Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Lék na kraje? Přímá demokracie. Nebo žádná demokracie

12. 10. 2012
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

a) To je vaše definice demokracie. Stejně tak můžete definovat, že červená barva je barva trávy za denního světla a bezmračné oblohy. (Pokud velimi často zkoumáte území s roztrhanými mrtvolami.)

http://cs.w ikipedia.org/wiki/DemokracieHlavníprincipy
...

b) vyplývá z vaší vlastní definice a)

c) Váš pocit vyplývá z vaší definice učení. Obvykle se učení nebere jako manipulace k nějakému žádoucímu stavu "správném" pro určitý cíl.

http://cs.wikipedi a.org/wiki/U%C4%8Den%C3%AD
Druhyučení
...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zkusím k celé diskuzi přidat ještě pár poznámek.
a) Je třeba si uvědomit, že demokracie je systém, kde se každý jednotlivec snaží získat maximum výhod na úkor ostatních. Proto je ve střednědobém horizontu velmi neefektivní a zpravidla vede ke kolapsu sytému (státu). Přímá demokracie není dokonalejším modelem, než zastupitelská, ale spíše jejím primitivnějším, historicky překonaným předchůdcem.
b) U nás velmi často zaměňujeme demokracii se svobodou. Vláda většiny, ale má se svobodou jen málo společného. Např. demokracie je, že si sousedé ve Vašem vchodu odhlasují, že nesmíte chodit do hospody. Svoboda je, že můžete chodit do hospody, kdy chcete, ale při svém návratu nesmíte rušit své sousedy :-). Proto jsem pro hledání takového systému, kde je co nejvíce svobody a co nejméně demokracie.
c) Nemám pocit, že bychom se museli demokracii učit. To mi zavání výchovou v nového, lepšího, socialistického člověka. Je to spíše otázka nastavéní parametrů fungování státu. Švýcar, který se tu přistěhuje, brzo přestane dodržovat dopravní předpisy, bude šidit na daních a házet posmrkané kapesníky na zem. Naopak český emigrant brzy začne ve Švýcarsku "sekat latinu".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokoušíme se o to naučit se zastupitelskou demokracii a zatím nám to moc nejde. Není sebemenší důvod se domnívat,že naučit se používat přímou demokracii by nám šlo o něco lépe.

Podívejte se, takový příklad. Nedávno odstoupil Německý ministr obrany, protože švindloval s titulem. Samozřejmě se z toho snažil vykroutit, jako obyčejně. Merkelová ho podporovala. V Česku by mu to nejspíš prošlo, jen by se chvíli o něm psalo a vtipkovalo.
V Německu ale zafungovala občanská společnost. A nakonec to uznal i sám ministr, když prohlásil, že byl připraven bojovat, ale zjistil že nemá dost sil.
50000 akademiků podepsalo otevřený dopis Merkelové, kde to označili za ostudu. A ministr odstoupil.

Nikoli že na západě mají vyspělejší politiky co se nedrží koryta zuby nehty a odstupují sami od sebe. To slýchám často jako argumenty. Prý že potřebujeme takové politiky, kteří budou odstupovat sami. Prý potřebujeme do politiky přinést západní kulturu.

Houbeles ! My potřebujeme západní politickou kulturu přinést mezi lidi. Potřebujeme občany, kteří politiky donutí chovat se kulturně. Chovat se slušně.

Nikdo to za nás neudělá a politici už vůbec ne. Jedině pokud politici ucítí v zátylku, že je občané sledují a neváhají se proti jejich špinavostem bránit, začnou se chovat tak jako se chovají ti na západě o kterých si myslíme že mají lepší politickou kulturu.

Celá společnost musí mít lepší kulturu a pak se něco změní.

A jsme na začátku, musíme si uvědomit co je svoboda, co je demokracie a jak fungují a k čemu nám jsou. Jinak se nehneme z místa.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslím, že ešte lepšie by bolo položiť si otázku, či demokracia (ľubovoľná) je to pravé orechové, čo by sme sa mali učiť. Osobne si myslím, že by bolo ďaleko lepšie, keby sme demokraciu úplne vynechali a naučili sa obyčajnej úcte k druhému človeku, k jeho životu a majetku. Demokracia toto nahradiť nedokáže.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale jak se máme naučit přímou demokracii, když se o to ani nepokoušíme. Já například považuji za dobrou školu přímé demokracie společenství vlastníků bytových domů. Je třeba postupovat od jednoduššího ke složitějšímu. Když Vám rostou děti postupně si své věci rozhodují sami. Nejlépe se na kole naučím jezdit tak, že nebudu diskutovat, jestli rovnováhu udržím, nebo ne, ale prostě na kolo sednu a jezdím. Ovšem ne v plném provozu. Nejprve na vedlejší klidné ulici.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přímou demokracii? Proč ne? Jako první bych v referendu položil otázku, zda má smysl krajské uspořádání a senát.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Švýcarsko je příkladem, že přímá demokracie mlže nějak fungovat i v otázkách obecnějších a širších.

Mimochodem, máte pocit že politici rozumí všemu co řídí a ovlivňují ?

Já se kloním také spíše ke zrušení krajů. Ovšem s přímou demokracií je to problematické nikoli obecně, ale specificky česky. My s demokracií zatím neumíme příliš dobře nakládat. Naši rodiče a dokonce už i prarodiče žili většinu života v totalitě, bez demokracie. Kdo nás to měl naučit používat ?

Totalita přeměnila občanskou společnost na myslivce a zahrádkáře. A najednou v roce 89 jsme dostali do rukou svobodu a demokracii. Většina lidí dodnes neví co s nimi dělat, jak tyto nástroje používat.

To je ten hlavní problém. Otázka není zda více nebo méně demokracie, zda přímou nebo nepřímou.

Otázka je, jak lidi naučit demokracii používat. Jak lidem, kteří si myslí že svoboda bez velkých peněz je k ničemu, vysvětlit co to vůbec svoboda je a k čemu je dobrá. Jak lidem, kteří si myslí že politici jsou všichni stejní a jenom kradou, vysvětlit jak používat demokracii a svobodu k vytváření tlaku na politiky. To je těžký úkol, na který zde nevidím nikoho, kdo by se jím zabýval, natož jej dokázal naplnit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jako smysluplné mi přijde pouze zrušení krajů. Jsou to zcela zbytečné administrativní molochy. Schválně to budu ilustrovat na Karlovarském kraji, který je nejmenší. O spokojený život 300.000 obyvatel se zde stará 132 obecních úřadů, 3 statutární města (býv. okresy), krajský úřad (308 úředníků), parlament, senát, vláda, ministerstva ...
Volit hejtmana - starosty? To je jako volit státního zástupce policisty, ti také ví o jeho práci více než obyčejný smrtelník :-). V mnoha agendách se přece proti rozhodnutí obce odvoláváte ke kraji. Neskončilo by to tak, že starostové hejtmanovi a hejtman jim?
Přímá demokracie? Ta může fungovat jen u těch otázek, kterým hlasující dobře rozumí a jsou na nich zainteresovaní. Což u krajských záležitostí moc neplatí.

Nahlásit

-
0
+