vzdycky proklouzne, kdyz se chce. Rozsah amnestie a jeji dusledky maji byt rizeny moralnimi a etickymi hodnotami osvoboditele, a ten ex-soucasny je mel velmi nizke. Jak malo bychom potrebovali zakonu, kdyby pro lidi byli naprosto klicove vnitrni hodnoty jako cest, eticke hodnoty, spravedlnost? Skoro zadne. Proto jich mame tolik.

Janecek mi naopak prijde jako clovek, ktery se snazi bojovat proti lidem, kteri maji velmi vyprahle eticke hodnoty s neodolatelnym nutkanim ovlivnovat, zmocnovat se, ovladat a krast cizi penize. Ze neni liberal? - Mozna. Vice mi prijde jako libertarian. Ze neni demokrat? - Naopak. Dle jeho navrhu noveho volebniho systemu vraci "demos kratia" zpet jednotlivym lidem, nikoliv figurkam.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

takže postupně.
1) možná, že jsem toho nepřečetl dost, ale nevím o žádném případu, kdy by pan Janeček označil za zlojeda někoho, kdo není libertarián. Zvláštní shoda náhod.
2) volební zákon. Janečkova metoda záporného hlasu znamená, že většinová společnost může hlasovat proti Židům, Vietnamcům, živnostníkům apod. a zabránit jim ve volbě vlastního kandidáta. To je lumpárna lumpáren. Je těžké si představit, že by profesionální matematik tuhle vlastnost systému přehlédl.
3) pokud amnestie může způsobit takové zlo, jaké popisujete, pak je logické usilovat v první řadě o takovou změnu zákonů, aby nebylo možné takto špatné amnestie vyhlašovat. Není přece možné jedním dechem tvrdit, že správné, aby existovala taková pravomoc, a zároveň požadovat trest za její využití. V demokratickém systému je tím trestem, že politika podruhé nezvolíme.

Zkrátka, je příliš mnoho indicií, že Karel Janeček není ani liberál ani demokrat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Okay Petre, diky za odpoved. Snad muj prispevek jeste zachytite.

Na uvod predesilam, ze jsem vuci Karlu Janeckovi neutralni. Mam ale potrebu jit proti nekterym vasim argumentum, protoze se mi zdaji zavadejici.

Prvne, zkama se Janecek vyklubal je ve vysledku jedno - kazdy z nas se odnekud vynori v urcitem momente. Co jsem si precetl na webu, tak Janecek byl trader a ted chce delat neco mene abstraktniho s hmatatelnymi vysledky. A shodou okolnosti pomoci teto zemi.

Retoriku "zlojedu" sice s Janeckem nesdilim, ale vase proklamace "v zasade se shoduji s temi, kdo usiluji o zmenseni statu" mi prijde mimo. Mam na mysli politickeho padoucha (at uz politik nebo businessman prisaty na politika a vice versa), tomu naopak vyhovuje soucasny system a zmensovani ve stylu libertarianstvi (?) mu naopak skodi. Nesouhlasite?

Volebni system. Co je k dispozici na webu pozitivni evoluce v sekci "navrh volebniho zakona", tak nikde neni receno nic o odebirani volebniho prava ci kadrovani lidi a "vazeni" jejich hlasu. System 2x1 bod a 1x(-1) bod vypada velmi srozumitelne a transparentne. Navic v antickem Recku se volilo vyhostenim nechtene osoby (skudce spolecnosti), nikoliv volby politicke strany a nasledneho "random" dosazeni vhodnych kandidatu.

A ona zaloba. Rozsah milosti a jeji dusledky jsou obrovske, natoz, ze v podstate o nic neslo (nebyli to politicti veznove a ani nedoslo ke zmene rezimu). To, ze si dal narcis Klaus darek k vyroci a pustil lumpy ven je jeho problem.
Soucasne, kdyz se uzakoni, ze je v pravomoci napr. ministra vnitra vyhlasovat "kill order" na jemu nepoholdne osoby, je to v poradku a mame my vsichni sedet s rukama v kline, nebo se ozvat, ackoliv to pravne nebude mit zadny uspech?
Radeji rici svuj nazor, nez-li byt zticha a brblat v hospode. Kdyz se lidi ozvou, politici aspon vidi, ze to nejsou polobozi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jasně. Jde o tohle.

Máme tu chlapíka, který se vynořil odnikud a který tvrdí, že místo systémových změn stačí zlikvidovat určitou skupinu lidí (ty lidi nedefinuje příliš přesně, ale v zásadě se shodují s těmi, kdo usilují o zmenšení státu).

Navíc ten chlapík navrhl takovou změnu volebního systému, která prakticky znamená, že menšinám by bylo odebráno volební právo.

A k tomu ještě ta vlastizrádná žaloba. Na té jsou znepokojivé dvě věci. A) pan Janeček je schopen bez problémů zmanipulovat desítky senátorů. B) žalovány jsou úkony, se kterými je možné nesouhlasit, ale patří k běžnému výkonu funkce (všimněte si kupříkladu, že pan Janeček nechce zrušit obecné právo prezidenta vyhlašovat libovolně amnestii). Podle stejné logiky je možné žalovat poslance za to, jak hlasují nebo trestat občany za nesprávné hlasování ve volbách.

Člověk nemusí být historik, aby mu to připomnělo něco z nedávných německých dějin.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Rad bych se Petre zeptal, co mate na mysli tou Janeckovou diktaturou? Poprosil bych klidne i detailni vysvetleni, abych byl co nejvice seznamen s vasim pohledem.

Jinak se da souhlasit s tim, ze zmena systemu nenastane od shora, protoze by si politici urizli vetev, na ktere sedi. Ale aby lidi neceho dosahli, tak je potreba stat odriznout od nasich penez na velmi masovem meritku, a k tomu je potreba nejdriv nejaky prusvih, aby se lidi semkli v boji proti "statu".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Sorry. neuvědomil jsem si, že dlužím odpověď.

Co dělat? Smířit se s tím, že v rámci současného politicko-ekonomického systému není žádná naděje na významnou změnu. A že radikální změna by vedla spíš k fašistickému režimu fuhrera Janečka a koncentračním táborům pro zlojedy než k něčemu rozumnému.

Češi si za posledních 100 let vyzkoušeli, že je možné přežít v komunismu, a dokonce i za nacistické okupace. Když o tom víme předem, může to být o to snazší. To znamená posilovat rodinné vazby, spoléhat se víc na sebe a své blízké než na stát a přesunout maximum zdrojů a maximum aktivit do šedé ekonomiky. Nechat ty bohaté a vzdělané třídy, ať si své regulační předpisy vyměňují mezi sebou, když je to baví. Jak ukázal pan profesor Možný, tohle byla metoda, kterou Češi zlikvidovali komunistický režim.

Osobně jsem optimista. Čekám, že vývoj půjde spíš směrem k přesunu do šedé zóny než cestou janečkovské diktatury.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nebo také sem:
www.kamemigrovat.cz-Chilejsme ještě nezpracovali, ale je v plánu, stejně jako další země (Kypr už bohužel z plánu vypadl).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na hyperinflaci to momentálně moc nevypadá. Přes veškeré formy tisku peněz, které proběhly v posledních letech cenová hladina v reálné ekonomice v lepším případě stagnuje, ale spíše klesá. Inflační scénář umazávání dluhů se zatím nedaří naplňovat, protože nově vytvořené peníze se nedostávají do běžného oběhu. Takže pokud politici nevymyslí jak dostat peníze efektivně mezi lidi, vypadá to spíš na deflační scénář. Pokud přijde, dluhy států podpořené jejich deficitním hospodařením v dohledném horizontu rychle nabobtnají na neúnosnou úroveň a přijde vlna jednorázových resetů. Ta by mohla přinést mimo jiné i konec eura.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ahoj, koukněte třeba sem:
http://www.facebook.com/pa ges/Chile-%C4%8Ce%C5%A1i-a-Slo v%C3%A1ci-v-Chile/232238366872 012
http://cs-cz.facebook.c om/pages/Slovaci-a-Cesi-zijuci -v-Chile/119122274823768
ur čitěnajdete zajímavé kontakty a informace. Více lidí řeší podobné úvahy... :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Diky Martine, i vam preji, at se usadite nekde, kde se vam to bude zamlouvat a budete se citit stastny.

P.S. Napisu si poznamku do S/M, ze mam za par let poslat clanek na finmag:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud vám to klapne, budu pak moc rád, když nám o tom napíšete na Finmag, samozřejmě když budete mít čas a chuť!

Držím palce,

Martin

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vyborne, jsem jenom rad, ze jsem mohl prispet k rozsireni vaseho potencialniho okruhu nove zeme.

U me Asie taky dlouho vedla, ale jak zacne clovek hloubeji kopat, tak vylezaji neprijemnosti.
Na Singapuru to jsou extremni naklady na bydleni a obrovska vlhkost; u Korei (jestli si spravne vzpominam) je prakticky nemozne ziskat obcanstvi, pokad si nevezmete nekoho z mistnich; u Japonska obrovske zadluzeni, hierarchizace plus neschopnost pracovat s rizikem; Cina je pro me neprijatelna ve vsech ohledech.

Tezko, pretezko se hleda nejaka svobodna zeme pro emigraci:) Tak doufejme v Chile.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Michale, díky, super úvaha. Opravdu jste mě nalákal. Já jsem vždycky přemýšlel o Asii, jendak protože s ní mám zkušenosti a druhak, protože je tam bezpečno (pocitově - Korea, Japonsko, ale i Čína, tam se ale nedá dýchat, pokud chcete žít ve městě, a vlastně ani jíst, pokud nemáte rád vepřové plaváčky). Tohle ale za úvahu rozhodně stojí.

Pro mě má Chile ještě jedno kouzlo, můžu tam lyžovat a koupat se v moři v jeden den :)). A ty resorty, jak koukám, nevypadají vůbec zle - http://www.chileanski.com/.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Neradikalni reseni prinasejici neprilis zasadni zlepseni? - Zmena Ustavy, napriklad dle toho co navrhl Pavel Kohout.

"Radi kalni"reseni prinasejici zasadni zlepseni? - Hayek & Mises

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Rad Martine.

Bude to sice trochu komplikovanejsi, protoze budu mixovat osobni preference s tvrdymi cisly, ale snad to z toho bude jasne.

Mnou puvodne pred-selektovane zeme (bez poradi: Singapore, Australia, New Zealand, Canada, Chile, Ireland, Ecuador) a kriteria vyberu:

I. Chci odejit nekam, kde mi bude government strkat co nejmene hlavu do obyvaku a toho co a jak delam. Zahranicni politika onoho statu je pro me stejne dulezita, tzn. neprijimam zadne invaze do cizich statu.
[USA+CAN+AUS+IRL out]

II. Chci byt mimo EU, protoze tenhle superstat je rizen skupinou nutjobs. Navic takto diverzifikovane staty spojene pod jeden superstat nikdy nefungovaly (viz vsechny mozne monstrozni uskupeni z cele historie lidstva).
[IRL out]

III. Chci byt ve state s prijemnym klima a hezkou prirodou.
[SIN+CAN+IRL out]

IV. Relativne snadna dostupnost USA kvuli business.
[SIN+AUS+NZ out]

V. Pozaduji dobre podnikatelske prostredi s vysokym citem pro moralku a velmi nizkou mirou korupce. Vykonnost ekonomiky sleduji pres Index of Economic Freedom a data vychazejici v The Economist.
[ECU out]

VI. Relativne nizke zdaneni (moje predstava je max 30% personal income a 20% business).
[vsichni krome SIN out]

===

Takze nakonec proc Chile. Relativne dobra demographics krome obcasnych zemetreseni na severu. Fine climate. Personal Income Tax max 40% a corporate tax max 18.5%. Public Debt 10% GDP. GDP growth 5.7% . Budget balance in surplus. Nizky Consumer Price Index.

Chile je #7 v zebricku Index of Economic Freedom a soucasne prvni z Latinske Ameriky. Co jsem cetl business guide o Chile, tak je tam velmi ferove a prijemne prostredi soustredene na kvalitni vztahy a vykonnost spoluprace. Ostatne i kvuli tomu jsem ochoten se poradne naucit spanelsky. Navic je to sexy jazyk. Latinska Amerika jako takova ma obrovsky potencial pro rust tim, jak budou jeji obyvatele bohatnout. A to i vzhledem k obrovskym zasobam nerostneho bohatstvi a ropy.

Kazdopadne do Chile planuji cestu v druhe polovine roku, abych na vlastni oci zhledl, jak se veci opravdu maji.

***
Pokad ma nekdo s Chile osobni zkusenosti, sem s tim prosim, velmi to ocenim.

***

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Michale, rádo se stalo. Proč Chile? Povíte?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Petře, jednak díky, ale zároveň otázka, co tedy dělat???

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A co ještě mají Pavel Kohout a Steen Jakobsen společného?

Prodávají finanční produkty. To se nedá dost dobře dělat s vyhlídkami na (hyper)inflaci, porušování zákonů, znárodňování, vyvlastňování, ...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Když slyším politika, že chce dávat lidem práci, tak se mi dělá akorát mdlo."

Napros tysouhlas. Politik nema co vytvaret zadna pracovni mista, protoze tim dochazi k intervenci na trhu a nakonec natropi vice skody, nez-li uzitku.

Ukolem politika by melo byt odstranit ty skody v zakonech, ktere natropili jeho predchudci tak, aby rozvazal ruce a snal britvu z krku beznemu clovekovi, ktery je svazany vseregulujicimi zakony. Proste nechat lidi zit a pracovat tak, jak oni chteji a ne jim kazdy myslitelny krok v zivote narizovat zakony.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Toho bych se az tak nebal. Po degradujici Pinochetove vlade nastoupil ke kormidlu business tycoon Pinera, ktery se snazi Chile prevest na pravicovou vlnu podnikani. A ze se mu to zatim dari. Navic Chile neni tak bohate, ze by si mohlo dovolit sponzorovat flakace. A ani socialni program tam necekejme tak nabubrely a arogantni, jako v EU.

UK se veze po peknem toboganu do bazenu zapomeni, ale tak je to vzdycky, kdyz jsou u vlady diletanti, ktery nikdy neokusili realny svet businessu. Jsem zvedav, jestli bude schopen UKIP ukoristit nejaky zajimavy podil v Parlamentu tak, aby se dostal k vlade. Nigel Farage z toho, co pozoruji, zni pomerne zajimave a ukazuje na naprosto jednoznacne zaseky v systemu a cestu ven. Tak uvidime.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ta hláška o "poslání politika dávat lidem práci" se mi také moc líbí.....

Je to takové plánovitě socialistické. Zvolte mě a já vám slibuji, že vytvořím nová pracovní místa, neboť práce je to hlavní, co čem všichni voláte...... bez práce přece nejsou koláče. No, nevím jak početná skupina ještě nyní preferuje práci, před snadnějšími koláči bez ní. Ale lidé rádi slyší na budovatelská hesla. Když k tomu ještě rudý demagog "rozpoutá" celonárodní hru na parazity, tak je o zábavu postaráno.

Na druhou stranu, bez populismu a planých slibů, se vládnout nedá. Když se náhodou objeví politik, začátečník, jehož hlavním programem je co nejméně všem překážet, rušit zbytečné úřady a zákony, některé zbytečné a nesmyslné "úplatky" zvané sociální dávky i těm, kteří je jednak nepotřebu a hlavně jim brání v přirozeném způsobu získávání obživy prací a podnikáním, tak jej ostatní rychle zdiskreditují. Nehledě na to, že takový nadšenec by stejně neměl šanci, u voličů, uspět.

Skoro v každé zemi EU se zvyšuje počet těch, kteří ze státního berou, než těch, kteří zatím dávají. Všichni mají stejnou váhu ve volbách. Tudíž přes volby se nápravy nedočkáme. Ba naopak, šanci budou mít ještě větší demagogové, než byl Lenin, Hitler, Stalin a podobní. A kdo tvrdí, že historie se neopakuje, tak je dost naivní.

Všude se tisknou další inflační peníze a pořád je jich málo. To také jednou skončí. Co bude pak? Atak na banky? Barterové obchody skoro se vším, včetně čím dál většího zastoupení práce načerno? Lidé si vždy svojí cestičku našli, stejně, jako tomu bylo za války, či za doby totalitních režimu.

Jak může být tato hláška: „Ještě nikdy jsem nebyl takový optimista jako teď, bohužel je to především kvůli tomu, že mám pocit, že horší už to SNAD opravdu být nemůže.“ považována za optimistickou, to tedy nevím. Pesimisté přece říkají skoro totéž, jen v obráceném gardu, "že dobře asi již bylo" ......

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Možná nic nového pod sluncem. Příroda. Když se nějakýdruh přemnoží, je to zpočátku zlé pro okolí, nakonec ale pro něho.

Zprvu jsem se pokoušel si leccos vysvětlovat globalizací. Pak jsem uznal za primární vliv přemnožení. Nás lidí. Pozděj jsem usoudil, že by se nás na matičku zemi při dobré vůli ještě něco vešlo.Mimo to leckde nás začíná včas ubývat (kromě cigánů,tunelářů, úředníků).

Nakonec docházím k závěru, že podstatou potíží přelidnění není, je to - PŘEPENĚŽENÍ. Přemnožení peněz, včetně cenných papírů všeho druhu, včetně nul v bankovních počítačích. Jejich debilní toky, vadné přerozdělování, jedovatá koncentrace. Přílišná moc peněz si již uzurpovala moc politiků a moc demokracie. Od dětství si pamatuji rčení, že peníze kazí morálku. Těm mnoha penězům za mnoho let se toto podařilo.

To vše nám politici holt těžce neuhlídali. Tak debilní jak nadbytek peněz je už i většina z nich. Řízení státu i Evropy (myslím ve prospěch občanů) zoufale nezvládají. Pomalu na to začíná doplácet nedohledný počet lidí pro které peníze nejsou na prvním místě. A toto těm politikům neodpustím.

Otázka nakonec. Jsou i peníze součástí přírody? Platí i pro ně rizika z přemnožení?Zatím to vypadá že ano. Nejprve uškodí lidem, pak i sobě.

Nahlásit

-
0
+

" Jisty typ lidi na tohle uz nema zaludek, takze reseni je pro ne jednoznacne - odejit z teto zeme natrvalo tam, kde berou politici svoje obcany vazne. Pro me je to Chile pristi rok. Treba se tam sejdem."

No aj tu v United Kingdom of Condom beru politici obcanov vazne, hlavne tych obcanov, ktori ziju z prace druhych. Lebo takych tu zacina byt vacsina.
Aby to nejako podobne nedopadlo aj v Chile.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jakkoliv čtu Jakobsena s velikou chutí a tenhle rozhovor je fakt skvělý, taky musím dát panu Altmanovi za pravdu.

Je příliš mnoho náznaků, že politici už nedrží žádnou reálnou moc, kterou by mohli použít. Kdyby snad chtěli. Takže můžeme tisíckrát měnit politiky, a nezmění se vůbec nic.

Nahlásit

-
0
+

"... hlavním posláním politika není vymýšlet nové koncepce a plnit přání většiny, ale dávat lidem práci a usnadňovat jim život. "

Odkdy je úkolem politika dávat lidem práci a usnadňovat jim život? Když slyším politika, že chce dávat lidem práci, tak se mi dělá akorát mdlo.

Příčiny krize bych hledal právě ve snaze politiků zajistit lidem snazší život a práci. Proboha prosím, ať už se politici konečně přestanou snažit o cokoliv, díky nim je to akorát horší a horší.

Nahlásit

-
0
+

Já zkrátka optimismus těchto lidí nechápu. Něco jako p.Kohout.
Správně vidí, jak současný systém nefunguje, kam spěje. A pak najednou zahodí rozum, logiku, kritičnost a prohlásí, že se to zítra zlepší. Přece musí! Sice netuší proč (protože logikou k tomu dojít nelze), ale přejí si to tak silně, že tomu věří.

V Německu prý schválili dluhovou brzdu. Začne platit "už" za 3 roky. Nádhera! Jenže do tří let Německo rozhází za další a další bailouty stovky miliard. Pokud dojde na plnění garancí, za 3 roky bude Německý dluh vyšší, než dnes Řecký. Nehledě k tomu, že když dluhová brzda bude politikům přeážet, tak ji zkrátka zruší. Nebo rozpočet vyrovnají "kreativními&qu ot;opetřenímijako je zvyšování daní, znárodnění penzijních fondů či ukradení části vkladů. Jen si vemte, jak jsme různými událostmi a opatřeními byli překvapeni v minulých třech letech. Proč by to v příštích třech letech mělo být jiné?

Steen očekává, že snad přijde politik, který bude říkat pravdu a přijme nepopulární opatření. A lidé navyklí žít z cizího ho budou přesto volit, různé bankovní a zelené lobby ho neodstřelí, ostatní politici se nebudou snažit dostat na jeho místo slibováním pečených holubů, stimulací ekonomiky na dluh, prebend pro různé zájmové skupiny, atd... Není to utopie? Není na čase si přiznat, že když někdo rozhoduje o cizím majetku, má trochu jiné motivace? Není na čase si přiznat, že vlastník má jiné motivy, než dočasný správce?

Nahlásit

-
0
+

Skvely rozhovor. Dekuji Martine.

Mam takovy pocit, ze se zacne neco resit, az se stane nejaky poradny pruser ... tzn. az bolest z nekonani bude vyrazne vyssi nez bolest z konani. A to bude muset byt zatracene velky pruser - jen se bojim populistu slibujicich dalsi zazracne "bezbolestne&qu ot;reseni, ktere nepovede vubec nikam.

Jinak ve svem okoli pozoruji trend - minimalne v cesku - totalni rezignace na vladu. Ano, soucasna vlada je naprosto zoufala a nema nic spolecneho s realnou ekonomii, natoz s nejakou pravicovou predstavou o vladnuti, ale s tim se nic neudela, protoze nas ceka dalsich 8 let vlady levice. Jisty typ lidi na tohle uz nema zaludek, takze reseni je pro ne jednoznacne - odejit z teto zeme natrvalo tam, kde berou politici svoje obcany vazne. Pro me je to Chile pristi rok. Treba se tam sejdem.

Nahlásit

-
0
+