Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Měnové války: Kdo bude vítěz, kdo bude poražený?

13. 3. 2013
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Měnové války?Co to je, kde to je.Měnová válka se nekoná.Měnová válka nemá význam.Toto je jenom propaganda ze Saxo banky.V Saxo bance určitě studovali jak někomu pokroutit v hlavě a Jan Altman to snědl i s navijákem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Stát si je nevytiskne, vytiskne si je centrální banka a ta je státu půjčí za ůrok, který vy zaplatíte. Všichni US prezidenti, kteří vydali státovky za to zaplatili životem. Posledním byl J.F.Kennedy. Hned po jeho smrti byly vydané státovky staženy z oběhu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jedinou nadějí tak zůstává, že tu válku nakonec někdo vyhraje (měnu zničí úplně).

Ostatně nekryté měny nutně a vždy spějí do bodu kolapsu, hyperinflace.
A papírové peníze nakonec vždy dospějí ke své vnitřní hodnotě (sběrné suroviny).



V dnešním propojeném světě to pravděpodobně bude znamenat pád všech měn. Nedovedu si představit, že by např. USD tento závod vyhrál a ostatní fiat měny by to přežily.

Fiat peníze jsou založené na násilném donucení (zákonná povinnost je příjmat) a na důvěře (jinou reálnou hodnotu nemají) a v propojeném světě ji ztratí všechny prakticky najednou.



Kdo to ví, může s tím počítat, přizpůsobit se. Stačí si říci, že ta možnost není rozhodně nulová a že by se s ní mělo kalkulovat, zajistit se proti ní.


Pro masu nevědoucích to ale bude problém. Již dnes prakticky neexistuje běžně dostupný instrument spoření (s výnosem nad REÁLNOU inflací). Masy "spoří" v instrumentech, na kterých ve skutečnosti prodělávají (pilíře, termíňáky, dluhopisy), tedy vlastně nespoří. A pokud dojde ke kolapsu (v horizontu spoření na penzi - tedy kdykoli během X desítěk let), tyto instrumenty budou mít nulovou hodnotu a masa se octne bez prostředků, navíc v situaci kolapsu sociálního státu, kdy např. za léky a péči se bude muset platit "na dřevo" (v něčem, co si zachovalo hodnotu).

Nahlásit

-
0
+

Poraženým jsem já, ty, on, všichni, kdo drží koruny. Mám bezmocný vztek, když mi centrální bankéři za mé peníze znehodnocují domácí měnu a tvrdí, že to dělají pro můj prospěch. A štve mě, že já si musím peníze tvrdě vydělat, zatímco stát si je snadno vytiskne v množství, které potřebuje.

Nahlásit

-
0
+

Nemůžu si pomoct, ale tenhle článek mě přinutil vybavit si oblíbenou hlášku z filmu Knoflíkáři: "Nežereš maso, nepochopíš vtip."

Nahlásit

-
0
+