Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Příliš mnoho nezaměstnaných, příliš mnoho volných míst

21. 12. 2012
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Pane inženýre kdyby jste si pro porovnání vybral jinou profesi než kopáč, tak už byste tak přesvědčivý nebyl. Najde se dost řemesel, kde byste se svým uměním byl vedle a v porovnání s tímto řemeslem by zmizel důvod pro Váš vyšší plat. Jde tu hlavně o proporci: Vrcholový manažer je možná 2x nebo 3x, výjimečně 4x lepší než dobrý řemeslník ve fabrice, není tu žádný důvod aby měl 15x vyšší plat.

Nahlásit

-
0
+

Tady nejde o kompenzaci, tady jde o přiměřené ocenění a záruky! Já vám neberu, že jste na sobě pracoval a gratuluji k tomu výkonu (pro změnu jsem se -asi jako mnozí zde - uživil sám na vysoké škole).
Důsledky přezíravého postoje k dělnickým a řemeslnickým profesím je jejich nedostatek. Kromě finančního ocenění přistupuje i sociální degradace v duchu římských tradic...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane inženýre, nejsem si jistý, zdali jste pochopil, že jde o nepoměr mezi odměňováním, který vyvolává výchylku na pracovním trhu. Podobně to vidím ve své profesi, která trpí feminizací (tedy důsledky biologických orzdílů mezi muži a ženami, včetně způsobu uvažování a přijatelné míry rizika)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ak dovolite, tak pripojim vlastnu zivotnu skusenost a chcel by som nou podopriet nazor preco nie je vyhodne mat ucnovske vzdelanie.
Po zakladnej skole som mal podla skolskych vysledkov ist na ucnovku, nakolko mi ucenie nikdy velmi neslo. Nakoniec sa mi ale podarilo dostat na gymnazium ktore som ale ledva dokoncil. Takze som bolodjakziva vyslovene typ pre remeslo. Strednou skolou mojeoficialne vzdelavanie uplne skoncilo. Odvtedy pracujem uz cez 12 rokov v roznych firmach, financnych ustavoch a pod. na roznych poziciach. Zarabam nadpriemerne, pohodova praca v kancli prekladana oddychom za internetom, pritom v podstate nic extra neviem. Co by som ziskal keby som isiel na remeslo? Ohnuty chrbat nad sustruhom za nic moc plat?

Nahlásit

-
0
+

Vetsina lidi nehleda ani praci, ani zamestnani. Hleda prijem. Pokud tomu neverite, zkuste si predstavit firmu, ktera vyhlasi, ze od zitra budou dostavat plat i ti lide, co do prace vubec neprijdou.
A ono uz byt zivnostnik bez zamestnancu nemusi byt zadny med. Zamestnanci to samozrejme jeste vic zkomplikuji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ne, to je špatně položená otázka. Měla by znít takto: "Byl by schopen Steve Jobs uklidit si kancelář a upéct housku?" Já jako inženýr jsem schopen vzít do ruky lopatu a kopat kanál. Tedy jsem schopen zastat práci dělníka. Ovšem ten dělník není schopen ten výkop navrhnout a zorganizovat jeho provedení, tedy není schopen zastat mojí práci. To je ten důvod proč má menší peníze než já. Z Vašeho příspěvku je cítit, že by jste chtěl sblížení platů uklízeče a "Steva Jobse". To už tady bylo a většina "Stevů Jobsů" se buď stala uklízeči ( za menší námahu stejný plat) nebo odešla do zemí, kde se práce odměňovala podle její hodnoty.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jeotázkou , jestli SteveJobsbybyltakúspěšný,kdyby simuselupécihousku,protožeučen pekařnení, , ukliditsikaždýdenkancelář ,protožeučenuklizečneníatakhle lzepokračovatSynergieprácebohu želnenídostatečněohodnocenasyn ergiíodměňování

Nahlásit

-
0
+

Aleš Muller: Já to vidím stejně, jen s jedním rozdílem. Každý může být nový Steve Jobs, nebo jezdit střílet nosorožce a já to každému přeju, ovšem ne každému se to podaří. Já například jsem vyučený a do té kanceláře jsem se dostal vlastní prací a snahou. Vysokou školu jsem vystudoval při zaměstnání - pracoval jsem v dělnické pozici. Jako ta socka. Studoval jsem v čase, kdy ostatní dělníci chodili chlastat. To jestli lítáte do Afriky střílet nosorožce, nebo v 5 ráno sockou k soustruhu je čistě na Vás.
Ještě jedna věc je důležitá: Ten komu se nepodaří být Stevem Jobsem, nemá žádné právo chtít po tom, kterému se to podařilo kompenzaci. Když není práce jakou bych chtěl, musím vzít práci jaká je, abych se vůbec uživil.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Problém vidím v tom, že mnoho lidí nehledá práci, ale zaměstnání.
Znám pár řemeslníků - živnostníků, zaměstnávajících několik, zpravidla dva zaměstnance.Aby jich zaměstnali víc jim brání víc důvodů, z nichž uvedu ty hlavní:
1. Byrokratické překážky při přjímání, propouštění, ale i v době trvání prac. poměru. Málokdo je chce absolvovat.
2. Vysoká cena práce zaměstnace. V podstatě každá druhá koruna kterou zaměstnanec zaměstnavatele stojí, jde do kapes státu.
3. Nikdo nemá práci "nafurt", ani zaměstnavatel. Pokud přijde doba, že nemá zakázky, zaměstnace se nezbaví, když tak jen zacenu vysoké finanční oběti.
Každý živnostník si velice rozmýšlí, jestli vůbec někoho zaměstnat.

Nahlásit

-
0
+

Proč je málo lidí v učňovských oborech nebo v praktických školách je problém dávno odpovězený. Postačí, když odborníci sedící z teplých kanceláří z nich odejdou a jdou se pobavit mezi mládež.
Nikdo nechce být vyučen, protože pak jej čeká jen doživotní práce za soustruhem. A každý sní o tom, že on bude jak Steve Jobs.
Nikdo nechce chodit ráno v šest do práce sockou, aby kolem projel majitel firmy v audi.
Nikdo se nechce vyučit jeden obor a jít do fabriky na kraji města, protože ví, že stačí mále a je bez práce. Postačí, aby hejsek na druhém konci světa sestavit tabulku, že tato fabrika je ztrátová nebo může být nahražena levnější kdesi v asii.
Nikdo nechce jít do učení, protože ví, že když si majitel firmy chce jít zastřílet nosorožce do Afriky, tak všem sníží odměny, mzdu o 10% a jede. A pracovníci fabriky jedou tak na mácháč.
Kdo se ještě diví, že nikdo nechce do řemesla?

Nahlásit

-
0
+