Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Super Mario a jeho superchyby

13. 12. 2012
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Dobře, ale od koho chcete ty peníze na úroky a deficitní rozpočet vzít, když podnikům (kapitálu) je to tabu a utrácení vlády (z kterého profituje také hlavně kapitál) si prostě tento podříznout nenechá.
V Itálii s jejich lirami a bankovní tradicí vždy věděli jak oškubat ovce, jen teď tu money printing maschine nemají úplně pod kontrolou, protože jim do toho mluví němci i když tam mají svého člověka.

Nahlásit

-
0
+

každý pekař ví, co se mu stane, když bude pořád zdražovat rohlíky, aby si každý rok mohl koupit dražší auto. o kvalifikaci nejlepších financministrů vesmíru a ostatních kreatur doporučovaných EU má také jasno.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přesně to jsem chtěl napsat! To jsou body jak v životopisech našich kandidátů na prezidenta. Všichni celý život živeni dráby, nikoli zákazníky. Na "špičkové škole Yale" studoval i G.W. Bush, Nobelovu cenu za ekonomii (1970) dostal i Samuelson, který v roce 1973 předpovídal, že v roce 1990 dožene SSSR Ameriku v HDP. A ještě v roce 1989 považoval sovětský centrálně plánovací model jako zdroj hospodářského růstu a doklad toho, že socialismus může fungovat a prosperovat!
Nepochybuji ani na sekundu, že 10 z 10 náhodně vybraných italských taxikářů má lepší vhled do fungování ekonomiky a soukromé sféry, než tento hrdina pisálků z barikád 68''.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Italie na tom byla z "jiznich" statu nejlepe, a to i ve srovnani s Francii. Mimo jine mela primarni rozpoctovy prebytek (t.j. prebytek statniho rozpoctu pred zapocitanim uroku z dluhu) - coz je mimojine lepsi nez CR! (CR mela tusim primarni surplus par let kolem 2007/2008)
Ano, statni dluh je velky, ale soukromy (obcane+firmy) ve srovnani se zbytek sveta celkem maly, takze totalni dluh je srovnatelny s napr. US. Navic vetsina Italskeho statniho dluhu je v rukou domacich veritelu (v podstate italske banky).

Za Montiho se situace, jak pise Pavel Kohout, spise zhorsila nez zlepsila. Polemizoval bych s tim ze Italie mela hlavne skrtat (skrtat mela, co a kde bylo), ale hlavne mela udelat neco uplne jineho. Rici otevrene ze pro Italii je EURo kamenem kolem krku (Italie mela kladnou obchodni bilanci s Nemeckem pred vstupem do EURa, ted je tezce v minusu), a zeptat se Nemecka jak to mini resit. Pokud by odpoved byla "neminime" pripadne "skrtejte vice", Italska odpoved mela byt "Dekuje ze EUR, byl to hezky experiment ale pro nas nefunguje takze sbohem a satecek".

Na rozdil od Recke by Italie totiz odchod z EUR prezila celkem bez problemu, takze sila argumentu byla (a jeste porad je) na jeji strane. Coz si myslim byl jeden z duvodu pros Merkozy chteli vystrnadit Berlusconniho. Ten jako velkej populista nemel problem hlasat i takoveto veci kde se trefil (priznam, je to ekvivalent tisice opic pisoucich Shakespeara i kdyz na druhou stranu nejlepsi propaganda neni lez ale polopravda), a problem by nastal kdyby se nad tim nekdo vazne zamyslel a zjistil ze to opravdu jde...

Monti, ktery ideologicky neni/nebyl schopen videt nic jineho nez pokracovani s EURem (nebo jeste hure si to vse uvedomuje ale je ochoten obetovat Italii na oltar europanstvi), takovy problem nepredstavuje.

Nahlásit

-
0
+

No otázka je, jaká a k čemu to je kvalifikace!

Účast v různých komisích EU? Bilderberg? Goldman Sachs? Zcela jistě se najde mnoho "očí", ve kterých toto je kvalifikace tak na "kandelábr" ;.

Asi jako studium VUMLu, mezinárodních vztahů v Moskvě, práce pro SBČS a Centrální plánovací komisi. Pro některé odborník, pro jiné příživník, bezpáteřní kariérista, vysosávač systému. A některé další třídní nepřítel, hrozba pro svobodu a majetek občanů.

Nahlásit

-
0
+