Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Doba přeje prostitutkám, mafiím, bratrstvům II

4. 7. 2012
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jo, P Kohout z 3.7.2012také napsal „euro se nezhroutí. Jednoduše není jediný důvod, proč by se euro mělo hroutit. Řecký bankrot? Španělská bankovní krize? No a co.“
A také napsal „Eurozóna měla za 12 měsíců konče dubnem 2012 obchodní přebytek ve výši 23 miliardy dolarů. Pro srovnání, USA měly deficit ve výši 758 miliard dolarů, Británie deficit 167 miliard, Japonsko deficit 44 miliard.“
Myslím že mi není třeba komentovat o evropském „zhrouceni !?!?“

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V Česku hospodařská krize není.Potíže které mají v Řecku, Španělsku, Kypru se Česka natýkají.V Čechách je proti-EH hysterie, iracionální a morbidní myšlení že se to brzy zhroutí, z části způsobené pseudo-ekonomy.
Zprávy z Řecka a Španělska nám dávají tušit že ekonomie založená na zemědělstvi a turistice mají problémy když turisti nepřijdou.
V rámci přebujeného státu and byrokracie by bylo vhodné řešit problem u pramene a navrhuji aby se PhDr Kovanda setkal s rektorem VŠE prof. Ing. Richard Hindls, CSc., dr. h. cv rámci pozastavení přitoku aktualních nebo potencialních byrokratů z VŠE to ekonomiky.

Nahlásit

-
0
+

Každá civilizace měla svůj nástup, rozkvět, vrchol, ústup ze slávy a nevyhnutelný konec a nikdo s tím nic nenadělal. Není důvod si myslet, že to s tou naší (euroamerickou) bude jiné. Nemyslím, že je nutný nějaký všezahrnující ničivý kolaps, i když samozřejmě není vyloučen. Plíživé narůstání příznaků rozkladu je vidět už delší dobu (řeší se pitomosti, prosazují se věci ohrožující stabilitu samotného systému, stále větší podíl šedé ekonomiky, ...). Prostě se nalézáme v sestupné části vývojové křivky naší civilizace, jenom nevíme, kde přesně a nemáme možnost to ani zjistit. Oni ti staří Římané (zvláště v okrajových provinciích) taky nevěděli, že Řím už skončil a dozvěděli se to až za kolik set let z dějepisu.
Abych to shrnul: myslím, že s tím nic nenaděláme, ale může nás utěšovat to, že jsme byli při tom, když se to podělalo. A to si taky každá generace říct nemůže.

Nahlásit

-
0
+

No ustup statu je mozny, zejmena smerem k pozicim, ktere mel zastavat pred utokem. To jest obrana prava a poradku. Nikoliv prerozdelovani a managovani.

Sporadany ustup je rovnez mozny. Nemusi se totiz ustupovat prekotne. Stat je rozlezlej na takovym zbytecnym prostoru, ze jeho ustupu si vsimnou jenom nejvetsi lapkove, kteri zili z ochrany, ktere jim pri pleneni poskytoval.

Kdyz sme zvladli ustup na 50% z doby komunismu, tak zvladnem i tech dalsich 25.

Nikomu se do toho samozrejme nechce, protoze stabilita je mekka lenochu tj. lidi ale to se poda.

Katastroficke scenare jsou samozrejme mozne ale nehazel bych flintu do zita.

Anarcho-kapitalismus vyzaduje jednu zakladni podminku, a to vetsina obyvatelstva musi byt tzv. osvicena. Podobne jako reformatori v Osvicenstvi ale jeste trosku vic :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Případně se to vyvrbí jako vždycky v minulosti, když padaly říše. Přišli dobyvatelé z vnějšího světa. Možná přijdou afričané se zbraněmi, možná Číňani s penězi...

Nahlásit

-
0
+

Velký kolaps nebo série menších kolapsů příjde určitě, pokud se nepodaří zorganizovat spořádaný ústup státu. Co bude pak, je už jen věštění z lógru - nejspíš násilnická totalita nebo násilnická anarchie. Na možnost překlopení kolapsu v libertariánský anarchokapitalismus nevěřím.

Prvním krokem spořádaného ústupu by mohla být dekonstrukce eura. Když se to Německu podaří, tak máme naději.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ja se spise obavam, ze pokud dojde ke "kolapsu" tak to nebude totalni anarchie, ale revoluce. Takova revoluce, kterou nabidne nejaky populista/extremista a nepovede to k nicemu dobremu. Totalni systemovy chaos neocekavam

Nahlásit

-
0
+

Pane Svobodo, píšete strašně zajímavou věc. Mám tomu rozumět, že ten kolaps by mohl vézt třeba k totální anarchii - ve smyslu "ubraň si co můžeš" nebo "to mě nezajímá, že sis myslel, že to je tvoje, teď to mám já a nazdar".
Co myslíte? Ono když podnájemník dluží několik měsíců na nájemném a majitelka jej jde regulerně vystěhovat a ten pak postřílí všechny zúčastněné, tak to dost možná k tomu míří. Úplně mě děsí představa, že je všechno všech bez většího nároku na to coby šetrný nebo investiční typ. Nerad bych se dožil toho, kdy tato civilizace zničí sebe sama.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pan Kohout již několikrát napsal, že Evropa čelí třem krizím - veřejné finance, bankovnictví a obchodní bilance. Vždy si říkám, že mu tam chybí ještě jedna, ta největší - peak government nebo-li přebujelost státu. A nejde jen o sociální výdaje, jak se to někdy zjednodušuje. Dokonce o ně nejde ani v první řadě.

Spořádaný ústup od přebujelého státu - to je ústřední otázka. Někteří tvrdí, že je nutný naprostý kolaps. Já na to nemám ani odvahu ani nejsem přesvědčen, že kolaps k něčemu rozumnému povede, takže mne tato otázka zajímá. Bohužel nevíme, zda to je řešitelný problém, takže s kolapsem tak trochu počítám.

Nahlásit

-
0
+