Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jiří Fiala: Sledovat pozadí prezidentských kampaní je naše povinnost

24. 11. 2012
2 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Úředník ministerstva vnitra Václav Henych, který měl kontrolu podpisů na starosti, má prý IQ ve výši 144. Dosáhl ho v součtu výsledků dvou testů.

Nahlásit

-
0
+

Sejde se Čech, Žid, Rakušák, Japonec, Avatar a parta komunistů. Ne, tak nezačíná žádný vtip, tak začíná v Čechách volba prezidenta republiky.

Pane Fialo, nazval jste svůj článek: "Sledovat pozadí prezidentských kampaní je naše povinnost".
Spole čněs Transparency International jste se rozhodli kontrolovat transparentnost kampaní prezidentských kandidátů. Jak to, že se vůbec nezmiňujete o systému volby? Ten vám nevadí? Kandidáti, které nenavrhnou strany musí sehnat 50 000 platných podpisů občanů. Ministerstvo vnitra vezme namátkově 8 500 a vyřadí % neplatných hlasů (tj. mladší 18-ti let, neexistující lidé, nežijící, atd.). Pokud je neplatných více než 3 %, vezme se další vzorek 8 500 hlasů a opět se spočítá chyba v %. Procenta neplatných hlasů z obou vzorků se sečtou a o toto % se sníží celkový počet hlasů!
Proto se vyřazení kandidáti na prezidenta obrátí na soud. Je to jako bychom měli dvě litrové láhve rumu. V jedné je 40 % alkoholu a ve druhé 60 %. Po slití obou do dvoulitrové láhve získáme rum s obsahem 50 % alkoholu.
Ovšem podle výpočtu komise bychom získali alkohol 100%.
No, vtipem jsem začal a tak jsem i s ním skončil.
Ale ještě něco. Když u každého kandidáta překontrolovali 17 000 hlasů, proč není možné poctivě ověřit všechny hlasy? Proč užívají statistiku? Nebo, proč to neuděláme jako v Rakousku? Tam na kandidaturu stačí myslím 8 000 hlasů a ty se podávají a ověřují na poště. A vše je bez problémů jasné.
Proč to u nás nejde normálně a poctivě?

Nahlásit

-
0
+