Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Analýza: Komodity? Vytěžte z akcií těžařů

2. 7. 2012
13 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Co se stovkami kilogramů munice? :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No pan Macháček je kapitola sama pro sebe mě stačí,když si občas přečtu ty jeho troll-mentáře copíše na IHNEDu a pochybuju,že by snad někdy Macháček účastnil setkání příznivců Mises.cz,které pokládá cituji "Osobně považuji libertariány a jejich v uvozovkách „jehovistické“ příručky a ideologismy za jedno z největších nebezpečí současného světa. Tito dogmatici, kterým vždy do sebe vše perfektně zapadá, otravují a kazí politické ovzduší i v Americe" ne třeba další komentář :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano bohužel úroveňdebaty na Mises.cz vytrvale snižuje účast trollů(nejlepší je dát do ignore listu a máte pokoj) :-( Píšete,že "Ve věcech "světonázoru&qu ot;už mám relativně jasno a necítím takovou potřebu "tříbit" - kdežto ve věcech ekonomických, investičních, atd... je stále co tříbit".Ano Vy relativně jasno máte,ale existuje spousta lidí,kteří jasno nemají a právě cílem Mises.cz je ekonomická osvěta veřejnosti,takže pokud byste měl zájem nějakým způsobem přispět třebas (vlastním článkem nebo překladem ),tak prosím napište na info@mises.cz. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Díky!
Na Mises jsem registrovaný. Diskusí se tam neúčastním v podstatě z malicherných důvodů:
- Ty články ve mně většinou nevyvolávají takovou touhu polemizovat :-)
- Ve věcech "světonázoru&qu ot;už mám relativně jasno a necítím takovou potřebu "tříbit" - kdežto ve věcech ekonomických, investičních, atd... je stále co tříbit
- Musím vyseknout kompliment diskutujícím zde na FinMagu. Diskutuje se zde slušně a věcně. Na mises je několik vytrvalých "diskutérů" ;,kteří se spíše snaží diskuse torpédovat.
- A další kompliment diskutujícím na FinMagu - tok podnětů je zde oboustranný, mám pocit, že si ze zdejších diskusí neco odnáším, i když diskutuji s lidmi odlišného názoru. Na Mises mám (s prominutím) pocit, že ti se shodným názorem s mým mne již (v diskusích) moc neobohatí a ti s názorem opačným už vůbec ne, protože diskutují velmi neracionálně
- Zkrátka na Mises.cz čtu články, ale větinou mi stačí nahlédnout na pár prvních příspěvků pod článkem a od zapojení mne to odradí
- Zde na FinMag zřejmě často diskutují lidé, kteří své názory uplatňují v praxi. A tudíž zde asi nebude mnoho lidí, kteří by horovali za investice do akcií Bankie, Dexie, kyperských dluhopisů, ... a ze stejných důvodů zde nebude moc zastánců daně z finančních transakcí, budování dluhové unie, atd... Obhajovat něco takového je výsadou čistých teoretiků typu pana Macháčka (na setkání příznivců Mises.cz asi stále nedorazil, že?).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V případě all phyzz doporučuji portfolio hmotnostně 1:1 zlato:munice.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Altmane Vaše komentáře jsou lepší než-li články zdejších autorů diky za ně:-) Škoda,že nechodíte takto podobně debatovat i na mises.cz rádi bychom Vás tam přivítali:-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Altman, to je dobrá glosa,hodně dobrá. To proto, že člověk při svých investičních záměrech bere v úvahu kde co, ale na to, že ho stát může oškubat jak slepici, dost často zapomíná. A když stát potřebuje peníze, tak nezaváhá a vezme tam, kde jsou a ne tam, kde nejsou. Je dobré o tom vědět - potom to nebude takové překvapení..

Nahlásit

-
0
+

Tlačit lidem penzijko, na tom bych opravdu žaludek neměl:-)

60 let tento systém nevydrží.

Na druhou stranu souhlasím, že přes jasnou shnilost současného systému nikde není dáno, že padne zítra.

Jsou tací, kteří předvídají, že se to nutně nejpozději napřesrok musí sesypat a s tím nesouhlasím. Režim ještě nevyčerpal všechny možnosti, jak si prodloužit svou existenci. Ještě se všude neznárodnily penzijní fondy, daně z nemovitostí i další daně ještě chvíli mohou růst, zdravotnictví ještě nejaoku chvíli půjde udržet zvyšováním spoluúčasti, životnost penzijní pyramidy půjde o něco prodloužit zmrazením penzí a posunutím věku odchodu, ještě stále nemáme převýchovné tábory pro kritiky režimu, atd...

Podle mne tedy nelze říct, zda se to zhroutí za měsíc, či za 20 let. Teoreticky je možné obojí. Ale 60 let to nevydrží...
Nicméně i během těch max20 let zcela jistě přijdou poklesy drahých kovů, ty tu ostatně máme co týden. Pokud někdo chce být all in phyzz, může prostě hromadit cash a při poklesech dokupovat. Kdo je schopný trader, může určitou část prostředků točit na burze a za část profitu dokupovat phyzz. Kdo je schopný obchodník, může se svým kapitálem obchodovat (např. nakupovat oblečení v Číne, našít na to svou italsky znějící značku a zde draze prodávat) a část zisku průběžně odlévat do phyzzu.
Nebo se na to také lze vykašlat a doufat, že "to nějak dopadne" a "že to politici přeci nenechají zajít tak daleko".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím s vámi v podstatě ve všem. Ale jak se říká, to že je něco nevyhnutelné, neznamená, že se to stane zítra. Kovy mohou mít před sebou 60 let strmého bull marketu, ale v rámci něj bude třeba 10 a 20 letý bear. To pak nebude příjemné být 100% v kovech. Netvrdím ovšem, že mám lepší nápad.
Leda snad koupit frančízu od Partners, nechat si narůst hroší kůži a tlačit lidem penzijní a životní pojištění :-D

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No já neříkám "všechno a napořád do phyzz".
Kdo má solidní základy postavené na phyzzu, ať si s dalšími prostředky klidně spekuluje (a ze zisků např. dál posiluje phyzz základńu). Krátkodobě se zcela jistě dá vydělat na ledasčem, i na řeckých dluhopisech či španělských nemovitostech. Jen je otázka, jestli je možné včas odhadnout ideální okamžik ke stažení se.

Co se týče příchodu medvěda na kovy: no to záleží na tom, jak odhadujete další vývoj. Pokud věříte v to, že na devadesátém sedmém eurosumitu se najde řešení eurokrize, že japonský dluh přestane růst a populace stárnout, že své problémy vyřeší i USA, zarazí růst dluhu přes demografické problémy a nové výdaje na socialistickou zdravotní péči a že USD si zachová roli rezervní měny, pak ano, pak je dobré se na situaci dívat tak, že krize po nějaké době pomine, akcie začnou růst a zlato klesat.
Pak je tu ale druhý pohled lidí, kteří si myslí, že tyto problémy se (hned tak) nevyřeší, že je politici vlastně ani řešit nechtějí (protože dlouhý horizont je logicky absolutně nezajímá) a že celá situace nutně dojde do kolapsu.
Stejně tak tu jsou další lidé (není to nutně stejná skupina), která si myslí, že nekrytá měna je experiment trvající relativně krátkou dobu (od1971) a že skončí jako všechny podobné experimenty v minulosti - hyperinflačním kolapsem fiat měny.

Záleží tedy na vašem pohledu na svět. Pokud vidíte tuto krizi jen jako zakolísání na grafech, které se krásně extrapolují do budoucna podle stále stejných rovnic, pokud svět vidíte i za 10 či 20 let fungující na stejných principech, pak s tím bearem máte pravdu. Lidé mají tendenci považovat systém ve kterém se narodili, vyrostli a celý dosavadní život žili, za ten jediný možný a v podstatě si nepřipouštějí, že se vše může zásadně změnit. A pak jsou zde lidé, kteří si myslí, že nejen že se asi vše změní, ale že to je dokonce ekonomicky nevyhnutelné a navíc morálně žádoucí. Pokud ke změně dojde, tak žádný bear/bull na kovech nebudete řešit, protože dolarová cena Au/Ag nikoho nebude zajímat, bohatství se bude vyjadřovat přímo v množství kovu a papírová aktiva (od fiat měn, přes státní dluhopisy až po všemožné deriváty) přestanou existovat. Jakýsi smysl stále budou dávat akcie jako podíl na vlastnictví. Ovšem je otázka, zda takto komplexni vlastnické vztahy přežijí tu turbulentní přechodnou etapu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To měl být dotaz pověšený pod Jana Altmana.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale jaká je alternativa? 100% phyzz forever? I drahé kovy budou jednou v secular bear marketu.

Nahlásit

-
0
+

Ano, akcie například těžařů drahých kovů se mohou zdát podhodnocené a tedy vhodné k nákupu.
Jenže toto je usuzováno pouze z holých matematických dat. Máme odhadované zásoby v dole, máme současnou tržní cenu kovu, máme náklady na težbu, .... a vyjde nám, že "férová" cena akcie by měla být X, ale ona je v reálu jen 70% X a tak usoudíme KUPOVAT!.

Jenže je zde také politika. A skoro všude na světě (nakonec stačí popoject pár km k našim severním sousedům) stát vycítil potenciál drahých kovů (přes jeho vlastní propagandu vedenou proti nim) a jal se na růstu jejich ceny a popularity přiživit.
Po celém světě tak vidíme zavádění speciálních daní na těžbu, odvody mimořádných dividend státu (někdy tak velkých, že si dříve zisková firma musí na provoz půjčovat), zákaz exportu kovu do zahraniční a jeho povinný prodej např. lokální centrální bance (přestože ta donedávna měla plná ústa řečí o "barbarském reliktu") až po otevřené a kompletní znárodnění.

Akcie se tedy může jevit podhodnocená, ale to pouze pokud nezapočteme toto riziko. Přestože laici mají pocit, že jsou drahé kovy extrémně drahé, realita je taková, že jsou jen velmi mírně nad náklady na těžbu a zpracování. Každá stávka za vyšší platy horníků a každá mimořádná těžební daň může lehce způsobit, že náklady přesáhnou výnosy a těžba se zastaví.

No a dalším faktorem je známé "if you don''t hold it you don''t own it". Vlastnit akcii dolu na druhém konci světa je riziko obdobné, jako vlastnit dluhopis státu na druhém konci světa. Máte v ruce papír a doufáte, že i za 5 let bude mít nějakou hodnotu. U bondu doufáte, že daný stát nezbankrotuje, u dolu doufáte, že nezkrachuje, nebude znárodněn, nezahubí ho mzdové požadavky dělníků a daňové státu. Akcie dolu proto patří do třídy tzv. "papírových aktiv", stejně jako státní dluhopis. Pokud vše funguje jak má, dostáváte (na rozdíl od fyzického kovu) svůj výnos (dividendu, úrok, ...). Pokud se něco zadrhne (tam i tady), máte problém. Nemusí jít jen o problém v té vzdálené zemi, kde je ten "váš" důl. Stačí když bude mít "naše vlastní" vláda problém s náklady na penze či zdravotní péči - a pro "chybějící" ;peníze si sáhne tam, kde ví, že nějaké najde - tedy např. k vlastníkům akcií pomocí speciální daně. A že ten problém mít bude, to vidím jako prakticky jisté. A že si "potřebné" peníze prostě veme od těch, kdo je mají, je jisté také. To už patří k její povaze....

Nahlásit

-
0
+