Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Reportáž z okraje: Předlice, bída žitá až na dřeň

4. 3. 2013
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

A mým cílem zase je, aby se o privátních záležitostech nehlasovalo ve volbách. Aby se ve volbách nehlasovalo o mém životě a majetku - jednoduše proto, že ostatní zkrátka NEMAJÍ právo na rozhodování o mém životě a nemají právo na můj majetek.

Hlasovat o tom, co je pravda a co je spravedlivé, mi přijde asi stejně tak logické, jako hlasovat o platnosti gravitačního zákona. Kdyby se ve středověku hlasovalo o podobě Země, zvítězila by placka...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Problem je ze strana ktera nanabidne politicke reseni nezamestnanosti nema sanci na vyrazny volebni zisk a bude odkazana do marginality. Proc by nizsi stredni trida a nejnizsi trida volila stranu pozadujici snizovani dani? Navic mojim primarnim cilem neni snizovani dani, ale jejich optimalizace. Zdaneni se prenese ze zdanovani zisku a socialniho a duchodoveho "pojisteni" ;na zdaneni nemovitosti a zdaneni financnich transakci. Socialove nadale budou dostavat sve davky ovsem vymenou za praci pro spolecnost a platit to nebude jen stredni trida, ale i vyssi trida a lide co se doposud zdaneni uspesne vyhybali. Navic se docili zefektivneni a zjednoduseni vyberu dani, tudiz ubyde administrativy a snad i uredniku. To umozni v delsim horizontu celkove snizeni danoveho zatizeni a snad i hospodarsky rust. Kazdopadne hlavnim cilem je snizeni byrokracie a administrativni zateze pro podnikatele.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajímavý názor související s tématem:

http://pospisi l.blog.sme.sk/c/322100/Praca-n acierno-nie-je-problem-ale-rie senie.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No co dodat.



Založte politickou stranu hlásající zrušení podpor v nezaměstnanosti. A samozřejmě i sociálního pojištění (zlevní to práci a zvýší zaměstnanost).



Zároveň založte nadaci, která bude za nějaké životní minimum lidem dávat umělou (tedy logicky neužitečnou) práci. Začněte obcházet mecenáše. Pevně věřím, že jich najdete dost, pokud budete mít dobrý byzysplán - dobře promyšlené, jak efektivně budete lidi učit pracovat, jak si alespoň na část nákladů nadace vydělá sama, jaký to bude mít pozitivní vliv na různé socální problémy od alkoholismu po kriminalitu, atd... Chce to ale začít osobně něco dělat, nést kůži na trh, nést riziko a náklady.



Předpo kládám,že (vedle vaší nadace) druhým pilířem řešení problému s nezaměstnaností, se stanou odbory, které (tak jak za 1.republiky) budou vyplácet podporu svým členům, kteří přišli o práci (ze členských příspěvků ostatních členů). Jakou součást reformy by bylo dobré zrušit všechna zákonná zvýhodnění odborů (logicky - sdružení občanů nemůže mít více práv, než mají jeho členové a to jen proto, že se to sdružení nazve "odbory" a ne třeba "klub přátel žehu"). Snad se pak odbory konečně začnou starat o své členy a ne o lobing, prosazování zájmů jedné partaje a o prosazování kartelových dohod na straně nabídky práce.




A podle mne vznikne i 3.pilíř řešení nezaměstnanosti: Je pravděpodobné, že po zrušení sociálního "pojištění" ;komerční pojišťovny přijdou s vlastní verzí skutečného pojištění proti ztrátě zaměstnání. Výše pojistky se bude odvíjet od výše rizika (to budete moci ovlivnit posilováním své kvalifikace) a očekávanou výší plnění v případě vzniku pojistné události (to si budete moct nastavit sám). Pojišťovny budou mít zájem na tom, aby pojistných událostí mnoho nevznikalo a tak budou dbát na prevenci (např. rekvalifikace, pracovní tréningy, atd... a za absolvování budou nabízet bonus).

A posledním záchranným pilířem již bude čistá charita. Např. církve na to nyní mají dostat prostředků více než dost (zejména z daní lidí, kteří jim nic neukradli).

Vedle toho, že by takový vícepilířový systém mohl fungovat (na rozdíl od dnešního systému, který zjevně nefunguje), hlavní výhodou by bylo, že by šlo o morální a spravedlivý systém založený na dobrovolnosti a ne na násilném donucení. Což je podle mne to absolutně nejdůležitější.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Chudoba cti netrati. Pro tyto lidi je jedinym vychodiskem mnou navrhovany program 100% zamestnanosti. Stat sice zrusi podporu v nezamestnanosti, zato ovsem nabidne kazdemu cloveku praci 30 hodin tydne v pracovnich cetach zajistovanymi a dozorovanymi urady prace. Kazdy clovek v tomto programu ziska praci za jednotnou mzdu. Priplatek je mozny pro vedouciho pracovni cety. Ucelem by bylo vstipit pravidelnou dochazku a zakladni pracovni navyky. Evidence dochazky by slouzila soukromemu sektoru jako podklad pro nabor vhodnych zamestnancu. Cety by delaly verejne prospesne prace, uklid a dalsi jednoduche prace v komunite a na obci. Kdo by nemel kvalitni dochazku, nebo by vyvolaval konflikty tak by mohl byt vyrazen z programu na urcitou dobu. Vzdy by ale dostal sanci vratit se po urcite dobe zpet. V tomto pripade by partner Janky ziskal praci a pokud by mel vzornou dochazku zvysily by se jeho sance na zamestnani v soukromem sektoru. Praci by dostal kazdy clovek s ukoncenou zakladni skolni dochazkou. Tito pracujici by pracovali i jako pomocnici na uradech nebo v neziskovkach.
Verim tomu ze stat se ma zamerit na tvorbu tech nejhure placenych mist, ne na ty nejlepe placena.

Nahlásit

-
0
+

Díky za článek!

Nahlásit

-
0
+