Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Snižte mi paušály a zvyšte daně. Ale ušetřete mě těch muk s razítky!

13. 1. 2012
 6 359
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Podnikatelská statistika je kapitola sama pro sebe. drobný zemědělec je neustále dotazován kolik nadojil mléka a že dva roky nepodává pravidelná hlášení o dojivosti, i když je vinař a na zemědělské půdě má vinice, kolik sklidí ze dvoustromů meruněk, na kolik odhaduje sklizeň hroznů (nahlásit do konce června) a spoustu jiných pitomostí. Vlonijsem se vzbouřil a oznámil ať mi pan ministr Bendl vleze na záda, že jsem po čtyřech mrtvicích a jednom infarktu.
Pan Bendl dosud neodpověděl, asi ví proč.

Nahlásit

-
0
+

No, přímo Ekokomu samozřejmě ne, ale ono je to de facto pro koncové odběratele ( ale platit za to musím já ), kteří to mohou odevzdat do sběrných dvorů, kontejnerů na třídění odpad atd., které jsou částečně financovány z těchto příspěvků. A já to mohu dávat tamtéž. Já vlastně platím za to, ženěkdo s příspěvkem Ekokomu zlikviduje obaly, které jsem dovezl a které jsem "prodal" svým zákazníkům..
Nevím přesně limity, ale "podměrečný&quo t;producent obalů platit nemusí. Ale ten limit fakt neznám. Já jsem přes limit, ale hlavně pro klid duše a klid pro proclívání jsem se na začátku přihlásil. Ono to sice může při každém clení vyřešit čestné prohlášení, ale ... Ano, faktury za registraci každý rok nezapomenou poslat a pak každý Q podle hlášení.
Ono je to ještě trošku horší - je to soukromý byznys nařízený zákonem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

a vy ty obaly někam ekokomu odevzdáváte? mě se vysmáli, řekli že ekologickou likvidaci obalů si musím zajistit sám, akorát faktury za registraci posílat nezapomínají a bez jejich lejstra mě to celníci neproclí - monopolní byznys nařízený zákonem, takto by uměl podnikat každý moula

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vcelku se s tím dá souhlasit. Ale osobně problém nevidím ani tak ve výši daní, či paušálů, ale hlavně v té obrovské byrokracii. Ta je neskutečná. Pozná ji opravdu jen ten, kdo podniká. Kolikrát si říkám, že podnikatel v ČR by měl dostat medaili za statečnost, odvahu a trpělivost.

Když jsem kdysi zakládal první firmu v USA (stát Nevada), tak jsem sice také lamentoval nad některými byrokratickými kroky, ale ty jsou, proti situaci v ČR zanedbatelné až směšné. Kdo si chce užít zábavu, tak doporučuji v ČR začít podnikat a zaměstnat třeba jen jednoho člověka. Za chvilku u sídla firmy stojí, ve frontě, řada zástupců byrokratických, nesmyslných institucí a těší se, jak by vás mohli ponížit a buzerovat.

Zpět k paušálům. Ty jsou v principu dobré řešení, ale jejich výše je nesmyslná. Osobně a ze zkušenosti bych je respektoval někde mezi 30 až 40, maximálně 50%. Ale 60 a 80% je nesmysl. Paušály paradoxně snižujítvorbu a sbírku podvodných dokladů a vyhýbají se složitým opatřením v účetnictví a daních. A šetří rovněž nemalé peníze za účetní, daňové poradce a snižují možnost buzerace stran berních úředníků.

Tak že problém nejsou paušály, jako takové, maximálně je o něco snížit, ale nesmyslný je vysoký odpočet od daně pro jednotlivce.

Nahlásit

-
0
+

Zlatá slova, do kamene tesat. Přihodím svých pár zkušeností. Dovážím zboží ze zahraničí, v podstatě z celého světa. Na ty různé "cáry papíru", které někteří dodavatelé někdy vydávají za faktury si moje účetní jakž takž už zvykla a bere to s nadhledem. Rovněž tak si zvykla na některé platby - Pay Pal a podobné. Co mi ale neustále drásá nervy je Celní úřad. Že po mě chtějí skoro ke každé zásilce moji registraci z Ekokomu ( organizace, které platím za to, že za mě likviduje mnou dovezené obalové materiály), tak s tím jsme se smířil, protože to je vlastně soukromá firma a věřit jejich seznamu na netu stát holt prostě nemusí. Co mě však zaráží je, že pokaždé chtějí kopii ŽL a osvědčení k DPH. Doposud zřejmě tento úřad nepřišel na to, že je propojený online s celou státní správou, takže ověření těchto údajů je otázkou vteřin. Nicméně v rámci bezbolestné procedury mám připravené příslušné kopie. Co mi ale hlava nebere, tak to je skutečnost, že po mě chtějí papírovou kopii dokladu o tzv. EORI ( de facto = DIČ), což je jakýsi seznam dovozců, zjednodušeně řečeno. Jenže tento doklad vydává Celní úřad !!! Tak to fakt nepochopím na co jim to je.

Nahlásit

-
0
+

no a vrcholem organizovanosti je když jeden úřad vymýšlí agendu pro jiný, pak zřídí kontrolní úřad co to kontroluje. při zjištění pochybení mu nasolí pokutu, o kterou se spolu soudí a oba platí právní kanceláře, aby se sjednala spravedlnost - viz justiční palác brno - miliardová pokuta zaplacená z levé kapsy do pravé navýšená o neskutečnou režii právníků je přesně to co "potřebujeme&qu ot;pro blaho občanů. to bych chtěl vidět, který zodpovědný úředník ty dvě miliardy dá ze svého. nebo že by tu chybu způsobil jen tak sám o sobě onen úřad a ne úředník?

Nahlásit

-
0
+