Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Típnout cigaretu nestačí

26. 6. 2012
 5 116
126 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ad 1) když vlezu do zakouřené hospody a dýchám tam zakouřený vzduch,nejsem svým škůdcem?

Ad 2)
"Že jen konstatuji současnou právní úpravu a nevyjadřuji svůj názor, jsem Vám napsal v souvislosti s Vašimi otázkami na nezadatelnost základních lidských práv, ne v souvislosti s právní úpravou kouření v restauracích"
Aha,takže otázka nezadatelnosti lidských práv "není v souvislosti" s právní úpravou kouření v restauracích?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ad 1: Vaše otázka zněla: "Zahrnuje to i ochranu zdraví před sebou samým?" Je to otázka faktická a odpověděl jsem na ni, přičemž jsem Vám nabídl odkaz na literaturu, kde to můžete nastudovat. Už opravdu nemám, co k tomu dodat.

Ad 2: Vytrháváte věci z kontextu a lepíte je tam, kam nepatří. Že jen konstatuji současnou právní úpravu a nevyjadřuji svůj názor, jsem Vám napsal v souvislosti s Vašimi otázkami na nezadatelnost základních lidských práv, ne v souvislosti s právní úpravou kouření v restauracích. Nicméně i pokud jde o kouření v restauracích, lze říci, že to ani "de lege lata" není v pořádku - právě o tom byl tento článek.

Pokud Vám vadí, že "tady plodím ty články", nic Vás nenutí si je číst nebo pod nimi do úmoru útočit na jejich autora :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Že "Z drtivé většiny studií na téma (pasivní) kouření vyplývá, že náhodný nádech kouře nemá závažné zdravotní důsledky." je prostě lež."

Vzhlede mk tomu, že vy jste žádnou studii nečetl a evidentně vůbec nevíte, o čem je řeč, tak vůbec nechápu, kde jste k tomu přišel.

Konkrétně: konsenzus je, že pasivní kouření zvyšuje rizikovost rakoviny plic o cca 30%. To je bohužel poměrně malé číslo, strašně špatně se prokazuje. Studie, které tohle zjistily, jsou spíše staršího data, a jednalo se o typicky "silné pasivní nekuřáky". Někde jsem zaslechl, že současné studie mají vůbec problém najít s rakovinou plic a pasivním kouřením souvislost (podle mého názoru je to důsledkem lepšího větrání). Jaké budou ty "závažné" následky týkající se rakoviny plic u náhodného vdechu? Pravděpodobně žádné.

Pokud se jedná o srdeční choroby, pak následkem vdechu se jedná o nějakou změnu v krvi, které následně zvyšuje riziko té srdečné choroby. Ta změna je "nelineární&quo t;v tom smyslu, že není tak extrémně velký rozdíl mezi pasivním, lehkým a těžkým kuřákem, jak by se dalo čekat podle rozdílu koncentrace (nicméně rozdíl je). Pasivní kouření má zhruba stejný účinek, jako snězení tučného jídla (to se jedná o setrvávání v zakouřených prostorách). Protože osobně si nemyslám, že by snězení jednoho tučného jídla mělo "závažné zdravotní následky" a náhodný vdech na ulici je i tak výrazně nižší se vystavení než pobývání v zakouřené místnosti, pak bych to uzavřel, že i v tomto ohledu to prostě žádné vážné zdravotní následky nemá.

Tak, a teď vy - proč si myslíte, že nemám pravdu? A nechte té argumentace "ad autoritatem", tady se bavíme o věci, kterou není problém na internetu nastudovat. Tak si ji nastudujte a bavme se věcně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já vám fakt nerozumím. Vy máte nějaký problém chvíli hledat na internetu, ty studie si najít, přečíst si je a udělat si názor? Máte takový problém sem jednoduše dát nějakou studii, která váš názor potvrzuje (nebo ideálně nějakou metastudii)? Vy nemáte vlastní mozek?

Četl jste vůbec nějaké ty studie? Pokud ne - tak na základě čeho jste si tedy udělal ten názor?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ad 1: neodpovídá, otázka zněla "měl by stát chránit člověka před sebou samým". Ta věta říká, že současná právní úprava chrání člověka před sebou samým pouze ve vztahu k jeho zdraví a pouze jedná-li se o "zadatelnost&qu ot;práva zdraví - což je pouze podmnožina mé otázky.

Ad 2: Hmm... v tom případě podle současné právní úpravy (a praxe) je evidentně kouření v hospodách bez problémů (de-lege-lata), a nechápu, proč tady plodíte ty články.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já si to téma nevymyslel :-) Ale vážně, opravdu ho považuji za zásadní (viz jeho fatální zdravotní dopady na zdraví populace) a za zásadní ho považuje i Světová zdravotnická organizace.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud vám jde o zdraví, proč nezkusit vylepšit stav zdravotnictví? Co raději řešit povinné očkování látkami, které ani vrcholný představitel nehodlá vpustit do svého těla? Strašení farmaceutické lobby vlnami chřipek? Nebo těžší zdravotnická témata - dostupnost zdravotní péče, zanedbávání zdravotní péče kvůli přecházení nemocí a roznášení nemocí na pracovištích... Myslím, že soudobých témat zdraví je dostatek.

Zákaz kouření přidává další kontroverzní téma, které rozmělňuje a odvádí pozornost od stávajících problémů...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ad 1: Odpovídá jednoznačně: Ano. Ani když Vám k tomu dám souhlas, nesmíte mě zabít nebo mi jen tak uříznout ruku.

Ad 2: Pochopitelně zde odpovídám de lege lata, jak už jsem Vám v diskuzi koneckonců přímo řekl: "Jen konstatuji současnou právní úpravu, nevyjadřuji svůj názor.".

Když někdo jí tučná jídla, je sám svým škůdcem (je to "sebevrah" a sebevražda trestná není). Když někdo kouří druhému pod nos, škodí mu (je to "vrah" a vražda trestná je).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

U mě je to podobné jako s Vámi a holocaustem.

Že "Z drtivé většiny studií na téma (pasivní) kouření vyplývá, že náhodný nádech kouře nemá závažné zdravotní důsledky." je prostě lež. Na základě čeho tak usuzujete? Vy jste je všechny viděl? Byly seriózní? Světová zdravotnická organizace mystifikuje?

Opět opakuji: pokud nevěříte Světové zdravotnické organizaci (jejíž úmluvu ratifikovalo 175 států světa), zeptejte se tabákového průmyslu. Co Vám Philip Morris odpověděl?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Řekněme, že existence docela velkého množství historických prací na toto téma a existence spousty "důkazu" mně určitým způsobem napovídá, že pravděpodobnost holocaustu je velmi vysoká.

Problém je, že drtivá většina historických prací holocaust popisuje. Z drtivé většiny studií na téma (pasivní) kouření vyplývá, že náhodný nádech kouře nemá závažné zdravotní důsledky.

Co tedy přesvědčilo vás?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zaprvé, těch pár let z wikipedie na otázku neodpovídá. Za druhé, já se ptám "de lege ferenda" - o čemž konec konců celá debata je, vy mi odpovídáte "de lege lata". Víte v čem je rozdíl, když jste ta práva vystudoval, že?
Tak je odpověď ano nebo ne? A pokud ano, jak je to konzistentní s tím, že nemáte problém s tím, když lidé jedí tučná jídla?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pro mě je zdraví přednější než peníze. Každopádně kouření má též významné ekonomické aspekty - viz článek Jak stát (ne)vydělává na kouření. Téma korupce a nepotismus je určitě těžší: na rozdíl od kouření zde vždycky bylo a patrně i bude a nemá jednoduchý způsob řešení. Společenský diskurz ale zvládne obě témata :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já doporučuju počítat do 10...
Mně osobně cigaretový kouř vysušuje nosní sliznice, které potom krvácejí. Přesto nejsem pro projednávání nového zákona. Mám jiné životní priority a například daně mi užírají mnohem více energie nežli cigaretový kouř.
Mnohem více nežli cigaretový kouř mě pálí rozmařilost státních zakázek a nefunkčnost společnosti prolezlé skrz naskrz parazity. Já věnuji energii raději podpoře zákonů anebo činností měnící tyto jevy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Co Vás přesvědčilo o holocaustu?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Znovu si přečtěte těch pár vět z Wikipedie. Nebo si radši rovnou podejte přihlášku na práva, ať Vás nemusím pořád doučovat :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zahrnuje to i ochranu zdraví před sebou samým?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Právní stát nesmí porušovat základní lidská práva a svobody, naopak musí je chránit. Pokud jde o další věci, míra aktivity státu záleží na tom kterém politickém názoru.

Mluvíme-li o kouření, jde o ochranu základního lidského práva na ochranu života a zdraví. Není to záležitost takové či onaké politické orientace.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Co přesvědčilo vás?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Totalitní stát může samozřejmě regulovat všechno. Tady se ale bavíme o právním státu, který Vámi zmíněný čas vstávání z postele a stavění na hlavu nařizovat nemůže"

Můžet edefinovat hranici, kam by stát zasahovat neměl?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Platí pro Vás totéž co pro pana Jeřábka:

Nedělám si žádné iluze o tom, že bych Vás mohl přesvědčit. Popírat a zpochybňovat je jednoduché, a pokud nejde zrovna o holocaust, vždy budete chráněn svobodou slova. Jen nesmíte být zaměstnán tabákovým průmyslem, ten by se pak nedoplatil náhrad za šíření klamavých informací :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"U tabákového kouře platí, že ten významně škodí, ať se ho nadechnete v restauraci, nebo na zastávce."

Pr osímo odkaz na konkrétní studii, která by ukazovala škodlivost kouření vzhledem ke koncentraci a délkou expozice, kterou máte šanci potkat na ulici.

Protože podle mého názoru toto vaše tvrzení je normální lež, nicméně rád se nechám přesvědčit o opaku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Už to tady také bylo (pod článkem Zákaz kouření chrání svobodu): Svoboda je oprávnění něco konat či nekonat, které je právem chráněno. To znamená, že pokud je porušena, mohu ji realizovat za pomoci státního donucení.

Svoboda naopak není možnost dělat si, co chci (tzv. "svoboda divocha"). Svoboda jednak má své hranice, jednak to není pouhá možnost, kterou mi někdo silnější může zatrhnout.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Totalitní stát může samozřejmě regulovat všechno. Tady se ale bavíme o právním státu, který Vámi zmíněný čas vstávání z postele a stavění na hlavu nařizovat nemůže. Pokud mezi tímto a ochranou před účinky kouření nevidíte rozdíl, pak říkáte, že většina světa jsou totalitní státy, jen my jsme právní stát.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zase překrucujete. Nikde jsem nenapsal "je jedno kolik, hlavně že to škodí". Není jedno, kolik co škodí. U tabákového kouře platí, že ten významně škodí, ať se ho nadechnete v restauraci, nebo na zastávce. Případnou nižší koncentraci můžete "dohnat" délkou expozice. Pokud byste to potřeboval ještě zopakovat či stále máte pochybnosti, obraťte se prosím na Philip Morris.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jakákoliv dávka cigaretového kouře je škodlivá. Ale stejně tak jakákoliv dávka záření je škodlivá. Vy jste to použil jako argument ve smyslu "je jedno kolik, hlavně že to škodí" - tak jak je možné, že najednou argumentujete "zdravotními dopady kouření"?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Me to prijde jako vcelku normalni prubeh diskuze - polozi se tri otazky, vy na jednu polovicate odpovite, coz vede ke trem dalsim otazkam a stale zustavaji ty dve puvodne ignorovane, tak je po case tazatel zopakuje. Pokud je v tom nejaka bida, tak je to bida odpovedi. Spoustu otazek a namitek jste ignoroval, na jine zase odpovidate z cesty.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nedělám si žádné iluze o tom, že bych Vás mohl přesvědčit. Popírat a zpochybňovat je jednoduché, a pokud nejde zrovna o holocaust, vždy budete chráněn svobodou slova. Jen nesmíte být zaměstnán tabákovým průmyslem, ten by se pak nedoplatil náhrad za šíření klamavých informací :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je bída této diskuze: odpovím na jednu otázku a vyrojí se několik dalších, lhostejno, že již dávno - v různých variacích - jinde zodpovězených. Tak to může jít do nekonečna.

Tedy: Nelze vůbec srovnávat zdravotní dopady kouření a záření v letadle (doplňujte si klidně další příklady, odpověď je stejná). A co je neméně důležité - letíte Vy, čímž mě na zemi nepoškozujete. Nemusím tomu být nedobrovolně vystavován každý den.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale jistě, jenže je rozdíl mezi "dvakrát vdechnout trochu kouře" a "být v(třeba jen minimálně) zakouřeném prostředí". Já tvrdím, že to nikomu neuškodí - neboli si myslím, že je to příliš málo na to, aby bylo možné obhájit zákaz kouření. Ale klidně se nechám fakty přesvědčit o opaku - zatím se to nikomu nepodařilo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mimochodem, to přece není pravda, že by pasivní kouření bylo jednou z nejčastějších příčin úmrtí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/5