Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Ameriku spasí ropa z břidlic

18. 2. 2013
2 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

K pochopeni toho co se deje je nutne uvedomit si nasledujici. Plyn nelze snadno skladovat a prevazet. Ropu lze snadno prevazet i skladovat. Tudiz cena ropy nepodleha snadno lokalnim vykyvum. Co se tyce vyvozu ropy a zemniho plynu s USA, tak bych byl zde velice opatrny. Terminaly LNG nejsou vubec levna zalezitost a zejmena se to vyplati tam, kde neni mozne plyn lokalne spotrebovat. To neplati pro USA. Zde je mozne plyn spotrebovat v chemicke vyrobe, v energetice, nebo nyni uz i v doprave. USA ma v techto oborech velke rezervy a byla by hloupost exportovat suroviny s malou pridanou hodnotou, kdyz vyspela ekonomika je schopna tyto suroviny zpracovat. O vyvozu CNG nema smysl vubec uvazovat. Plyn v USA je levnejsi nez napriklad v Rusku jen a pouze z toho duvodu, ze z Ruska vede potrubi do Evropy, ktera je za nej ochotna platit. Je naivni si myslet ze LNG (zkapalneny plyn) z USA by snad byl levnejsi. Nebude. Opet Brent je krapet drazsi z toho duvodu ze ho lze snadno dodat prislusnym rafineriim, ktere za nej rady zaplati, nez aby vse predelavaly na Texaskou ropu. Cili duvod je naprosto stejny jako u plynu z USA.
V uvahu je take nutno vzit, ze ropa a plyn z bridlic nejdrive vytlaci drahou a geograficky blizskou ropu a plyn z mexickeho zalivu.
Levny plyn ci ropa ovsem neni nejaky vyjimecny americky fenomen. Za pakatel sezenete plyn i v Arabii nebo Kazachstanu ci Turkmenistanu. Proste proto ze se ho tam tezi velke mnozstvi a je nutne ho dopravovat ke spotrebitelum tisice kilometru daleko.
Souhlasim ovsem s tim ze USA bude z levnejsiho plynu hospodarsky tezit. Otazkou zustava jak se USA dokaze vyporadat s destruktivnim vlivem soucasneho prezidenta. Rostouci deficit, dluh a byrokracie zrejme zapricini ze USA budou muset rapidne zvysovat dane a mohli by tak prijit o svoji technologickou a prumyslovou dominanci.
Kazdopadne jsou na tom porad lepe nez EU, ktera uz ma vysoke dane, neefektivni byrokracii,technologicky zaostava a pritom stale kupi dluhy a je zavisla na importu surovin.

Nahlásit

-
0
+

Ropa s Břidlic se v budoucnu bude těžit i v plno jiných zemích mimo USA, akorát ty ekologicky vyděsení a Bruselem zablokovaní Evropané to dělat nebudou, místo toho budeme vyrábět ekologicky a chudnout. No a ti mladí, schopní zbalí kufry a hurá do světa. Možná že by se už teď vyplatilo udělat z části Evropské Unie Muzeum a vybírat vstupné.

Nahlásit

-
0
+