Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Základní slova 4: Rozprava o svobodě a štěstí

5. 3. 2013
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Souhlasím, bohužel je to tak. Úřadům vůbec nejde o bezpečnost lidí, ale o držení moci nad nimi a vyvíjení nějaké činnosti pro obhajobu své existence. A to nedej bože, že byste chtěl vlastní rodinný dům začít částečně využívat pro své podnikání (např. drobnou řemeslnou dílnu). Při existenci územních plánů, které vymezují co v jaké části obce smí její rezidenti se svou nemovitostí dělat, je téměř nemyslitelné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je otázka. Ovšem hůř než dnes bychom na tom nebyli.

Dnes musíte projít nějakým procesem ohlášení, což je v podstatě řízení o povolení umístnění stavby, i na přístřešek pro auto.

Přijde den, kdy budeme žádat stavební úřad i o povolení na umístnění psí boudy. V některých místech s vyšší tzv. ochranou to v podstatě už platí a ani dřevník není dovolen.

Když mi rodiče vyprávěli, jak stavěli v šedesátých letech, že postavili dům, pak si nechali namalovat jeho plány a odnesli to na úřad ke schválení, zní to jako sci-fi.

Kolik domů tehdy svépomocí stavěných spadlo ? To dokazuje, že lidé jednají racionálně i bez přísných předpisů a norem. A naopak že i přes přísné předpisy a normy občas někdo chybu udělá, protože nehody se zkrátka dějí. Nikdo si nestaví záměrně dům tak aby spadl. Nepotřebujeme stavební normy a předpisy. Nepotřebuju aby mi úředník diktoval jak má vypadat můj obytný prostor, že musím mít dvoje dveře mezi záchodem a kuchyní, že musím mít oddělený prostor na spaní, že musím mít minimální výšku místnosti 2,5 metru a tak dále. Nechci to tak, ale musím protože ouřada rozhodl. Děs.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To zní rozumně, ale je otázka, jestli bychom se s českou mentalitou kombinující závist a zálibu v udavačství nedostali zpět do dnešního stavu (tj. že by pomalu každá stavba musela mít povolení).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A není čas s tím v Evropě něco udělat. Tu otrockou mentalitu trochu zahnat do ústraní ?

Prosté konstatování faktů vám postačí ?

Já vím, spoustě lidi k obhajobě státního násilí stačí pouze vědomí, že v tom nejsme sami, že i na západně ( jak je dnes moderní ) mají takováto omezení.

Ale při bližším pohledu je zřejmě, že to není tak docela totéž.

Například stavební zákony. U nás když postavíte nějakou stavbu na svém pozemku a stavební úřad se to dozví, nařídí vám odstranění stavby, nebo vás vyzve k dodatečnému žebrání o laskavé dovolení a pak rozhoduje, jestli jste ho naštvali jen trochu nebo hodně a podle toho napaří jen pokutu nebo odstranění.

V Británii mají také stavební úřady, také vyžadují povolení a platí tam normy. Ale pokud si tam na vlastním pozemku postavíte stavbu a do 5 let nikdo nepodá námitku že ta stavba nějak narušuje okolí ( například pětipatrový dům uprostřed lesa ) nebo ho neomezuje, má se stavba automaticky za povolenou.

Takový drobný rozdílek, ve skutečnosti však rozdíl mezi schválnostma, buzerací a arogancí moci chtivých ouřadů u nás a skutečnou ochranou veřejného zájmu v Británii.

Na první pohled neviditelný ale přitom zásadní.

Nahlásit

-
0
+