Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Tomáš Matoušek: Stát se nám příliš plete do života

6. 4. 2013
 5 203
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

No jo... Jenže ti, kdo by měli rozhodovat, by se snad neměli chovat jako malí, no ne?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Upřímně: kdo jako malej nechtěl od rodičů větší kapesný a méně buzerace?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na jedné straně pan Matoušek kritizuje stát, že se moc plete lidem do života a na straně druhé vehementně obhajuje státní příspěvky. To je poněkud v rozporu. Anebo je to jen ukázka toho, že košile je bližší než kabát.

Nahlásit

-
0
+

na ten 2 pilíř jsem naštěstí starej, ale řeknu vám, 10 kilo mědí každý měsíc do sklepa, je jistější.

Nahlásit

-
0
+

Penzijním fondům nevěřím. No, věřím jim že chtějí moje peníze, ale tím nejsou originální. Nevím jak se to stalo, že spoření u nějaké podivné instituce (stát, banky, fondy) se stalo projevem zodpovědnosti. Vždyť je to zříkání se zodpovědnosti!

Není lepší kupovat věci, které se stářím získávají na hodnotě nezávisle na ekonomické situaci a převládající ideologii? Hlavně kdyžpro ně mám i praktické využití (kvalitní nábytek, hudební nástroje, oblečení, šperky atd). Jasně, dům může vyhořet/být vykraden, ale zrovna tak může fond zmizet nebo peníze mohou zmizet z fondu (viz Kypr). Alespoň u svého domu mám nějakou kontrolu nad bezpečností.

Šetření je ok, pokud vím na co šetřím (auto, dům, podnik atd). Šetření obrovských sum u cizích lidí jako projev "zodpovědnosti& quot;a "myšlení na budoucnost" mi připadá padlé na hlavu.

Nahlásit

-
0
+

No upřímně řečeno, zpitomnělost u levicových voličů tak nějak předpokládám, beru ji jako jejich definiční znak (vedle závisti) a proto mne nepřekvapuje.

Spíše mne překvapuje zpitomnělost některých "pravicových&qu ot;voličů. Například těch, kteří se zastávají čehokoli, co je povinné (a ne svobodné/dobrovolné). A je jedno, jestli jde o 2.pilíř, 1.pilíř, nebo cokoli jiného.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je legrace všímat si naprosto zpitomělých příznivců levice, jak jedním hlasem bojují proti druhému pilíři, křičí o vyvádění prostředků z penzijního systému a o okrádání současných důchodců.

Tihle lidé vám jsou schopni jedním dechem vykřikovat že druhý pilíř je zločin a že bychom se měli inspirovat Švédskem.

Bohužel jim nedochází, že právě současná reforma brala inspiraci ve Švédském modelu, kde je druhý pilíř dokonce povinný.

ČSSD ústy svých politiků inspiraci Švédským modelem též proklamuje ale opět jedním dechem dodává, že zruší druhý pilíř.

Přitom švédové mají s přechodem na tento systém již 15 let zkušeností a stačilo by, se podívat jak to dělali.

Rozdíl současného druhého pilíře u nás a ve Švédsku je hlavně v tom, že ve Švédsku je povinný a lidé mohou libovolně fondy měnit. Mají jich na výběr několik set.

Levicový volič je ale dokonale slepý a hluchý. Poslouchá jedině to co mu přežvýkají představitelé ČSSD a odborů. Tuto zkušenost mám i s VŠ vzdělanými voliči ČSSD. Je to slepá víra, pro mne nepochopitelná.

Nahlásit

-
0
+