Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Anketa: Co bude po odchodu Řecka z eurozóny

8. 6. 2012
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Volby v Řecku to je jenom divadlo.Jestli pravice nebo levice vyhrali není velký rozdíl, stejně nebudou moci prosadit šetření aby přestali žít nad poměry a začali splácet dluhy.Z Euro sami neodejdou a je velice nepravděpodobné že by je z Euro vyhodili. Kdyby zavedli zpátky Drachma stejně nebudou schopni splácet dluhy, které jsou v Euro, dolarech atd. A devalvace má patrně jenom krátkodobý ůčinek.
Řecko nebylo schopno platit v minulosti (1826, 1843, 1860, 1894, 1932) a několik týdnů zpátky jim odpustili desítky miliard Euro.Řecká aféra je jeden velký švindl kde bankeři účtují vysoké úroky a počítají astronomické sumy, které nikdy nedostanou a Řekové se radují že ostatních nabrali.Je možné že Řekové si sníží životní ůroveň o 10% a pojede to dál.
Co je podstata řecké ekonomiky?Řecká ekonomika je založna na zemědelstvi a turistice.Jaký je rozdíl dnes a co bylo pět let zpátky.Před pěti lety turisté tahali peníze do Řecka, ale tok se v turistice zastavil v důsledku bankovních problemů a na místo toho EH vlády jim tam zasílají.Podobný problem s turistikou mají ve Španělsku.
Proč se čestí ekonomové tak zajímají o Řecko když se to české ekonomiky týká jen nepatrně.
Zajímavé jaká bude česká politika po změně na hradě.Já bych se vsadil že Česko bude mít Euro za pět let.

Nahlásit

-
0
+

Řecku ani jiným členům eurozony nebude dovoleno opustit EU.Pokud by se někdo přece jen cuknul,vyvolá to v dané zemi nesmírný chaos,který povede k místním násilným nepokojům.
A v ten okamžik někdo vydá rozkaz,že se musí nastolit pořádek a proto tam bude vyslána armáda,aby dohlížela na pořádek.Protože přece jen do země bylo nasypáno moc miliard ze záchranného fondu.Takže máme právo to tam mít pod kontrolou,že...
Ach bože,vždyť to všichni vidí,jak je v naší zemi třeba likvidovám průmysl,zemědělství,naše suverenita...to všechno je účelové.

Nahlásit

-
0
+

Záleží, kolik lidí by před exitem své úspory převedlo do hotovosti nebo zahraničních bank. Exit může být překvapivý, ale také může začít omezením hotovostních výběrů a bezhotovostních převodů do zahraničí. (Pokud by konverze nebyla nepřátelská, je zde možnost, že konverze se bude týkat i účtů řeckých občanů a firem v ostatních zemích EU.)

Konverze dluhopisů, které nebyly emitovány podle řeckého práva, na nové drachmy, by už sama o sobě byla považována za default. Někde jsem ale četl, že naštěstí většina řeckých dluhopisů je vydaná podle řeckého práva. A právě proto čekám, že německé a francouzské banky budou silně lobbovat proti exitu Řecka.

Řecko má navíc strukturální deficit, takže mu default nepomůže. Potřebuje si masivně půjčovat i na svůj provoz, a to se bez defaultu dělá lépe.

(Ostatně, ani Česká republika na tom není o mnoho lépe. Kdyby neprodala dluhopisy, musela by si natisknout řádově 100?000?000?000?Kč ročně.

K bodu 1: Také čekám spíš tento scénář. Očekávám, že brzy po podpisu ESM prezidentem (nebo příštím prezidentem) se začne otevřeně mluvit o vstupu ČR do eurozóny. Parlament ho drtivou většinou schválí, takže ani nebude třeba využít příslušnou část přístupové smlouvy jako páku. (Rád bych se mýlil, a viděl, jak prezident podmíní svůj podpis ESM trvalou výjimkou z eura.)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Čte se to dobře, Ale skutečnost (ať se jakkoliv o ní smýšlí) je vždycky jiná.Běh událostí se ani v tomto případě neřídí ekonomickými zákonitostmi. Krom toho ani politickým zájmem není problémy Řecka řešit. Nevím jak toto divadlo bude pokračovat, ale pořád se mi vtírá myšlenka, že pravým účelem této hry je dostat evropské národní státy do kolen. Zatím to probíhá velmi úspěšně, různé výkyvy bych neřešil, důležité je finále.

Nahlásit

-
0
+

K bodu 3: Pochybuji, že takto zabavená EURa by stačila na splátky GR dluhu... Pokud GR odejde z EZ, logické bude zároveň provést default na dluh, tím už si GR pověst moc nezkazí. Nebo v mírnější formě neprovést default, ale dluhy v EUR konvertovat na drachmy a hodnotu drachmy pak devalvovat na desetinu. Zabavená EURa se budou hodit na jiné věci (Řecku tvrdou měnu nějakou dobu nikdo nepůjčí a neměli by ani na dovoz ropy).

K bodu 1: Ten se bohužel asi bude realizovat. Nebo je možné, že GR pro výstrahu pustí (navíc je malé a nevýznamné), ale podobné zasypávání finančními dary se dál na dobu neurčitou bude provozovat se Spanělskem a Itálií. Hlavně že jsme tento týden schválili ESM...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Omlouvám se, trochu troufale si dovolím jednotlivé názory ohodnotit:

Jan Procházka: "Jsem optimistou a čekám, že i rok 2013 Řecko dokončí v EZ".

Vždy, když někdo větu zahájí "jsem optimistou", tak se zamyslím nad tím, co vlastně je tím optimistických a žádoucím scénářem. Asi pro každého něco jiného! Mohli bychom si udělat anketu, pro koho je Řecko v EZ i za 2 roky scénářem optimistickým.
Podle mne to je scénářem pesimistickým, bohužel však zcela realistickým.
Mainstream se probudil a začal mluvit o nutnosti Grexitu, za týden to bude říkat už i pan Macháček...
Takto ale mnozí mluvili např. o nutnosti kolapsu komunismu po měnové reformě a následných dělnických bouřích v padesátých letech v ČSR. Ovšem podcenili touhu centrálních vládců po udržení statusu quo, podcenili i jejich kreativitu v nalézání prostředků k jeho udržení.


Tomáš Prouza: "Neschopnost Angely souhlasit s řešením (?) pomocí podpory růstu a solidárních společných eurobondů.".

Opravdutoto může říct ekonom? Opravdu je stimulace růstu (nesmyslné státní zakázky na dluh) a eurobondy (podpora nezodpovědnosti, odkládání strukturálních reforem, zvýšení úroků pro Německo, které samo má obří dluh) skutečným ŘEŠENÍM? Řešení dluhové krize dalšími dluhy? Státní investice do infrastruktury (asi v Řecku pro osly nestačí tříproudé dálnice a potřebují pětiproudé) stimulují tak akorát neefektivitu, špatnou alokaci zdrojů, korupci. Stimulace i eurobondy zvyšují dluhy, což je v době dluhové krize opravdu "rozumné". Trhy jistě budou nadšeny...


Petr Mach: Víceméně souhlas.
Nicméně: Vystoupení z EZ pomůže Španělsku, protože zlevní jeho exporty. Řecko ale nic nevyrábí a neexportuje. Možná, že díky slabé měně tam číňani za 10 let nějaký průmysl postaví, ale to je dost vzdálený horizont.


Jan Traxler: Možná trochu moc optimistické, ale OK :-)


Lukáš Kovanda: Souhlasím, že samotný odchod Řecka je jednak již zohledněn a jednak GR není tak velké, aby reálně zamávalo s trhy. Jiná věc je samozřejmě psychologie a její vliv na šíření nákazy. Na druhou stranu je možná chybné mluvit o možném (ne)šíření nákazy, protože ostatní PIIGS již nejen nakažené JSOU, ale spíše jsou v terminálním stadiu nemoci. Efekt Grexitu tedy nebude v iracionálním přenosu paniky na další PIIGS, ale trhy si jen strhnou řeckou pásku, kterou nyní mají přes oči a bráním jim vidět reálný stav dalších zemí eurozóny. Nakonec celá krize v EU investorům oslepuje zrak co se týče problémů USA a JP, které jsou také reálně dost veliké a smrtelné, ale díky oslepující záři europožáru USA a JP vypadají dokonce jako safe heaven (!).


Patrik Nacher: Souhlasím. Ale s tím, že USA jsou na tom možná ještě hůř (rozhodně větší dluh, než průměr EU, penzijní systém řítící se do zdi, ...), jen mají zatím "nefér" výhodu v možnosti si tisknout světovou rezervní měnu (dokud s tím Čina, BRICS a OPEC něco neudělají). A hůř je na tom i JP (dluh 230% HDP, žádné suroviny, naprostá nesoběstačnost produkce potravin, demografická katastrofa), jen se na něj ze setrvačnosti kouká jako na exportní a technologickou supervelmoc. Tzn. změnit se bude muset politický, ekomonický, finanční, měnový i sociální model na celém světě. To bude mnohé bolet, mnozí se tomu budou bránit, elity se budou snažit udržet současný stav za každou cenu (třeba i za cenu znárodňování, převýchovných táborů pro kritiky, atd...). Současný systém je z ekonomického pohledu odsouzen k zániku a z pohledu morálního si ani nic jiného nezaslouží. Otázkou "jen" je, jak dlouho se ještě systém udrží, jaké prostředky k tomu použije, jak bude probíhat změna a co bude po ní. Obávám se, že na toto nikdo nemá hodnověrnou odopověď :-(

Nahlásit

-
0
+

Mé představy jsou takové:

1) Řecko z eurozóny neodejde. Králové kráčející ve spodcích nemohou přiznat, že jeden z nich už je zcela nahý. Politici budou do Řecka sypat další a další dary, kterým se bude říkat „půjčka“. ECB popustí zcela uzdu svým pravidlům a začne vykupovat od bank řecké dluhopisy již zcela bez omezení. A banky je budou nadále od řecké vlády kupovat.

2) Řecko z eurozóny neodejde. Rozhádaná vnitřní politická scéna nebude schopná žádné akce ani úsporných opatření, a tak jednoho dne v Řecku dojde k neřízenému bankrotu, následovanému masovými nepokoji. Co bude potom, si neodvažuji odhadnout. Ale tipuji to na komunistickou nebo fašistickou diktaturu.

3) Řecko provede „nepřátelské opuštění“ eurozóny. Místním bankám, firmám a střadatelům vymění eura za nové drachmy, a takto získaná eura použije na splátky svých pohledávek. Tím obratně provede monetární expanzi, a zároveň prvotní inflaci vyexportuje do zemí zůstávajících v eurozóně. Ideální načasování je začátek letní sezóny.

Nahlásit

-
0
+