Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jacque Fresco: Svět směřuje k fašismu

25. 2. 2012
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

No, s těmi rybáři je problém, že oni mají přehled o potřebách celé společnosti. Je jich málo, tak mají přehled. Jinde je lidí příšerná spousta, takže někdo vykonává zbytečné činnosti, například vymýšlí administrativní úkony, zašívá se...
Ty ideální společnosti mají obvykle jen pár členů, tak aby každý z jejich členů mohl být propojen s každým a věděl, co je třeba učinit pro jejich globální blahobyt. Každý je aktivní a každý se zajímá o potřeby okolí. Proto to u nás nemůže fungovat, není tam velká míra sobectví a bezohlednosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Možná jako Marx, ti ostatní zmínění už násilně prosazovali svou jedinou Pravdu. Podobně jako nynější (anonymní administrativa) NATO svými zásahy v zahraničí, podobně jako současní vládci všude na světě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Je třeba odstranit motivaci odměny"
???
Tu ristadal fazole a dostal ryby... Takže výměnný obchod. Kde je tam odstranění motivace?

Ale je fakt, že smrad z Česka, by tam přijel a jenom bral, tohle chápu... Český Švejk by rozhodně věděl nejlíp, že on nic dělat nemusí, a že ty ryby si zaslouží už jen za to, že existuje a oblažuje okolí svou jedinečnou přítomností. Je fakt, že typický Čech, který dělá jen to, co se mu zrovna hodí, bez ohledu na své okolí, by takovou společnost rozložil, podobně jako Fresco kukluxklan.

Myslím, že totalitu tady máme už pěkných pár set let... Dnešní totalita přerozdělování je jen další v řadě pokusů o systém, který každému dovolí "vlastnit" mnohem více než jeho okolí.
Ale kde tady vidíte potřebu zcela zrušit vlastnictví, to teda nechápu. Máte dojem, že ti popisovaní domorodci nemůžou mít každý něco "svého"? :-)

Asi není dobré pohybovat se ode zdi ke zdi, od zákazu vlastnictví až po neomezené vlastnictví celého světa?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Svět směřuje k fašismu, tedy socialismu. Můžete snad říci, že je mezi oběma systémy nějaký podstatný rozdíl?
Pan Fresco je sociální inženýr, jakými byli např. Marx, Stalin, Husák, Hitler nebo Mussolini.

Nahlásit

-
0
+

Děkuji, lepší referenční kompilát marxistického myšlení abych pohledal.
"Je potřeba" (trpný rod) lidi převychovat (o čemž rozhoduje elita která ví lépe než oni, jak se "potřebují" ;chovat - ne oni) - ale "vůbec nejsme elitáři".
&q uot;Jetřeba" (trpný rod) odstranit politiky a nahradit je nevolenými "lidmi s přesvědčením". Jak říkal už Platon, praotec všech "osvícených totalit".
Komunis musnebyl špatně - jen "nevěděli, jak to dělat správně".
Je třeba odstranit motivaci odměny - "každému dle jeho potřeb..." - a všichni budou rádi pracovat. Lidské neřesti neexistují a každý dá "podle svých možností". Ale "s rudými myšlenkami se rozešel".
&q uot;Jepotřeba" odstranit vlastnictví, protože ostatní ví lépe než vy, co máte dělat s tím, co jste si vydobyli - ale vůbec nebudeme lidem cokoli nařizovat, oni si to rádi nechají vzít sami.
A samozřejmě,"kdo s ''námi'' nesouhlasí, směřuje k fašismu".

To vše a více v jednom článku... Jakkoli jsem v té šedé mlze zapírání a vznosných slov začal zapomínat, jak ortodoxní marxisté přemýšlí a mluví, v tomto rozhovoru je to vše a krásně mi to osvěžilo pozornost. Takže ještě jednou - děkuji.

Nahlásit

-
0
+

No s tema rybama to bylo dobry, ale nefungovalo by to v cechach. Protoze by se to takhle opakovalo nekolikrat za seboua jednoho dne by prislo vice lidi nez by bylo ryb a ti na ktere by se nedostalo a zacali by nadavat co je to za svine(ti rybari). A pak by se stala ta vec ze by rybari neco potrebovali a sli by proto, ale tam uz by nekdo cekal a rekl jim ze kdyz oni nedali tak ani nedostanou. A to je podle mne opusteni prvotne pospolne spolecnostia prechod k tridnimu systemu az postupne trznimu systemu.

a ted do mne :)

Nahlásit

-
0
+

Při vší úctě k osobě toho člověka mám pocit, že se dopouští stejné chyby, jako všichni ostatní tvůrci dokonalých společností. Vyjde ze svého pozorování a na něm postaví teorii. Problém spočívá v tom, že pozorování není úplné. Pozornosti pozorovatele unikají skutečnosti, které by v paxi v konečném důsledku znamenaly zničení jím nastavené společnosti.

Nahlásit

-
0
+

Jestli nebyli náhodou ti domorodci právě proto jen domorodci (chudí)... Nicméně, kdyby se díval trochu lépe, možná by si všiml, že se jednalo o reciproční altruismus (tzn. cílem byl zisk). A možná taky toho že 7 miliard lidí není komunita domorodců, že zdroje jsou omezené a že existuje určitá lidská přirozenost, kterou změnit nelze.

Ta část o Marxovi mi trochu připomíná jednoho eurokomisaře, který tvrdil, že se musíme vrátit k lisabonské strategii, že už ví, kde se stala chyba - zapomněli jsme vymyslet způsob jeji implementace!

PS: Myslím, že na medicínu se dávají lidé stále ze stejného důvodu. Kdyby šlo o peníze, tak je tu spousta jednodušších a ziskovějších možností...

Nahlásit

-
0
+