Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Slovní mlha přede mnou, slovní mlha za mnou. Když se řekne „politická unie“…

5. 12. 2012
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Pane Doležale, když ona celá EU se svou vizí velice přibližuje v jistých věcech vizi jednoho velkého vůdce. V současnosti to už ale zavání novým totalitním režimem,kdy budou vydávána rozhodnutí a nařízení, která budou nezvratná a nezměnitelná a bez ohledu na nějaké demokratické svobodné vůli lidí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Altmane, popsal jste to přesně. Myslím, že pro nás je vždycky lepší špatná národní vláda (té můžem alespoň "šlapat na přezky"), než ta Bruselská diktatura (tam si ani neškrtnem). Lidi si myslí, že když odevzdáme moc do Bruselu, tak se naší vládě pomstí. Chvilku to bude hřát u srdce, posléze ale zapláčou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak jak se tak dívám, tak někteří eurokraté nemají dost. Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Snahy o ještě užší integraci povedou k ještě větším pnutím uvnitř EU. A důsledky něčeho takového asi nebudou hezké. No, doufejme, že nebudou fatální.

Nahlásit

-
0
+

Zkuste si to představit.
Zítra se bez referend podepíše nějaká smlouva, nějaký Lisabon2, která z EU udělá plnotučný feredální stát a de facto zruší státy národní.
Co se stane pozítří, jak takový svět bude vypadat a jakou vládou pro nás bude Brusel?
Ne že bych byl nějakým přítelem demokracie (z lásky k lůzovládě mne snad nikdo nepodezřívá), ale pokud by se veškerá moc přesunula zítra do Bruselu, tak zde pozítří máme diktaturu byrokratické oligarchie, bez jakékoli možnosti cokoli ovlivnit, kohokoli odvolat či příště nezvolit.

Většina lidí, považuje dnešní politický systém a jeho stav v ČR za špatný (byť každý z jiného pohledu). Ale nikdy není tak špatně, aby nemohlo být ještě hůře!

A podívejte se na to z pohledu člověka, který tak nějak tuší, že současný etatismus, intervencionismus a demokratický socialsmus neodvratně a zákonitě spěje k bankrotu, že nekryté měny skončí hyperinflačním kolapsem, že penzijní a zdravotní systém zbankrotuje, atd...
V dnešním nedokonalém systému máte určité šance se na to připravit. Můžete firmu odsunout na Kypr, Maltu, do Švýcarska či Belgie. Až zde bude evropský superstát, tuto možnost omezí jako první, nastane vnitřní daňová harmonizace a kontrola toku kapitálu ven. Konec daňové konkurence povede k jedinému: dalšímu růstu daní. Když bude všude jednotná spotřebka na naftu, žádný Kalousek již nebude trhy vytrestán jejím nižším výběrem z důvodů tankování kamionů v zahraničí.
Daňová harmonizace zasáhle i výhodnou 7% DPH na stříbro v Německu. Pokud lidé od inflačního eura budou prchat do zlata, i na něj se zavede DPH, zakáže se ho jednotlivcům dovážet/vyvážet, či dokonce vlastnit.

Dnešní situace je VELMI PODOBNÁ té před únorem 1948. Většina lidí se o vývoj nezajímá. Ti, co se jakž takž zajímají, jsou buď líní či rezignovaní, než aby něco podnikali. Značná část z nich se konejší tím, že přeci Brusel není Moskva, že kulturní západní byrokrat nás přeci nebude byzantsky utlačovat a orientálně zotročovat. Další část lidí nepovažuje náš současný lokální prohnilý systém za hodný obrany a naivně doufá, že diktát z eurocentra situaci může jen zlepšit. Blíží se Vánoce roku 1947 a vývoj zatím všechny nechává chladnými.

Nahlásit

-
0
+

Tak to vypadá, že v krásném novém světě budou pouze impéria největších bojovníků proti imperialismu - Rusko, Čína a EU. "Protipólem&quo t;budou Obamovy Spojené státy, které se budou omlouvat za svou odpornou existenci a útlak svého obyvatelstva.

Nahlásit

-
0
+

Myslím, že nepotřebujeme ani jinou unii, politickou, fiskální, bankovní. Co se nejprve musíme naučit, je kvalitní vláda na úrovni národních států a až dvě generace bude dobře fungovat každý stát, pak můžeme uvažovat o nějakém dalším integračním kroku.

Nahlásit

-
0
+

Nevím jak je politická unie možná bez společných politických stran. Klidně to pak může vypadat jako v ČSFR, kdy se strany volí ne podle programu ale dle toho jestli je česká nebo slovenská ODS vs HZDS.

Dle mého když už se chce EU více sjednocovat měla by tlačit spíše na sjednocování toho co nás rozděluje a kde se vyhazuje nejvíce peněz.

1) Společná zahraniční politika včetně jednotného ministerstva zahraničí. Po celém světě se ušetří desetitisíce úředníku a zruší stovky ambasád.
2) Společná obranná politika. Jednotné ministerstvo obrany jako USA. Ušetřily by jsme řádově % HDP + vzrostl by vliv Evropy ve světě.


Dokud nebude Evropa schopna nebo spíše ochotna se tvářit jako celek na venek jak to může chtít vnitřně?

Nahlásit

-
0
+