Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Anketa: Kalouskovy dluhopisy podruhé. Vyplatí se?

11. 5. 2012
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

moc hezky a výstižně jste to napsal...Já bych jen doplnila o svůj pocit,že Kalouskobondy jsou pro jisté lidi výbornou pračkou peněz...a co víc - z výnosů se neplatí daně.Tohle totiž přebije i odhady a počítání budoucí inflace.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přesně tak. Problém je samotná definice Inflace. Inflace je definována jako navýšení měnové zásoby (Inflate=nafukovat). To co nám udává ČSÚ je pouze jakási změna koncových cen vybraných zboží a služeb (CPI) v daném období dle spotřebního koše, který si ČSÚ vytvořil a jeho jednotlivé položky nějak ováhoval. Bohužel neznám nikoho, na koho by se tento spotřební koš dal aplikovat. Pokud bych každý rok koupil minimálně jednou každou položku, která je v něm uvedena, pak na mě má tato inflace vliv. Bohužel skladba mého osobního spotřebního koše se velmi liší. V mém případě nejvýraznější položky jsou potraviny, energie, doprava a bydlení. Tyto ale velmi za poslední rok podražily. Odhadem průměru asi o 10-20%. Tohle je inflace, která se mě dotýká. Na to má velmi velký vliv i zvýšení spotřební daně z 10% na 14% (velmi by mě zajímalo, zda bude inflace za rok 2012 dle ČSÚ minimálně 4%, protože takhle se to přece počítá ;-) ).

Takže aby protiinflační dluhopisy měly pro obyčejného člověka opravdu fungovat jako kompenzátor inflace, tak by musely být zhodnoceny alespoň 10%, spíše 15%. Se 3% je to pořád velmi ztrátové. Nemluvě o tom, že měnový agregát M1 byl za rok 2011 nějakých 6% (což by znamenalo, že reálná inflace musí být minimálně tato hodnota, jelikož se o tolik navýšila měnová zásoba fyzických peněz a krátkodobých vkladů, což se časem projeví na cenách).

Osobně považuji míru inflace dle ČSÚ jako podvod na lidi, protože tato hodnota je brána v potaz při výpočtu prakticky všeho a velmi zkresluje realitu. Dokonce i pokud je zaměstnavatel tak férový, že každý rok navyšuje mzdy o inflaci, tak právě činí dle této hodnoty, která zcela nereflektuje nárůst cen zboží a služeb na trhu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Trochu vidím problém v tom, že dluhopisy jsou "zhodnocovány&q uot;pouze o cenovou inflaci kterou vypočítává ČSÚ. Do této inflace se např. nezapočítávají ceny nemovitostí, komodit apod. Osobní inflace pak může být i mnohem větší, než ta, kterou vypočítá ČSÚ - osobní zkušenost. Navíc spotřební koš z kterého se inflace vypočítává se také s časem mění - není tedy vůbec jasné z jakého zboží se za několik let ona inflace bude počítat a tedy jak moc bude odchýlena od inflace osobní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nevím jak oslovení znalci, ale já osobně naprosto nevím, jaká bude inflace za tři roky, natož za 5 či 7 let. Proto je emise proti-inflačních dluhopisů revoluce. To je produkt, který všechny vlády na světě odmítaly, nikomu se do toho nechtělo. Je to totiž past na vládu - když bude špatně vládnout a hospodařit, tak zaplatí víc na úrocích a investoři neponesou inflační ztráty.
Pokud mám nějaké úspory a chci je ochránit proti inflaci a nemohu nakupovat jiné produkty (viz myšlenka akcií ČEZu), je dluhopis, který kopíruje inflaci to nejlepší, co lze na této zahřívající se planetě pořídit. Nemusím spekulovat, nemusím diverzifikovat, při malé či velké inflaci hodnota mých peněz neklesá. A o to jde obyvatelstvunejvíc.Až to průměrnému vkladateli s vkladní knížkou dojde, jen se po nich zapráší.
A asi p. Kalousek nepočítá, že by byl ve vládě za sedm let, protože touto emisí upletl bič na další ministry financí :- )

Nahlásit

-
0
+