Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Terénní pracovníci v srdci chudoby: velké prohry, malá vítězství

11. 3. 2013
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Z čehož nám vyplývá další bod - důveryhodnost.
U sociálně vyloučených lidí bude na straně zaměstnavatele tento problém vnímán jako velmi výrazný a může zastínit třebas i dobrou kvalifikaci. Získání důvěry bude pro člověka z kraje společnosti skutečně mnohem větším problémem, než u uchazeče pohybujícího se v méně extrémních podmínkách.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hlavne by si nikdo nemohl stezovat ze nemuze najit praci. Pokud by nekdo mel neomluvenou dochazku do takovehoto zamestnani tak by byl na urcitou dobu z programu vyrazen. Samozrejme ze pokud by mel soukromnik zajem nabrat nejakeho z tohoto programu, tak sahne predevsim po osvedcenem vedoucim pracovni cety nebo po nekom z vybornou dochazkou do programu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak je videt tak soucasne urady prace jsou uplne k nicemu. Zdaneni prace je taky urcite problem, ale hlavni je ze je potreba tyto lidi naucit jak pracovat a pokud ztrati normalni praci tak jim pomoci udrzet pracovni navyky. Proto bych navrhoval, aby se stat zameril na tvorbu nizkokvalifikovanych pracovnich mist. Pokud nejsou tak by je mel vytvorit. Ne proto aby se vytvorila nejaka uzitecna hodnota, ale hlavne proto aby si tito lide udrzeli pracovni navyky a ziskali sice nizky ale zato standardni prijem. Predcasny dychod, minimalni mzda a podpora v nezamestnanosti by se tak zrusila a misto toho by se zavedla 100% zamestnanost 30 hodin tydne za jednotnou mzdu. Pracovalo by se v pracovnich cetach tvorenych z nezamestnanych pod vedenim nezamestneneho s nejlepsi kvalifikaci a pod dozorem uradu prace. Vedla by se evidence o dochazce podle niz by si mohl potencialni zamestnavatel vybrat vhodneho uchazece. Pani z clanku by teda mela mnohem lepsi sanci vest normalni zivot. Ona i syn s ukoncenou skolni dochazkou by ziskal praci a male dite by slo na 30 hodin tydne do skolky.

Nahlásit

-
0
+

Přidal bych ještě čtvrtý bod, za který si ovšem můžou zcela sami - vzdělání. ZŠ je v podstatě zdarma, když nepočítáme ony plavky nebo různé výlety. Navíc finanční pomoc na nákup sešitů a pár tužek bych pro žáka s dobrými výsledky poskytl i já osobně, natož škola, město, či nějaký sponzor. Učňáky berou každého, kdo má dvě ruce a na některých se dá získat stipendium za příslib několikaleté práce. Ano jde sice stále jen o manuální práci, ale je velký rozdíl mezi kopáčem, co má problém s psanou češtinou a třeba kvalifikovaným klempířem, nebo kominíkem. Speciálně u kominíka, který udělá revizi u kotle za pár minut "pod dohledem" a zbytek dělá venku, by nějaký rasismus nehrál roli... Jenže jakou mají pověst romští/cikánští žáci ? Všichni víme... Takže nenechal bych se zas tak moc zviklat článkem, protože rasa/nerasa, když umíš kulový, tak ti nikdo práci nedá... Zvláště s přihlédnutím k Vašemu bodu č.3.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Záslužná práce, ovšem největší překážku na cestě těchto lidí z chudoby bych viděl právě v těch "společenských bariérách". Většina těchto lidí nemá šanci se z chudoby dostat, a to z následujících důvodů:
1) nekvalifikovaní a rizikoví pracovníci jsou vykázáni z pracovního trhu zákonem o minimální mzdě, jelikož pracovník s nízkou produktivitou je pak pro zaměstnavatele dražší, než kolik činí hodnota jeho práce.
2) obdobně hrají proti nekvalifikovaným všemožné daně a odvody, které práci dále zdražují - zaměstnanec vykonávající práci v hodnotě 20tis získá nakonec pouhých 12,5tis, zbytek sežere stát (viz http://www.mzdova-kalkulacka-2013.cz/).
3) vskutku danajským darem jsou pak všemožné antidiskriminační zákony a zákoníky práce, které mají stejně jako min.mzda jediný dopad - zvýšení nezaměstnanosti té skupiny, které mají pomoci. Jen blázen by přijímal někoho ze skupiny lidí, kterou sledují všemožné neziskovky a jen čekají na další diskriminační skandál a následující mediálně vděčné žaloby. Nemůže-li zaměstnavatel někoho pokojně propustit, nebude jej ani přijímat (a pokud ano, pak s relativně nižší mzdou odpovídající danému riziku - zde ovšem viz bod 1) ).

A v neposlední řadě nezapomeňme také na pěkný klacek pod nohy všem chudým v podobě neustále se zvyšující DPH. Kolik asi úsilí bude muse paní Silva vynaložit na vydělání dodatečného tisíce na pračku za 5 tisíc, která by však bez Kalouskových dlouhých prstů stála 4 tisíce?

Nahlásit

-
0
+