Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nikdo v téhle zemi nedokázal zasít tolik. Díky, prezidente!

18. 12. 2012
21 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Dobrý den, adresa je jasná, dokonce se v textu, i docela na začátku, objevuje poměrně zřetelně oslovení...
Známky s Havlem jsou na obrázku úmyslně, i když to může být matoucí. S Havlem naštítě, s Husákem v srdci... tak nějak to tu často vypadá :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ty známky s Havlem na dopise Husákovi jsou záměrně nebo zmatečně?
Já jsem byl taky značnou část článku na pochybách, komu kritiku malého českého národa adresujete...

Nahlásit

-
0
+

Vidíte a vás ta představa, že by vás Václav Havel morálně převyšoval dohnala k tomu, že se pod článkem o Gustávu Husákovi musíte okamžitě vysmát všem, kteří mají myšlenky VH za hodné obdivu. Nemyslím, že by vás VH morálně převyšoval. Možná byl v něčem dál a v něčem na tom byl hůř.

Ale znovu, ti vaši ovčané ho neadorují za prodej Lucerny, berou si ho jako vzor v tom dobrém co reprezentoval - a to společnosti prospívá. Každá dějinná i obyčejná osobnost za sebou má chyby a morálně sporná rozhodnutí (kdo nic nedělá nic nezkazí, kdo nemá moc nemůže ji zneužít). Ani by mě nenapadlo se s vámi přít, kdybyste napsal, že Havla nemáte rád a v mnohém s ním nesouhlasíte (a nejlépe napsal v čem a nabídl jiné řešení), ale vy jste šmahem odsoudil tisíce různých lidí, o kterých nevíte nic za to, že VH v čemkoli obdivují.

Samozřejmě, že nesouhlasím s tím jak se postavil třeba ke kauze Chadimová, ale taky musím upozonit, že to, že si něco myslíte, ještě neznamená, že to je fakt - vašimi slovy: protože si danou skutečnost můžete vykládat pouze "na základě svých omezených znalostí či dosvadních zkušeností" prostě způsobuje, že to jako pravdu/skutečnost/fakt ani vy nemůžete prezentovat, v tom vás zrazuje vlastní filosofie.

Máme za sebou už 12 let negativních politických kampaní, pořád hledáme negativa, špínu, rozdíly, pořád se musíme dělit na pravdoláskaře a kikinovce - ale je přeci docela dobře možné, že si nohavici vyhrne někdo, kdo zvládne obdivovat oba, každého za něco jiného. Ovčan je u mě ten, kdo nepochopil, že právě tyhle šarvátky jsou ta špinavá hra, která se tu s námi hraje. Protože v takové atmosféře se pak nehraje na žádné směřování, plány a pozitivní vize.

Nechme Havla spát a podívejme se, co z jeho odkazu je použitelné. Přeji klidné Vánoce a pozitivní rok 2013.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1) pravda je jen jedna, to že si danou skutečnost může vykládat každý trochu jinak na základě svých omezených znalostí či dosvadních zkušeností na to nemá vliv (pak jde pouze o subjektivní zdání). to samé s morálkou. kecy, že sice měl drobné chybičky , ale jinak nás morálně převyšoval neberu. člověk je buď morální nebo není, žena je buď těhotná, nebo není.
2) konstatování faktů není pomluva (i když obsah sdělení může být nepříjemný)
3) nešlo přeci o korupci, ale o křišťálově čistý prodej půlky lucerny za 200mega. očitým svědkem jsem samozřejmě nebyl, ale psali to v blesku :) (a navíc jsem si jist, že to VH myslel upřímně a jak říkal o jiné záležitosti R.John, byla to sice lumpárna, ale zákon porušen nebyl, tak wo co go). co se týče těch čepičkářů, nevím zda je to tutovka, ale mám-li se přichýlit k VH nebo spíše ke K.Krylovi (toho si totiž jako nepokřiveného velice vážím), má volba je jasná.
4) a jako bonus ještě dávám do placu zabránění soudu s Chadimovou (o aktu milosti bych uvažoval až po případném odsouzení, takto to byl výsměch spravedlnosti a prostým lidem). a o rozsáhlých restitucích majetků VH jdoucích před Beneše se taky moc v rudém právu nepíše, stejně tak jako o privatizaci Becherovky do rukou knížete atd.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No a v tom se asi neshodneme, pravdy vedle sebe můžou existovat dost různé, protože jedna skutečnost může mít různé odlesky. Co se týče morálky, myslím, že by k ní mělo patřit i nepomlouvat. Máte-li důkazy o korupci VH, předložte je. Nebo jste vy sám očitým svědkem? V opačném případě nevidím důvod špinit člověka, který je rok mrtvý.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nenazývejme nevědomost odvahou. Opatrné podnikatele z nás už v devadesátých letech udělala zkušenost s kapitalismem a poznání, nikoli EU v roce 2004. Jinak s Vámi souhlasím, ale i tak trvám na tom, že je potřeba taková témata otvírat (což Kašpárek dělá), a že o Havlovi téměř nepsal. Navíc je sám podnikatelem, kterého dotace (snad) neživí, takže rozhodně nekáže vodu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

opilectví se mainstremu docela dařilo tutlat. a jak vnímáte jako morální ikonu kšefty s Junkem (Chemapol) anebo "prodeje" míst stánkařům s ruskýma čepicema v podhradí za "dobrovolné&quo t;příspěvky do nadace V. a O. Havlových (jak o to koneckonců v jedné písničce zpíval i Kryl ? Podle mě morálka je jen jedna. je to jako s pravdou nebo porodem. nic nemůže být jakože napůl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak to jste nemel rikat! :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nebyl. Spadla mi brada a pak jsem se musel nahlas smát :) Akorát si říkám, kolikrát jsem takovouhle předsudečnou slepotou trpěl já sám.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To mozna byl i zamer autora, poridit si takovej malej psycho-sociologickej experiment (jak moc lidi clanky opravdu ctou a kolik si "vymejslej" ;dle vlastniho presvedceni a svetonazoru).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No až na to, že většina zřejmě nepochopila, že to je dopis Husákovi a ne Havlovi:) Jinak článek pěknej.

Nahlásit

-
0
+

Víte, třeba na té podnikavosti, kterou začínáte, se to dá dobře ukázat. Vzpomínáte si ještě na ten ohňostroj podnikatelské kreativity a odvahy v prvních deseti porevolučních letech? Doba má padlé i hrdiny, ale odvaha ani zápal nechyběly. Jenže jsme vstoupili do Unie, máme regulace a doba zakládání firem skončila. Opravdu za to může nekvalitní obyvatelstvo?

Václav Havel by určitě řekl, že ano. Ostatně, podnikatelé pro něj nebyli hrdinové, ale "šmelináři" ;.Pamatujete ještě, jak se v roce 1990 snažil zabránit vzniku malých obchůdků? Ale hlavně - normální pracující lidé pro něj byli jen materiál pro jeho úžasné projekty. Nikdy se na ně nedíval jako na skutečné lidské bytosti.

V tomhle vystihl Michal Kašpárek havlovskou mentalitu bravurně (ať už to on sám myslí jakkoliv).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Už jsem na tomto fóru četl lepší příspěvky.

Nahlásit

-
0
+

S článkem v mnohém nesouhlasím, ale tady myslím Kašpárkovi křivdíte, resp. čtete z článku svoje mínění o autorovi, nikoli věty, které zde napsal.
Kašpárek tepe nešvary v ČR, které nemůžete popřít - kritizuje malou odvahu (cecík místo podnikavosti), závist (rovnost v chudobě), dotační "pohodlí" na úkor ostatních, úřednickou zvůli (vyhlášky vs. ústava), krátkou paměť a vůli ovčanů (týden pomazánkového másla). Opravdového Havla, jakého máte na mysli, v tom nikde nevidím.
Občasné odbočky k aktivistům jsou sice součástí textu, ale v tomto prostředí se autor pohybuje, tak proč by své kritiky nenasadil na kopýtko bojů proti úřednímu šimlovi?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bravo! Článek, který by takhle odrážel mentalitu Václava Havla, jsem už dlouho nečetl.Rozdíl je jen v tom, že Michal Kašpárek umí lépe psát a je vtipnější.

Lidé, kteří normálně pracují, podnikají a starají se o své rodiny jsou chápáni jako stádo mravně i mentálně méněcenných blbečků, a nad nimi stojí morální osobnosti. O tom, že morální osobnost sem tam něco ukradne nebo si nechá přidělit státní dotaci,se pochopitelně nemluví (osobně to vnímám jako horší problém než Havlovy problémy s alkoholem a rozháraný osobní život).

A stádo kleslo dokonce až tak hluboko, že se stará o vlastní životní úroveň! Jak těžké je pro mravní osobnost, aby ze své luxusní vily nebo z cockpitu terénního mercedesu dívala na takový úpadek.

Nahlásit

-
0
+

To je pořád cirátů. Svatý Václav nebyl jistě taky tak docela svatý (té krve na rukou neměl zrovna málo) a přesto jeho vrazi pochopili, že je mnohem státotvornější udělat z něj legendu. Opilec jistě ne, záletník zcela určitě... ale to na funkci nemá vliv. Vezměme si z jeho myšlenek to dobré a nechme si ho jako ikonu, nemáme tolik světových osobností, abychom si mohli dovolit plýtvat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemůžu než souhlasit. Obávám se, že soudruhům unikl rozdíl mezi volným a těsným přívlastkem, resp. považovali mylně "pomazánkové&qu ot;za přívlastek volný. Z tohoto rozporu vzniká většina vtipů na tento úřední nesmysl. Btw. Stejně tak soudruzi v Bruselu nepochopili, že lidová demokracie je také slovní spojení s přívlastkem těsným, a s demokracií nemá nic společného.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

njn, taky se dnes ukáže, kolik "svobodných&quo t;ovčanů adoruje vyhrnutýma nohavicema jako morální autoritu opilce a záletníka:) že by předzvěst ještě větších splašků v českých luzích a hájích ?

Nahlásit

-
0
+

Parádní text. Neotřelý, vtipný, vypointovaný, ba co hůř, pravdivý.

Nahlásit

-
0
+

Musel jsem to číst dvakrát, než jsem to vše pochopil. Dokonalé.
Ano jsme stále národ pomazánkového másla, který si na hrad přeje komunistu. A když ne komunistu, tak vulgárního opilce. Když nám diktovala Moskva, tak bili všichni zticha (až na pár dobrodruhů, o jejichž odporu jsme si mysleli, že nemůže tu mašinérii porazit). Zato proti Bruselu povstalo bojovníků jak z románů. Normalizace dosud neskončila.

Nahlásit

-
0
+

Tedy s tím pomazánkovým máslem to je laciné.

Handrkování je jenom na úrovni byrokracie, jakoby byrokracie byla tím nejdůležitějším co existuje.

Zatímco směrnice EU řeší název bílá čokoláda, ačkoli slovem čokoláda smí být označen výrobek obsahující min. 43% kakaové hmoty, bílou čokoládu směrnice připouští.

U másla definuje min. 80% mléčného tuku, ale pomazánkové máslo nepřipouští. Stačilo by pouze přidat paragraf, kde by stejně jako bílou čokoládu, která také není plnohodnotnou čokoládou ve smyslu normy pro čokoládu, označili i pomazánkové máslo jako samostatný název pro samostatný produkt s jiným obsahem mléčného tuku.

Jde tu jenom o pár slov na papíře, o nic jiného.

Ale eurohujeři nekriticky příjmají vše co přijde z brusele jako písmo svaté.

Ach jo.

Nahlásit

-
0
+