Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kypr: Pandořina skříňka otevřena!

19. 3. 2013
17 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Určitě je zajímavé citovat lidská práva.Ale může snad Jan Poznez citovat odstavec který jedná o situaci kdy dvě největší banky prohospodařily a jsou na pokraji bankrotu, následkem čeho by spořitelé doslali zpět jenom zlomek svých úspor.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Naše země nevzkvétá.... Předpokládám, že jste mne nenavrhli do tohoto úřadu proto, abych vám i já lhal.... Tvá vláda, lide, se k tobě navrátila!
To řekl ten pán kterého zvolili komunisti prezidentem aby s nima zatoči l. A dopadlo to tak, že lítáme z jeho letiště do zadečku komunistum v Bruselu a ne v Moskvě.
Omlouvám se všem lidem, že jsem hlasoval pro vstup do EU a jsem připraven to odčinit fyzickou likvidací vlastních celoživotních úspor a nesplatitelným zadlužením potomků. Není totiž otázka jestli to čeká i ČR, ale kdy a v jaké míře. Jediné co nikdo z nás nevysvětlí je to, jak je možné, že jsme udělali tolik chyb a ještě je opakovali.

Nahlásit

-
0
+

Tou možností volby bych si nebyl tak jistý. Všechny PIIGS banky mají obrovské závazky vůči německým bankám. Kdyby krachly, tak Němci příjdou o obrovské prachy. Němci tedy drží Kypřany, Řeky a další pod krkem, aby nekrachli. Tohle není žádné jednání v rukavičkách a termín "pomoc Kypru" je jen zástěrka či eufemismus.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak trochu vzali útokem německou ambasádu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak to je jasné: Přiměřenou náhradou je, že nedostanete do držky:-)

Nakonec byli Kypřani dost drzý a nebrali takovou výhodnou nabídku. No, uvidíme, jestli (příp. kolikrát) dostanou možnost svoji pomýlenost napravit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mám pocit, že se tady pomíjí základ na kterém opatření vzniklo. Kypr požádal Evropskou unii o peníze a ta řekla ano, pokud splníte tyto podmínky. Kypr na ně nemusí přistoupit. Má možnost volby na tyto podmínky nepřistoupit. Kypr není nucen vklady zdanit. Může svobodně zkrachovat. Jenže takové řešení vyžaduje mnohem víc odvahy...

Nahlásit

-
0
+

Jistě, ale oni si přeci zákon udělaj, vždyť kvůli tomu právě zasedá kyperský parlament. A i tu přiměřenou náhradu schválí, jen se jaksi nebudou ptát těch poškozených, co jim připadá přiměřené, ale rozhodnou o tom sami.

Nakonec jakou přiměřenou náhradu získávám za své daně??

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ovšem pořád taky "v případech a za podmínek, které stanoví zákon, a při poskytnutí spravedlivé náhrady v přiměřené lhůtě."
Jinými slovy, jim to mají v přiměřené době vrátit:-)
"Zákon{ amp2}quot;se aktuálně schvaluje, ovšem je to ten typ "zákona" jako byla Smlouva o podmínkách dočasného pobytu sovětských vojsk na území Československé socialistické republiky...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pořád je tu ale ten "veřejný zájem" a ten poskytuje široké pole působnosti. Jedeme s kopce - držte si peněženky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Řek bych, že výpalné je to správné slovo. Když stát nemá peníze, tak je musí vzít tam kde jsou a ne tam kde nejsou. A proč výpalné? Protože vždy lze použít to zázračné slovíčko "sociální smír" a stát přece zajišťuje ochranu. Zbytek je záležitostí dobré propagandy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Listina základních práv Evropské unie

Článek 17
Právo na vlastnictví
1. Každý má právo vlastnit zákonně nabytý majetek, užívat jej, nakládat s ním a odkazovat jej. Nikdo nesmí být zbaven svého majetku s výjimkou veřejného zájmu, v případech a za podmínek, které stanoví zákon, a při poskytnutí spravedlivé náhrady v přiměřené lhůtě. Užívání majetku může rovněž být upraveno zákonem v míře nezbytné z hlediska obecného zájmu.

Ale na porušování práva EU, které zplodila sama EU, jsme přece my v EU zvyklí, ne?

Nahlásit

-
0
+

Jediný, co mě na tom zaráží je, že Kypřané podle všeho nevzali útokem a nevypálili tamní zastoupení EK. Vsadím se, že třeba takový Korsičané by zástupce i postříleli.

Nahlásit

-
0
+

A jak víte, že to nebylo zdaněno jinde?
Třeba to bylo zdaněno právě na tom Kypru (protože tam sídli matka společnosti), čili to bylo zdaněno stejně, jako daní ostatní Kypřané...

To samozřejmě pomíjím fakt, že "zdaněno" nepovažuji za nějaké dobro.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jestli ono to nebude všechno trošku jinak. Kypr má dodatečně zdanit to, co nebylo zdaněno jinde. Proto se to nakonec vyhne malým vkladatelům, tedy kypřanům, kteří samozřejmě zdaněno mají. Podle mě nadějný začátek.

Nahlásit

-
0
+

Já nechápu, co se furt všichni diví.
Pravidla platí jen pokud se to vládě hodí.
Stát je (definice:) "Teritoriální monopol na porušování vlastnických práv". Tečka. Konec divení se!

Proč se tak všichni podivují a bouří kvůli konfiskaci části vkladů? Jak se to principiálně lidí od konfiskace části mzdy? Jak se to liší od výpalného, které musíte platit z každého nákupu?

Jak se někdo může divit akci Nejvyššího sovětu svazu evropských socialistických republik na Kypru, když před tím v jiných státech EU došlo ke znárodnění penzijních fondů či v Británii a USA (těch "nejliberálnějšíchquot;státech) ke znárodnění zlata a zákazu jej vlastnit na dlouhá léta.

http://www.mises. cz/clanky/kyperska-kradez-1027 .aspx

Krástse buď špatné, nebo ne. Krást se buď nesmí, nebo smí. Ale je hloupé tolerovat jednu krádež a rozčilovat se nad jinou.

Nahlásit

-
0
+

Kdysi dávno někdo říkal, že členství v EU nenaruší suverenitu státu. Jenže člověk míní,EU mění. Podepíše se fiskální pakt, uvede do provozu a pak se teprve budou dít věci nejen v bankovní sféře.

Nahlásit

-
0
+

Zkonfiskujte Vašim lidem 6,75 bezhotovosti, čímž nám dokážete Vaši ochotu a schopnost nám splácet půjčku 10mld EUR, kterou obratem posíláme jako výpomoc. Jako bonus si můžete oholit 10% offshore, ty nám pijou krev. Vaše politbyro.

Nahlásit

-
0
+