Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Pavel Kohout: Kdo poškozuje hospodářství

25. 2. 2013
34 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Precetl jsem si oba clanky zmineneho pana z toho data. Ten prvni byl o devalvaci pojmu - zcela souhlasim. Pojem kapitalismu je devalvovan do takove miry, ze dneska muze pani Cilek prohlasit soucasny system za kapitalisticky. Druhy clanek byl o Marxovi. No, vzhledem ke zdejsi diskuzi nechapu, proc jsem si ho mel precist.

Mozna byste mohl formulovat myslenky sam za sebe a reagovat, nez davat odkaz tu na Cilka, tu na Dolejsiho, tu na Masaryka, treba si lepe porozumime.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V mori neplave Nemecko, ale nemecké firmy. A podobne tam neplave Česko, ale české firmy. Tieto firmy treba navzájom porovnávať, nie celé štáty - a to je úplne iná pesnička.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zo zdravotnictvom v Britanii je to na dlhsiu debatu. V skratke: pokial ide o zivot, alebo nieco naozaj akutne, tak je to OK. Manzelka mojho znameho tu odrodila (v NHS nemocnici) bez nejakych tazkosti. Ja som stomatolog a uz som odoslal z ambulancie pacientov s podozrenim na nador a tiez to prebehlo velmi rychlo, s dobrymi vysledkami, taktiez v NHS nemocnici. Zvysok zdravotnej starostlivosti je o nicom (napr prakticki lekari), ak tu clovek chce slusne zaobchadzanie, bez sukromnej zdravotnej poistky to nejde.
Co sa tyka dani, tak zapriet prijmy, to je na kriminal. Verejna mienka je silne naklonena v prospech dani, v mediach panuje silne presvedcenie, ze dane su "nase" a ze sa vyuziju v prospech kazdeho obcana, preto ich treba poctivo platit. Ja osobne to povazujem za naivitu bezneho elektoratu. U ludi, ktori tusia o co naozaj ide v tejto hre na "nase dane" zase panuje strach pred vladou. Moc tejto "organizacie&qu ot;je naozaj strach nahanajuca a napr aj hviezdy showbiznisu, ktore sa "previnili" ;tym, ze optimalizovali svoje dane zalozenim firmy s jednym konatelom (aby sa vyhli plateniu dani ako zamestnanci), tvrdo narazili a kapitulovali pod tlakom vlady a medii.
Co sa tu zijucich emigrantov tyka, poznam dost pripadov, kedy sa ludia rozhodli opustit Britaniu a vratit sa domov (a neboli to len cesi alebo slovaci), no po par mesiacoch to doma zabalili a vratili sa spat do Britanie. Jedna kolegyna z Noveho Zelandu to napr doma nevedela vydrzat a vratila sa spat do UK, vraj jej chybal ruch a zivot tejto krajiny. Tak neviem.
Pocasie ste zhodnotili spravne, k tomu niet co dodat. :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No já mám v Británii část rodiny a několik známých a já bych se tam tedy nehrnul. Hlavně kvůli počasí :-)
To spíš ti, které tam mám, jezdí k doktorovi zpět do ČR. Neznám češku, která by tam třeba chtěla rodit.
A také sem jezdí uklidnit si nervy před postupující islamizací.
Ano, je-li někdo zaměstnanec, tak samozřejmě gáže tam je vysoká a pokud si sežene cenově stravitelné bydlení, může si dost našetřit (i když klesající pound mu bude nepřítelem). Na druhu stranu znám v ČR dost IT živnostníků (vývojářů, webdesignérů, databázisků), kteří si tady (i pohodlnou prací z domova) vydělají 100k i více a zbyde jim z toho docela dost (nízké náklady na bydlení, daňový paušál, nebo ještě výhodnější optimalizace, atd...). Takže o ekonomice to tolik není. Ostatně šikovný instalatér či malíř pokojů si (minimálně v Praze) taky přijde na slušný peníz a tipnul bych si, že na daních neodvede skoro nic, protože většinu příjmů zapře. Takže je otázka, zda-li by si v Británii nějak dramaticky pomohl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No nevím, jak pro koho bylo lehké odcházet z komunistického Československa. Snad pro nějaké disidenty, kterých se režim potřeboval zbavit. A pak jedinci, svobodní, přes Jugoslávii. Ale neznám případ, kdy by někdo odešel bez problémů a dokonce včetně dětí. Ale znát nemohu vše, že .....
Na druhou stranu, nebyl ten život, tady v kleci, pohodlný? Všichni si byli tak nějak rovni (až na vládnoucí bolševiky), tvářili se, že poctivě pracují a stát zase že je za to dobře platí. Kdo cokoliv potřeboval, tak si to buď ukradl, nebo podplatil. Mnozí z toho žijí dodnes a mnoho z nich na tu dobu s nostalgií vzpomíná.

Podnikám tady i ve světě a je to dost velký rozdíl. Je pravda, že v té výší odvodů (kromě závislé činnosti), to není ten hlavní problém. Tím je neskutečná byrokracie, buzerace a ke všemu ještě amatérství stran státních institucí. A také každoroční změna daňových a doprovodných zákonů. Kdo v tomto dokáže tvořit business plán, tak musí uspět všude ve světě.

Co se týče USA, tak není jen New York a jiná velká města. Jsou země, například Oregon, či Washington, kde se ještě ctí dané slovo, svoboda je nadevše a je příjemné tam žít i podnikat.

Co se týče Vámi uvedeného souseda a jeho způsob komunikace pomocí sajrajtu, tak hlavní problém vidím v tom, že on neví, že jej za to můžete třeba postřelit...... Ale ne v ČR, tady byste si šel sednout a soused by vám mezi tím obsadil barák ....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nuz z krajin Europy ako "najnormalnejsiaquot;krajina z hladiska spravovania veci verejnych mi pride Svajciarsko. Emigrovat do inej krajiny Europy nevidim ako dobry napad. Ja sam zijem uz siesty rok v UK, a aj ked sa moja ekonomicka situacia zlepsila pomerne dramaticky, neviem si zatial predstavit tu zostat nastalo. Krajina s dlhom v pomere k HDP vyssim ako v Grecku, Spanielsku alebo Taliansku, "rozvinuty" ;socialny system, vysoke dane...Preziva to len vdaka lacnym pozickam, ktore krajina zatial vie ziskat. Ale dokedy?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jistěže to jde. Ale má to své náklady.
Proč podle vás ani za komunismu neodešlo daleko více lidí? Nějaká cesta by se jistě našla.
Plus je otázka, KAM dnes jít. Po EU to nemá cenu, socialismus je všude stejný. Fašizující a socializující policejní USA také nelákají.
Navíc nejde přeci jen o výši daní - udělejte si průzkum mezi CZ živnostníky a podnikateli, kolik reálně odvedou. Myslím, že to tak hrozné není, Čech si totiž cestičku vždy najde. Takže spíše jde o principiální svbodu a lidská a vlastnická práva, ovšem s těmi je v rozpru každá demokracie, respektive každý stát. Takže moc není kam utéct.

Jiný pohled může mít nepodnikající zaměstnanec gážista, protože někde na západě dostane větší mzdu a v některých zemích mu z ní seberou menší daně (i když zase zaplatí více za bydlení, atd...). Ale podnikatel není až takovýcm daňovým nevolníkem, chovným daňovým dobytkem, respektive z jeho pohledu to v ČR není relativně nejhorší a i kdyby bylo, může svůj byznys odstěhovat jen papírově. Ale jak říkám, nejde jen o peníze.

Mimochodem: když vám soused ob týden kydne na zahradu nějaký sajrajt, či vás bude nějak jinak omezovat, jak to budete řešit? Budete se bránit, nebo to vzdáte a odstěhujete se, i za cenu prodělku na nemovitosti a ztráty hrdosti?
Mně je bližší rothbardovské "Neustupuj zlu!"

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V podstate me takova odpoved neprekvapuje. Pripomina mi to zenu, jejiz manzel ji podvadi a bije a ona presto zustava ve snatku manzelskem, stezuje si kamaradkam, ale nikdy se nerozvede.

Vymluvy na me neplati, ja se prestehoval, jde to.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

k panu adamu čablovi a dalším diskutujícím:pane čabla asi jste nečetl nikdy britské listy nebo new york times.Stačí si pročíst článek karla dlejšího z 27/2/2013 a pak bychom mohli trochu diskutovat na jiné úrovni.Neříkám že myšlenky pana dolejšího plně beru i k jiným článkům britských listů se stavím kriticky,některé se líbí některé ne.Ale chceme li neustrnout musíme projít denně širokým spektrem názorů a učinit si svůj vlastní tak jak to činí lidé ve švýcarech,norsku,švédsku,lucem bursku,islanduto většina čechů neumí!!!(masaryk-češi-žáby kuňkající ve svém rybníce!)

Nahlásit

-
0
+

Aha. Takže kolaps bude civilizovaný tehdy, až stát jak na drogu na své prebendy navykne většinu populace? Až se stát rozroste do rozměrů, že na něm bude záviset většina populace, tak pak bude jeho kolaps civilizovanější? Až bude polovina lidí penzisty a čtvrtina bude státními zaměstnanci, nezaměstnanými, pobírači dotací a grantů, tak pak bude kolaps státu méně bolet?

Protože všechny tyto ukazatele kontinuálně rostou!

Proto podle mne čím později kolaps přijde (čím déle bude oddalován na dluh), tím bude fatálnější a bolestivější pro masivní vrstvy obyvatel, které byly odnaučeny postarat se o sebe samostatně (což před 100 lety uměly prakticky beze zbytku).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Tak jako nenajdete perfektní motorku, nenajdete perfektní koncentrák."

Poraďtemi, jak se do jurisdikce takového státu přestěhovat i s pozemky po předcích, přáteli, rodiči o které se musím starat, jak to vysvětlit dětem, atd... A odškodní mne někdo, když zde budu muset nechat obchodní kontakty a hledat si jinde nové?

A byli nacisti vlastně OK do doby, do kdy nechávali židy relativně volně emigrovat?

Jak už říkala moje babička za komunistů: proč bych utíkala, ať táhnou ty sv**ě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No to ale zalezi na definici kapitalismu. Kdyz jako zakladni definici kapitalismu vezmu svobodnou spolecnost soukromeho vlastnictvi, tak proste v kapitalismu nezijeme. Cilek se myli.
Ale muzeme se napriklad tvarit, ze statni zasahy do soukromeho vlastnictvi nejsou jeho formalnim omezenim a tim padem bychom v kapitalismu zili. Tato definice mi prijde pokrivena, protoze statni zasahy do trhu proste nejsou svobodne zasahy svobodnych vlastniku.
Muzeme se take na to divat tak, ze staty rozhoduji o cca. 30 - 55 % produkce (vyjadrene jako HDP) a ze tedy mame kapitalismus maximalne z 45 - 70 %. Zduraznuji maximalne, protoze stat silne ovlivnuje i ten zbytek - treba minimalni mzda, maximalni pracovni doba a podobne vymozenosti berouci praci tem nejvice potrebnym (jejichz realna cena na trhu prace je proste mensi nez nastavene stropy, za ktere je nikdo nenajme). Kolika procenty to pak vyjadrit? Ja jsem pro 0 - 5 % kapitalismu. Tech 5 % odhaduji sedou ekonomiku. Veskera oficialni ekonomika je pokrivena statnimi zasahy a nelze ji brat jako ekonomiku svobodneho vlastnictvi soukromeho majetku - kapitalismus.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ono stačí překonat onu psychologickou překážku a přestat věřit v to, že jste jakýmsi nevolníkem v království zvaném Česká Republika. Tak jako nenajdete perfektní auto, tak nenajdete perfektní stát. Ale jsou lepší auta než Škoda a jsou státy, kde za svou práci dostanete více zaplaceno, odevzdáte méně na daních a přesto obdržíte lepší služby. Stačí se tam přestěhovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"A vy tedy řešení vidíte v tom, že stát lidem a firmám vezme ještě více a za ukradené peníze začne stavět hladové zdi či dálnici z HorníDolní do ZlámanéLhoty, alespoň osmiproudou a řádně předraženou?"
Ne,já ani tomuhle řešení nevěřím. Já si myslím, že v okamžiku, kdy systém směřuje ke kolapsu, už je každé řešení špatné. A dokonce si myslím, že s vámi navrhovaným řešením - zrušit až na vnější a vnitřní bezpečnost celý veřejný sektor - by ten kolaps nastal dřív. Protože by do dávno nepoznané bídy přivedl tak velké skupiny lidí, že by to neunesly bez revolty. Já jenom chci, aby ten kolaps nastal civilizovaně, rád bych ho přežil.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No tak předně si myslím, že když se investor rozhodne SVÉ prostředky neinvestovat, je to jeho svobodná volba.Nepřijde mi správné, aby mu je někdo ukradl a investoval je za něj. Tak nějak mám stále právo na žebříčku hodnot výše, než "účel světí prostředky".

Dálebych řekl, že není pravda, že se u nás DLOUHODOBĚ neinvestuje.

Je jen a jen vinou státu, že investuje nesmyslně, do korupčních a předražených zakázek, či přímo do nesmyslů (letadla CASA, Pandury, Gripeny, OpenCard, atd...).

A je jen a jen vinou státu, že jsou pravidla nastavena tak, že i soukromá sféra investuje do neefektivních, či přímo škodlivých projektů (biopaliva, solární elektrárny, atd...).
Solární energie nás prý všechny přijde na BILION - tisíc miliard. Pokud tedy zahodíme do žumpy takto gigantickou částku, je s podivem, že zbývá na jakékoli jiné investice.
To díky státu klesá koupěschopnost obyvatel. Kvůli drahé elektřině, drahému benzínu, vysokým daním.
A vy tedy řešení vidíte v tom, že stát lidem a firmám vezme ještě více a za ukradené peníze začne stavět hladové zdi či dálnici z HorníDolní do ZlámanéLhoty, alespoň osmiproudou a řádně předraženou? Nebo se na to má zadlužit? Tedy okrást budoucí generaci, která to bude muset splatit a nyní se tomu nemůže bránit? Zadlužováním docílíte jen toho, že když nyní jen na úrocích z dluhu platíme 70mld ročně, na konci příštího volebního období by to takto bylo třeba i 200mld ročně (vyšší dluh a trh si řekne i o vyšší úrok z něj). Z čeho pak bude ten váš stát "investovat&quo t;,když po odečtení "mandatorních&q uot;výdajů (penze a spol) a po odečtení nákladů na úrkoy z dluhů mu nezbude NIC?

Já si myslím, že lidi, kteří věří ve schopnost státu moudře investovat, by mu měli na jeho účet poslat svoje úspory. Ale netahat do toho ostatní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak můžete po nějaké organizaci chtít, aby se chovala jako váš placený služebník, když jí platit musíte, když ona rozhodujete, kolik budete platit a co vám za to dá? Když nemůžete odejít ke konkurenci, nebo se rozhodnout, že o dané služby nestojíte vůbec?
Má-li nějaká organizace takové pravomoci a moc, težko se kdy bude chovat jako uctivý služebníček...

Představ tesi, jak by se v takovéto situaci chovala jakákoli jiná organizace. Třeba Nokia, nebo Škoda Auto. Představte si, že byste si nesměl koupit nic než Škodovku. Představte si, že byste Škodě musel odvádět nějaké procento z příjmu (a procento z každého vašeho nákupu čehokoli) a za to byste měl jednou za X let nárok na auto zdarma. Jaké kvality by asi dosahovalo?
A pomohlo by vám nějak, že byste měl jednu akcii Škody (z 10ti milionů vydaných)?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

souhlasím,tedy žijeme v eurosocializmu,nikoli kapitalizmu,ale moc nerozumím tomu rozpoutání tvořivých sil opravdového(reálného)kapitaliz mu.Jakmalá rybka v moři(česko)může odolávat žralokům(německo),vím jen že žralok se ohlédne,otočí a tu rybku si dá ke svačince.Já jsem se ale neptal na to co si dovedu domyslet,ale na názor pana cílka,kterého si vážím i jeho životních zkušeností a on mluví o celosvětovém kapitalizmu,nebo zase tomu nerozumím?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jen tak pro zajímavost, kdo a na co potřebuje stát, případně eu-aparát?

Obyčejný (podle ČSSD - normální) člověk jej skoro k ničemu nepotřebuje. Většinou se živí sám (v zaměstnání, či podnikání), koupí si, co chce, či co potřebuje. Stará se o rodinu, aby měla kde bydlet. V podstatě je to svobodný člověk. Ale jen do momentu, kdy do toho vstupuje stát a nařizuje mu, co má dělat, jak to má dělat. Co má, či nemá kupovat a jíst. V podstatě se snaží jej vodit za ručičku, ale zase jen proto, aby z něj udělal nesvéprávného jedince, svého pasažéra/pacienta.

Stát má zajistit bezpečnost svých občanů. Dělá to k jejich spokojenosti?
Stát má co nejjednodušeji, nejlevněji a co nejšetrněji spravovat věci veřejné. Dělá to ku spokojenosti občanů?
Stát má chránit svobodu občanů. Dělá to ku jejich spokojenosti?

Stát, místo aby byl v roli služebníka těch, kteří jej platí, tak se postupně stal učitelem, ředitelem, poradcem, nařizovatelem, drábem, otrokářem a nakonec i likvidátorem. O nějaké filozofii služby není ani řeč. Nebo-li stát převzal pozici "svobodného&quo t;občana a jeho přeřadil do role nesvobodného závisláka. Tohle nemá s kapitalismem nic společného. Tímto slovem se zde straší malé děti a staré nostalgiky, jenž nikdy nepoznali jiný systém, než ten komunisticko-socialistický.

Pokud zde někdo volá po resetu současného systému (mylně po konci kapitalismu), tak s ním souhlasím. Neboť (evropský) socialismus, tak jako ostatně vždy, skončí na tom, že dojdou zdroje. Pak se můžeme bavit o tom, zda začít budovat nový, skutečný, kapitalismus na základě svobodné vůle svobodných lidí.

Nahlásit

-
0
+

A za mne bych (pokud by takto opravdu pan Kohout odpověděl) jen a jen souhlasil. ;-)

Nebojte pane Malý, osobně si to zcela jistě neberu. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jinak řečno: Zákazník se přece nestane koupěschopným jen tak sám od sebe.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"A to jsme opět na začátku, kde není koupěschopný zákazník, nemá moc smysl do něčeho investovat."

-Zákazník není koupěschopný, protože nemá kde pracovat, a k tomu jsou potřeba investice. Tzn. je to spíše obráceně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pan Kohout nemá na tyto otázky jinou odpověď, než - méně daní, méně státu, méně regulace. To si můžete domyslet sám, na to se ho nemusíte namáhavě ptát. Nebo-li, podle něj a jemu podobných problém nemá kapitalismus (který tady v podstatě není), ale eurosocialismus, který brání rozpoutání tvořivých a destruktivních sil kapitalismu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdo poškozuje hospodářství?
Co třebavlády,zákonodárci,politic i,nefungujícístátní aparát a jejich profesní nedostačnost,kterájim nedovoluje podávat lepší výkony a chovat se jako hospodáři ve své zemi i kdyby chtěli?
Př. Církve jsou vlastně občanská sdružení ,jediné právnické osoby ,kterým byl" nějakým způsobem" vrácen majetek.
Kdy se dočkají třeba spořitelní a spotřební, hospodářská družstva ?????
Není škoda ,že
jsme přišli o sítˇ,kterou nám zaviděla evropa?Nebyla by po případném rozpadu EU,taková sít k nezaplacení?
Po r. 1989 jsme se stali laciným soustem supermarketů,tedˇnevíme co jíme.
Jestliže o hospodářské politice státu nemůže být řeč, když žádná nebyla a není a jsou jen proklamace,nemůže se stát ,že brzy nemusí být aniten stát?

Nahlásit

-
0
+

tak tedy pan pavel kohout se nehlásí a neodpovídá na moji otázku.Přečetl jsem si dnes článek paula krugmana v new york times potažmo v britských listech:Volby v itálii jsou známkou rozkladu evr.stability v důsledku škrtů-potažmo vliv krachu politiky nejen evr.vůdců,ale celého souč.typu eurokapitalizmu-v tom už je obsažena odpověď-tedy nejen selhávají lidé ale především systém...!!!Co tedy s lidmi,co tedy se systémem.Pokud si tyto otázky nezodpovíme(a bude to bolet a bude to dlouhé§...)nemůžeme pokročit dále ani v systému ani v politice.Přesto bych rád uslyšel slovo autora článku.Pane petře bárto neberte to osobně.... IM

Nahlásit

-
0
+

Pokud bychom chtěli vážně řešit čistotu veřejných zakázek, tak bychom je museli nejdříve zakázat ..... jiná cesta není.

Pokud by zde byl kapitalismus (v pravém slova smyslu), tak by, de facto, státní zakázky skoro neexistovaly. Nebylo by jich třeba. Jenže dovede si někdo takový stav představit? Vše v soukromých rukou, malý stát, který řeší jen kontrolní úlohy, zastupování státu navenek, vnitřní a vnější bezpečnost. Ale i na tyto služby si najímá soukromé firmy. A to by byla jediná výběrová řízení. Jak by takový kapitalistická stát zde vypadal, si dovede představit málo kdo. A není divu, většina zná jen socialismus. Buď ten minulý - komunistický, nebo současný - eu-byrokratický.

A na závěr skromný dotaz. Jak udělat veřejné zakázky čistě a bez korupce?

Nemyslím tím transparentní zveřejňování na internetu, což je mantra většiny, včetně politiků a ani nějaké kouzelné losovací zařízení, viz třeba toto: http://proc-ne.ihned.cz/c1-59309620-zakazky-za-miliardy-losovala-tajemna-krabicka
Tudy cesta nevede.

Nahlásit

-
0
+

Víte, já jsem tu otázku, proč neinvestují soukromí investoři myslel obecně, dlouhodobě, nejen na současnou situaci. Ale budiž.

"Třeba není do čeho. A v takové situaci je investovat nesmyslné..."
Pokud dlouhodobě v této zemi není do čeho investovat, tak bude lépe, pokud to tady zavřeme, neboť nemá smysl provozovat ve společnosti ekonomiku, kde není do čeho investovat, protože nikdo nic nepotřebuje. Já ovšem nemám pocit, že tady nikdo nic nepotřebuje. Čili, obecně vzato, investovat by bylo do čeho, pokud by zákazník měl kupní sílu.

"Nebo neinvestují proto, že jim stát pomocí daní sebral peníze."
To je taková oblíbená teze, že když necháme lidem více v peněženkách, tak budou (mj.) investovat. S tím záměrem například Topolánkova vláda snížila některé daně některým cilovým skupinám, u nichž se takové investiční aktivita předpokládala. No, předpokládala se zřejmě špatně, protože k žádnému posílení souromých investičních projektů tady nedošlo. A pokud jde o cilové skupiny středních a nižších tříd, tak u nich se zřejmě investiční aktivity typu investic do výstavby infrastruktur (což je typická vládní investice, kterou by měl podle vás a pana Kohouta mohl lépe dělat privát) nedají čekat.

"...těmto institucím (bankám a spol.) pak již nezbývají prostředky na úvěrování soukromých (tedy efektivních) projektů a investic."
No, o tom, že by v současnosti banky strádaly nedostatkem prostředků pro úvěrování privátních investic, se opravdu nedá tvrdit. Spíš platí opak, chybějí investiční projekty, u nichž by se dala předpokládat návratnost. A to jsme opět na začátku, kde není koupěschopný zákazník, nemá moc smysl do něčeho investovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proč neinvestují soukromí investoři?
Třeba není do čeho. A v takové situaci je investovat nesmyslné...
Nebo neinvestují proto, že jim stát pomocí daní sebral peníze.
Nebo neinvestují proto, že stát hospodaří s deficitem, vydává státní dluhopisy, tyto dluhopisy skupují banky a investiční/penzijní fondy (mimo jiné proto, že jsou k tomu legislativně motivování) a těmto instutucím pak již nezbývají prostředky na úvěrování soukromých (tedy efektivních) projektů a investic.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Rád bych se zeptal, co soukromým investorům brání, aby investovali místo státu?
Není to spíš tak, že stát zde - nedokonale, s chybami, korupčně, atd. - nahrazuje chybějící aktivitu soukromých investorů, kteří v současnosti buď investují tam, kde jsou co nejnižší náklady (tedy mimo vyspělé země), anebo raději hrají ve virtuálním kasinu?

Nahlásit

-
0
+

No a autor na něj, ehm, jak to jen říct slušně... :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

:-) A to že jsem se ptal pana Malého Vám asi nevadí... :-)

Nehodlám zastupovat pana Kohouta (rozhodně se k tomu necítím oprávněn, ani ho neznám jinak než z jeho veřejných vystoupení), takže mi není jasné, z jakých indicií pan Malý vyvodil, že bych se cítil nucen vyjadřovat se k jeho dotazu na pana Kohouta...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/2