Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Anketa: Co nám média tají?

25. 5. 2012
 6 007
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Amen

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Altmane, odpověděl jste si sám. Dokud bude rozhodovat neinformovaná, dezinformovaná a inteligenčně i mravně nedostatečná většina, nic se nezmění. Myslím k lepšímu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S panem Altmanem naprosto souhlasím. Oslovují se lidé s očekávaným názorem. Jednou z příčin je, že novináři nevystupují za své čtenáře, posluchače, diváky, tedy za voliče, za občany. Oni vystupují za a/kulturně-mediání frontu, b/ státně-byrokratický aparát, c/ ekologickou, zemědělskou a jinou lobby... Podporují lobbystické skupiny, které se snaží publicitou si vynutit privilegia na úkor ostatních. Proč to dělají? Ze dvou hlavních důvodů? Považují se za privilegovanou elitu a hájí jejich (svoje) zájmy. Jsou tak s těmito lobbystickými elitami propojeni, minimálně tedy hmotně a ideově provázáni, že ani nemohou myslet a vystupovat jinak.

Nahlásit

-
0
+

Tak tohle je opravdu zajímavé, jsem zvědav, zda o tom bude v našich médiích aspoň zmínka...

http://www.vl astnihlavou.cz/nemecka-policie -se-pridala-k-demonstrantum-oc cupy-blockupy-frankfurt/

Nahlásit

-
0
+

Slova Patrika Nachera vystihují dost přesně celou situaci.Doufám,že mu nebude vadit,když jeho příspěvek pošlu po internetu dál.Nejsem sice ekonom,ale vzdělávám se,nejvíc na internetu (pan Altman by měl ze mě radost)Takže když si myslím,že je nějaký článek přínosný,pošlu ho dál,ať si to přečte co nejvíce lidí.

Nahlásit

-
0
+

Aktivně vyhledává kvalitní informace na internetu bohužel jen drtivá menšina populace. Většině v tom brání lenost, nedostatek vzdělání, absence kritického myšlení a mnohdy i jazyková nevybavenost. Většina pasivně konzumuje obsah z masových médií, především TV. Což by nemuselo vadit, pokud by ovšem zároveň ta PARETOvská (20na80 z pohledu vzdělání i inteligence) většina neměla i volební právo, tedy právo rozhodovat o životě a majetku ostatních.
To, že si někdo na internetu přečte iDNES a zanadává v diskusi na Novinkách ještě neznamená, že aktivně vyhledává informace alternativní k mainstreamovým médiím.

Zkuste si být nějakou dobu informačně odkázán na zprávy TV Nova (v podstatě pouze černá kronika a trochu bulvárních informací o "celebritách&qu ot;), ČT (superkonformistický nezáživný tok povrchních informací, stoprocentní dominance etatistických postojů), Blesk a Sport. Jaký asi světonázor to ve vás zanechá?

Kdyby mi v roce 1989 někdo řekl, že v roce 2012 budu s vděkem koukat na ruskou televizi RT, myslel bych, že se zbláznil.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Za sebe bych řekl, že snad nejvíce mi v českých médiích vadí, že se ptají naprosto nepříhodných respondentů. Jedinců, kteří jsou v konfliktu zájmů.

Studentů se ptají na jejich názor na zavedení školného. Co čekají za odpověď?

Maminek na mateřské se ptají, zda je mateřská dostatečná a zda by se neměla zvýšit. Co čekají za odpověď?

Sociálně slabých se ptají, zda by na ně sociálně silní neměli více přispívat. Co čekají za odpověď?

Lidí, kterým nepatří žádná restaurace se ptají, za by se v restauracích mělo zakázat kouření.

Možná se příště zeptají mne, zda by eskymáci neměli mít ve škole povinnou španělštinu a mně za to platit povinný poplatek. Byl bych proti?


Podobně škoující přístup mají zejména televize s ČT v čele. A např. Hydepark je toho vrcholným představitelem.

Jeden den tam mají šéfa komory lékárníků (tedy vrcholného představitele lékárnické lobby). A ptají se ho, jak by měly být lékárny regulované a dozvídáme se, že by mělo být zavedené středověké mílné právo (tedy 1 lékárna na 6 kilometrů, další nepovolovat), že by stát měl zavést směrnici o jednotných cenách léků ve všech lékárnách, že by se měly regulovat i ceny volně prodejných léků, atd... Že prý by to zlepšilo situaci...
Čí situaci by asi tak omezení konkurence zlepšilo? Zákazníků, nebo lékárníků??? Čí zájmy asi hájí hlava všech lékárníků?

Další den tam je šéf asociace penzijních fondů a ptají se ho, zda se dá fondům věřit a zda si v nich lidé opravdu mají spořit. Co asi čekají, že jim ten pán odpoví?
Mainstreamová média vůbec nemají ani náznak odvahy, aby se na dané téma zeptali někoho nestranného a s kritickým myšlením. Někoho kdo by mohl klást otázky:
- Budou tady ty firmy/fondy i za 30 let?
- Bude jejich výnos nad reálnou inflací?
- Neznárodní stát tyto fondy, když bude v problémech?
- Je rozumné umisťovat prostředky někam, kde s nimi desítky let nemůžete operovat?
Nebo nedejbože někoho, kdo by vypouštěl vyloženě kacířské myšlenky v tom duchu, zda zde za těch dlouhých 30 let opravdu určitě stále bude koruna, euro, či dokonce Česko, zda se kompletně nezmění finanční systém, geopolitické uspořádání, atd...

Je to opravdu absurdní. Na reformu zdravotnictví se TV ptá lékařů, na reformu veřejné správy úředníků, na reformu vysokých škol rektorů - tedy těch, kdo mají největší osobní zájem reformy sabotovat.
O osudu ministra vnitra rozhoduje jeho oblíbenost v policii, o osudu ministra školství jeho oblíbenost u pedagogů. Cožpak ti ministři nemají spíše zastupovat zájmy občanů právě proti těm policistům a pedagogům? Neměl by ministr být ve svém resortu superNeOblíbený, protože je tam od toho, aby lidem zajistil co nejkvalitnější služby za co nejnižší cenu, tedy přímo proti zájmům pracovníků v daném resortu? Neměl by ministr místo zvýšení mezd pro své podřízené bojovat za opak, protože tam není pro ně, ale pro nás, kteří to platíme? Neříká tedy alespoň oficiální doktrína o zastupitelské demokracii? Neměli by to podle oficiání teorie opravdu být NAŠI zástupci, prosazovatelé NAŠICH zájmů?

Myslím, že absurdistan je pojem zcela vystihující naši realitu a nejhorší je, že drtivé většině Nováků to tak ani nepřijde.

Nahlásit

-
0
+

Co se týče cenzury v médiích, tak mi to teď připomnělo nedávnou informaci, která se ke mě dostala ohledně masových nepokojů 12.5.2012 ve Španělsku i ve světě. Vůbec si nevybavuji, že by o tom byla v našich médiích nějaká zmínka, ale podle fotek a videí to bylo opravdu masové...že by nebylo žádoucí, aby o tom věřejnost věděla?

http://www.adbu sters.org/blogs/adbusters-blog /sun-rises-again.html
http: //roarmag.org/2012/05/roar-pre sents-12m-the-sun-rises-once-m ore-video/
http://occupywal lst.org/article/watch-live-12m -global-actions-over-30-countr ies/
http://www.rightnow.io /breaking-news/ows-rights-poli ce-protest-usa_bn_133643641744 8.html

Nahlásit

-
0
+

No já myslím, že na hlavičku uhodil především Lukáš Kovanda. Nedávno jsem narazil na jeho článek, kde cosi "zdokumentoval& quot;ohledně územního plánu a kde jen prokázal, že o tom co je to ten územní plán a proč má svoje místo na slunci neví ale absolutně nic. Ani netuší jak hlubokou pravdu vyslovil právě o ekonomech. Ono pane Kovando černá a červená čísla zvládá přece jen více lidí z ostatních profesí než ekonové faktaa odbornost jiných profesí. Ergo kladívko, ekonomové jsou na tom stejně jako se tito ekonomové vyjadřujíi o politicích či pan Kovanda o těch sociolozích. Vrcholem je pak pan Mach, jenž si založil stranu a ve své doslovně chápané úzké profesnosti byl schopen do programu své strany vtělit tezi, že právo jako obor si má mezi jednotlivými zeměmi konkurovat. Je-li tento člověk trvale médii představován jako odborník, jen těžko se veřejnost má šanci v čemkoli skutečně orientovat. Ona většina ekonomů považuje zjevně ekonomii za obor všech oborů, jenž bez těch ostatních oborů se prostě obejde. A je opravdu půvabné, že třeba právě Lukáš kovanda to prezentuje vpodstatě zcela zřetelně. Ostatně většina českých ekonomů se téhož dopouští zcela běžně. Ekonomie je bezpochyby velice důležitý obor a ekonomům je třeba naslouchat, nikoli ovšem ekonomům, kteří z ekonomie vykročí do světa politiky bez toho, aby se alespoň v základních obrysech orientovali i v jiných oborech. Takový ekonom je vpravdě pro společnost jen obrovským průserem. Pan Mach, Ševčík a jim podobní jsou toho dle mého názoru doslova průzračným dokladem.

Nahlásit

-
0
+

Česká veřejnost je dostatečně zaplavena informacemi na všechna možná témata. Vůbec nic jí nechybí. Nejvíce masové médium je internet. A tam se najde všechno, co v televizi a papírových novinách neni. Neboť v internetu je každý sám redaktor a nikdo nemá cenzuru. O krizi jakékoliv země bylo napsáno už dostatek. Nemá to význam , psát už o krizi, nebot akcie už jsou dávno extrémně levné a musí se kupovat za všechny prachy a i na dluh. O českých miliardářích taky bylo napsáno dostatek, v novinách chválivé lži a na privátních webstránkách pravda. Komu chybí informace na cokoliv, najde je s Guglem. Neni nutno číst lži v novinách a v knihách a nechat se obelhávat televizí a rádiem. Čeští a američtí ekonomové mají jednu vadu, snaží se přesvědčit čtenáře, že ví všechno nejlíp a hned by mohli být šéf ECB nebo ministr financí Německa. Oni se ale mýlí a vytahují neprávem, že jsou nejchytřejší. Názory českých a amerických ekonomů nemá význam číst, at je to Roubini, Stiglitz, Krugman nebo Bernanke a český XY, jeden mluví větší hlouposti než druhý.

Nahlásit

-
0
+