Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Anketa: Platit vyšší daně, když stát plýtvá miliardy?

15. 6. 2012
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Velmi často slýcháme frázi,že koncept sociálního státu krachuje, protože dávno přebujel. Možná v některých jednotlivostech je to pravda, nikoliv jako systém.
Hlavní příčinou problémů současné společnosti není, že by stát příliš mnoho utrácel, ale že utrácí neefektivně a především neumí vybrat daně od firem a proto přenáší daňovou zátěž na střední vrstvy obyvatelstva, které nemají téměř žádnou možnost se bránit.
Na jednu stranu globální korporace zneužívají daňové ráje, optimalizace, švarcsystémy, a všechny možné odchody do šedé ekonomiky, na stranu druhou vláda neumí nebo nechce problém řešit jinak než zvyšováním DPH a omezením sociálních výdajů.Toto se ovšem pomítá do zvýšení kriminality. A já se ptám jak dlouho nám to nebude vadit ???

Nahlásit

-
0
+

Současná důchodová reforma to ale vidí ještě hůř:

Na důchod přispějí vaše děti, vnuci, a dokonce i vy sám ze svého předchozího důchodu. A to daní z každého bochníku cheba i z každého páru ponožek, který se v této zemi prodá.

Trvalé propojení důchodového a daňového systému je podle mne vůbec tou nejhorší cestou. Výše důchodu bude politickou hrou generující trvalé daňové zatížení.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Salomoun. Já znám na rozdíl od Vás miliony lidí, kteří již od mládí řeší svou penzi.Do systému dobrovolného penzijního připojištění je zapojeno přes 60 % z celkového počtu práce schopných obyvatel republiky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Čabla, zkusme si to ujasnit. Máte pravdu, že v zemích bez sociálního státu jsou dobře vychované, pracovité děti jedinou pojistkou na stáří. Evropský sociální model (a Česko v tom bohužel jede také), preferuje falešnou zásluhovost před skutečnou. Výsledkem je demografická deprese v těchto zemích. Toho zneužili bankéři k lobbingu a prosazení bankovního produktu, který dále genocidu národů ve kterých je provozován dramaticky prohlubuje.
Co se týká Vašich rodičů, tak stát se dnes nestará, protože se staráte přímo Vy sám! Z Vašeho sociálního "pojištění" ;jsou vypláceny důchody dnešních důchodců a tedy i Vašich rodičů. Na Váš důchod přispějí odvodem sociálního pojištění až Vaše děti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Lidi, ja vam nevim, ale ja osobne neznam nikoho (a to dokonce ani ze startsich generaci ci jinych zemi) kdo by pri rozhodovani o ''porizeni'' ditete bral potaz budouci zajisteni na stari. Co vic, malokdo ve ve veku, kdy rodi deti (vazne) resi svou penzi. Aktualni financni situace urcite roli hrat muze, nekdo uprednostni nove auto pred druhym ditetem, ale argumentovat, ze rozhodujicim faktorem pro to mit potomky je (nebo by melo byt) zajisteni na stari je podle me scestne. A to bez ohledu na stav socialniho zabezpeceni..
Vysoka porodnost v nevyspelych zemich je spis dusledkem vysoke umrtnosti (aspon jedno z mych 7 deti prezije), nedostupnostni antikoncepce, nebo kulturni rozdily, nez planovani zajisteni na stari. Zvlast kdyz sance, ze se ho dozijete neni nijak zavratna...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajimave, takze nejmensi porodnost byla v dobe, kdy neexistoval zadny statem vynuceny monopol na zajisteni stari? A nejmene deti se rodi tam, kde neni zadny socialni stat? Nebylo to (a v mnoha zemich muzeme pouzit pritomny cas) nahodou tak, ze deti byly vynikajici investici a to hlavne do stari? Ze statem vynucena monopolni "solidarita&quo t;temer zcela vytlacila tu skutecnou? Proc bych se mel citit povinovan pomahat svym rodicum, kdyz se prece postara stat?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Celý článek včetně nadpisu je poněkud zavádějící. Je potřeba vzít v potaz zdůvodnění vlády k růstu DPH. Vláda růst daně zdůvodňuje potřebou zavést tzv. Velkou důchodovou reformu. Přitom k tomu účelu chce využít čistě bankovní produkt nazvaný "Penzijní fondy".
Souhlasím, že růst daní v kontextu vysoké daně a rozhazovačná vláda je opatřením neadekvátním.
Naprosto ale nesouhlasím s tím, že koncept sociálního státu krachuje, protože dávno přebujel (L. Kovanda). Důchodový i zdravotní systém krachuje, protože se v současné době nevyplatí rodičům ekonomicky aktivním vychovávat děti! Právě ekonomové, resp. bankéři spolu s politiky vládních stran chtějí ke genocidě národa vydatně přispět právě důchodovou reformou v podobě bankovního produktu. Bankovní produkt zvaný PENZIJNÍ FONDY, cituji: … „ je plně zásluhový a já jsem ve své analýze uvedla, možná to zní ostře, ale je to naprosto logický vývod, že pokud by se přešlo na nějaký plně fondový systém, tak nejlepší, nebo logická reakce žen bude vůbec nemít děti, protože v tu chvíli skutečně mít děti, přerušovat zaměstnání se všemi těmi dopady, je poukázka do chudoby."
http:// www.rozhlas.cz/praha/jaktovidi /_zprava/jak-to-vidi-ilona-svi hlikova-30-brezna--1038769

Nahlásit

-
0
+