Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jakub Michálek: K žalobě na Klause mě vedla arogance moci

23. 2. 2013
22 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jistě, kdyby odpuštění bylo na poškozeném, bylo by to ideální. V. Klaus amnestii samozřejmě zdůvodnil. Vám možná jeho argumenty připadají slabé, podle něj jsou zase zásadní. A to je asi tak všechno, co se k tomu dá říct. (Jestli je V. Klaus pravicový, to je zase na další diskuzi.)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Každý ať si dělá svoje milosrdenství. Pokud stát (prostřednictvím prezidenta) chce někomu odpistit trest kriminál který někomu uložil jakožto trest za spáchání nějakého zločinu, je to věc státu. Chce-li být Klaus milosrdný, tak ať je, (ale měl by to dokázat zdůvodnit jinak než nekonečným omýláním patřičného paragrafu v ústavě)

Poklud někdo byl někým okraden a má to soudně potvrzeno a snaží se domoci aspň částečné náhrady škody, tak mi přijde logické aby příadné odpuštění a milosrdenství bylo na tom poškozeném. Ne aby v takto zásadní věci za něj rozhodoval nějaký ústavní činitel. Nechávat v takových případech rozhodvat stát je poněkud hodně "levičácké" ;a zvláště pak od myslitele, který se svým "pravicovým postojem" vymezuje i v takových hloupostech jako je způsob lyžování (lyže kontra snowboard) nebo pití balené vody mi přijde poněkud překvapivé.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dovoluju si pro pořádek podotknout, že piráti nikoho z velezrady neobviňují a nikoho pro ni nežalují. To je aktivita lidí kolem Karla Janečka. Toto obvinění z velezrády směřuje přímo na obsah amnestie, kdežto piráti chtějí vědět o její přípravě. Osobně se domnívám, že je to žádost pomýlená – ale to už je jiná věc.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Naprosto souhlasím. Kdyby to nemysleli jen jako zviditelňování, tak by v první řadě museli chtít totožné informace po předsedovi vlády a obžalovat z vlastizrady i prakticky celou vládu. Jenže to by se jim vysmáli opravdu všichni.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Samozřejmě, že to celé je pitomost. Pan Michálek ví, že jeho žaloba je zcela nesmyslná.

Ale právě na tom je vidět, jak mizerná je naše situace. Tenhle člověk s elitními školami, výbornými komunikačními schopnostmi a nejspíš IQ minimálně 140, by před pár lety už měl za sebou založení dvou firem, a vytvoření 15 pracovních míst.Jenže v roce 2013 vyhodnotil situaci tak, že je výhodnější se zviditelňovat, posléze dostat úřednické místo u nějaké evropské instituce, a způsobit zánik několika tisíc míst. A nejspíš má pravdu. :-(

Obávám se, že i ta arogantní povrchnost funguje spíše jako znak příslušnosti k nové elitě.

Nahlásit

-
0
+

Asi tak. Amnestie nemá žádný předepsaný úřední postup, takže vlastně chtějí, aby jim Klaus poskytl psané dokumenty o tom, co se mu honilo hlavou:-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nesouhlasím. Jednak jsme se nestal"i" extrémně nedůvěryhodnou zemí, přečtěte si jakýkoli německý nebo anglický tisk, nikde jsem na tento termín nenarazil. Proč si to vůbec vymýšlíte?! Za druhé, oběti mají podle právních výkladů dále právo se domáhat na aboličních zločincích svého majetku. Jen to není vyfutrováno rozsudkem u trestního soudu, což obvykle věc podstatně zjednodušuje. Klíčové ovšem je, že ti zločinci rozhodně nemají dost majetku na vyrovnání (můj odhad) ani 10% poškozených.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, to asi budu muset. Jako většina lidí v téhle zemi. Zatímco piráti můžou mít aspoň dobrý pocit, jaký mají "pecka" název :). Možná by neškodilo někdy trochu popřemýšlet. Ale to přijde s věkem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jistě, pokud to interpretujete z pohledu obětí. (To milosrdenství má spočívat v odpuštění. A odpuštění je akt milosrdenství - to těžko můžete popřít.) Nicméně, diskuze se stejně nevede o amnestii jako takové.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Když se navíc podíváme na to, jak se Hrad úzkostlivě brání říct pravdu o tom, jakým způsobem vznikala amnestie, tak to naznačuje, že asi nebylo všechno úplně v pořádku."

- Jakou pravdu? Z čeho vůbec vyplývá, že lže? (Očekáváte, že vám VK řekne, že mu za to někdo zaplatil? Nebo že o tom diskutoval se zločinci? Absurdní a naivní. A spíše přání některých lidí.) Jak může amnestie vznikat v nepořádku? Nechápu, jaké se vlastně po Hradu chtějí informace. Text amnestie si může přečíst každý. A vymyslel jí Václav Klaus na základě diskuze s x lidmi nebo klidně úplně sám a nebo i třeba uklízečka na Hradě. Je to jedno - konečné rozhodnutí o její podobě je jen na něm. A co tam jako mělo být při vzniku v nepořádku, vždyť je to naprosto arbitrární rozhodnutí? (Dělal si poznámky ukradeným perem?) Vytváření amnestie nemá, žádný správný postup.

- Je zcela zřejmě, že toto není boj proti amnestii, ale proti Václavu Klausovi - snaha za každou cenu mu dát co proto. (Jednoduché, trapné a "hrdinské" kopání do odcházejícího.) A že to tak není, možná můžete přesvědčit sebe, ale mě těžko.

Nahlásit

-
0
+

Nj, tak to budeme muset začít s osvětou. Vy budete mít náskok, protože si leccos můžete najít podle nápověd.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Amnestie sama o sobě není problém, alespoň ne hlavní. Problém je článek 2 - abolice. Havlovy amnestie, pokud vím, obsahovaly aboliční článek pouze jednou a v odůvodnitelném rozsahu, abolice se týkala lidí stíhaných za nedovolené ozbrojování (pokud odevzdají nelegálně držené zbraně a výbušniny). A bylo to začátkem roku 1990, takže v rámci bezpečnosti Československa lze tuto abolici vnímat jako rozumnou a přínosnou.
Havlova první amnestie byla šlápnutím přímo do, ale v době, kdy v kriminále seděli lidé za všechnomožné, ji z lidského hlediska chápu.

Propuštění kapsáře nám jistě pověst nepošramotí. Zastavení trestního řízení u osob podezřelých z nejhorší ekonomické kriminality (a v případě H-Systému už jednou pravomocně odsouzených) bude mít dva důsledky. Jednak jsme se staly extrémně nedůvěryhodnou zemí, která nedodržuje své závazky z mezinárodních smluv proti praní špinavých peněz. Za druhé, až se oběti aboličních zločinců obrátí na Evropský soud pro lidská práva, protože stát jim nezajistil právo na spravedlivý proces, zaplatíme ty škody všichni z eráru. Zatímco skuteční pachatelé si budou svůj nemravný výdělek už nějakou dobu vesele užívat. To je legalizace výnosů z trestné činnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Akt milosrdenství pro desítky tisíc obětí, které přišly o životní úspory a teď ztratily naději, že jim je zloději vrátí. Vtipné. Moje představa o "milosrdenství& quot;je poněkud jiná.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Piráti nejsou strana pro voliče, kteří volí podle názvu, aniž by si zjistili základní informace. Můžete volit komunisty, ODS, Topku nebo Suverenitu. Ty mají jistě hezčí názvy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Krouželko, když na amnestii propustí nějakého kapsáře, lze to také nazvat legalizací výnosů z trestné činnosti. V čem vidíte bezprecedentní otřes soudní moci? Vždyť totéž, dokonce s širším dopadem, vyhlásil kdysi pan president Václav Havel? Tehdy se obdobně naštvalo dost lidí, ale mediální hysterie nevypukla. Jinak by článek o amnestii vypadl z Ústavy už tenkrát.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Edelweißpiraten neznám, pirátské vysílačky na lodích propagující svobodnou kulturu taky nevím. Zato vím, že piráti jsou zloději, kteří přepadávají lodě za účelem vlastního obohacení prostřednictvím krádeží, ničení a zabíjení. Žádnou pecku v tom nevidím. Jen negativní pojem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To: František Václavík:
Vážený pane, jaké asi pocity má občan kdesi na domažlicku. Policista, placený z našich daní ho několik let ostouzel tak, že ukradl úřadní fotografii z pasu tohoto občana , namnožil ji do podoby plakátů a s hanlivými nápisy a s uveřejněním jména postiženého ji rozvěsil po Domažlicích. Nevinný občan utrpěl morální i hmotnou újmu (ztrátu zákazníků atd), problémy v soukromém životě atd. Policista byl souzen, dostal podmíněný trest, byl ale vzápětí amnestován(netrvalo to dest let). A teď, podle vyjádření samotného postiženého chodí a vysmívá se mu do-promiňte- ksichtu. To není políček, ale plivanec do tváře občana a spravedlnosti. Jakpak byste asi reagoval vy, kdybyste se dostal do podobné situace? A trochu odbočím: Je spravedlivé, aby byl uvězněn člověk, který namaloval politikům tykadla, a člověk (jakýsi Janoušek) dosud nebyl ani obžalován. Holt je to kavalírský delikt, a na ten se v našdm státě berou jiná měřítka.

Nahlásit

-
0
+

Pirátství je v našem pojetí jednozněčně pozitivní pojem. Jde o boj za svobodu informací, prosazení úplné otevřenosti státu. Byli snad Edelweißpiraten svým bojem proti nacismu špatní? A co pirátské vysílačky na lodích propagující svobodnou kulturu?

Navíc je pirátský přívlastek z marketingového hlediska pecka. Vy se pozastavujete nad jménem. Kdyby se Česká pirátská strana jmenovala Strana za osobní svobody a transparentní stát, asi byste o ní ještě neslyšel.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pocity lidí, kteří jsou souzeni osm a více let, jsou celkem irelevantní. Pokud by měli pocit, že mají šanci vyhrát ve Štrasburku, už dávno by si u evropského soudu stěžovali na průtahy. A soud by po předložení důkazů jistě rozhodnul kvalifikovaněji, než Klaus s Jaklem od stolu.

Prezident svým rozhodnutím proměnil naši zemi v banánovou republiku, když proti mezinárodním dohodám proti praní špinavých peněz, která se naše země zavázala dodržovat, zlegalizoval výnosy z trestné činnosti. Takový bezprecedentní otřes soudní moci lze považovat za přímý útok proti demokratickému řádu. Zvažovaná žaloba z velezrady vyjmenovává krom abolice i několik příkladů přímo protiústavního jednání. Před tím nemůžeme zavírat oči.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Každý, kdo chce vstoupit do politiky, měl by se něco (nebo lépe hodně) o té politice naučit. Pan Michálek jen opakuje argumenty, které vyčetl z médií a to není ten nejlepší zdroj. Amnestie NENÍ aktem spravedlnosti, ale aktem milosrdenství. Pan prezident má z ústavy právo ji vyhlásit a není ani omezený její rozsah. Podávat na něj kvůli tomu žalobu je nesmysl. Múže se nám to nelíbit, můžem proti tomi i protestovat, ale to je asi tak všechno co s tím nyní lze dělat. Měli by to vědět i senátoři. Ti hlavně. Pan Michálek ať se snaží, aby jej občané zvolili do parlamentu a tam může pracovat na změně ústavy.
Kromě toho mi vadí, že se nikdo nezabývá pocity lidí, kteří jsou souzeni deset a více let. Zkuste si představit, že jste na jejich místě. Kdepak je ten omílaný předpoklad, že je člověk nevinný, dokud není odsouzený? Všichni pisálkové už dopředu VĚDÍ, že vinní jsou, tak hrome, proč je vůbec soudit? Kdo se zabývá tím, že se soudy táhnou léta. Snadnější je si kopnout do prezidenta, který nám tak pěkně nahrál, že.

Nahlásit

-
0
+

Tohle jméno jsme si nevybrali, takto byli onálepkováni "stahovači" ;a následné hnutí, vzniklé v reakci na důsledky, který hon na tyto "piráty" měl a má na šíření informací, technologický rozvoj a lidské soukromí a práva, tuto nálepku "pirátů" vzalo za svou a později z něj vykrystalizovaly Pirátské strany.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nepochopil jsem tuhle stranu. Mnoho jejích kroků působí důvěryhodně, jako by chtěli být platnou politickou silou v zemi. Ale přitom se jmenují Pirátská strana. To je recese nebo jak to chápat? Vždyť pirátství není pozitivní, není chválihodné. Možná romantické, ale ne pozitivní a udržitelné. Je to stejné, jako by se jmenovali Loupežníci.

Nahlásit

-
0
+