Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Pravda má poločas rozpadu

28. 3. 2013
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Medicína je z hlediska poločasu rozpadu hlásaných pravd slabým odvarem ekonomie a sociologie. Ekonomové např. přesvědčili národy, že peníze jsou komodita, ačkoliv v čase na rozdíl od komodity peníze hodnotu ztrácejí(inflace). Výsledkem pomýleného vidění úlohy peněz je např. spoření na důchod. Tzv. moderní sociologové tvrdí,že sociální kapitál se tvoří v sociálních sítích, ačkoliv původní vazba sociálního kapitálu byla na vstřícnou a přátelskou pospolitost jako základní podmínku pro úspěšné vzdělávání dětí (L. Hanifan 1916). Výsledkem je chápání dítěte jako objektu sociální péče namísto plnohodnotného společenského subjektu. Následkem demografická katastrofa (jen za posledních 20 let chybí v ČR do vyrovnané populační bilance jeden milion dětí).

Nahlásit

-
0
+

Ohledně toho vína. Mám jednoho kamaráda doktora a ten mi vykládal o jednom výzkumu vlivu vína na lidské zdraví. Závěr toho výzkumu byl ten, že lidé, kteří celkem dost pravidelně holdovali červenému vínu, měli i ve vyšším věku cévy úplně v pohodě, riziko infartku bylo mnohem nižší, než průměr, atd. Mělo to samozřejmě háček. Játra těchto lidí byla v ... (dolňte si sami).

Nahlásit

-
0
+

s medicínou je ta potíž, že ačkoli jsme každý jiný=individuální ve smyslu aktuálního stavu metabolismu, zdraví/nemoci, mentálního nastavení, moderní medicína se nás snaží léčit=opravovat jak na běžícím pásu manufaktury. zatímco jednomu tělu v podobné situaci pomůže omezení cukru, jinému spíše kostka cukru prospěje (ale ne rafinovaný cukr) . univerzální recept je jedině střídmost a pravidelný půst (nezaměňovat s dietou), stačí jednodenní. v případě větších potíží pak vícedenní. do porouchaného kotle taky neženete více plynu aby to lépe hořelo - tělo má ale na rozdíl od kotle schopnost samoregenerace,jen potřebuje čas. nejdůležitější je podle mě přiznat si vlastní odpovědnost za své zdraví, nespoléhat na študované LEKaře,že nás opraví a dají nám LEKy,ale naučit se naslouchat svému tělu. a sranda je, že zebra jí vpodstatě to samé co kůň, tygr to samé co lev, jen my baštíme vše jako prasata a psi. položte si na talíř jablko, vedle krvavou flákotu a trochu čerstvé trávy. to, do čeho se s chutí zakousnete je vaše přirozená strava :)ostatní věci propagují jako zdravé pouze jejich producenti.

Nahlásit

-
0
+

No, asi hlavní poznatek je "věda má jakési zdravé jádro a nestabilní výběžky". Přeneseno na pochyby zda pít červené víno, nebo jíst vajíčka se dá říci "jezte vyváženou stravu". Takže tu a tam vajíčka, tu a tam sklenka červeného. Ani moc, ani málo.
A nebojme se, změna klimatu je už tady, ale nemusíme to vidět ze svého okna :- )

Nahlásit

-
0
+