Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Investice v krizi: vsadíte na zlato?

10. 9. 2012
 5 534
12 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Obávám se, že vám nerozumím. V době, kdy píšu komentář, je trojská unce zlata za 1 775 dolarů. Dolar za 18,7 Kč. V korunách vychází unce na cca 33 200. Kliknu-li na první odkaz v článku, zjistím, že lze koupit uncovou investiční minci za cca 35 000 Kč, což je rozdíl přes 5%. Kde je těch vašich 10-30%?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tyto marže se týkají fyzického nákupu zlata.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No mně zase nechce věřit maržím 10-30%, když tam ani není fyzický odběr. Resp. neumím si představit, že by takové marže byl někdo ochoten platit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zlato jsme asi trochu zaspali ale souhlasím s článkem. Zlaté mince asi budou tahnout. Jsou tam dvě páky,kov a zběratelská hodnota. Ale chce to vše čas.Zdeněk Milota

Nahlásit

-
0
+

Také nemohu říci, že bych s autorem zcela ve všem souhlasil. Hlavně není radno podceňovat stříbro. Ano je to hlavně průmyslový kov, ale v dnešní době prakticky nenahraditelný a používaný snad ve všech odvětvích. Celkové vytěžitelné zásoby klesají a recyklace není tak snadná. Lze tak předpokládat, že v budoucnu se jeho nedostatek velmi promítne na ceně. Proto také stříbro tvoří velmi podstatnou část mého portfolia. Beru ji ale jako investici na 5 let a více.

Papírové zlato opravdu nedoporučuji jako dlouhodobou investici a žádnými odborníky tak ani doporučováno není. Je to výborný nástroj na trading a spekulace, ale ne na zajištění. Nehledě na to, že už dnes se předpokládá, že zlatých certifikátů je mnohem větší množství, než fyzického zlata, protože je možné je vytvářet stejným způsobem, jako nekryté peníze. Až jednou přijde doba, kdy bude situace taková, že každý si bude chtít to svoje zlato z fondu vybrat, dojde ke zjištění, že fondy nejsou schopny své závazky splnit. Certifikáty se stanou neplatnými a cena zlata skokově naroste. Držitelé fyzického zlata si potom budou mnout ruce, kdežto držitelé certifikátu zapláčí.

Co mě ale ve článku zaujalo je zmínka o tom, že fyzické zlato je u nás možné nakupovat přes komerční banky s marží 2%. Pro jak objemné nákupy toto platí? Sám nakupuji zlato podobným způsobem ve formě depozitního účtu u rakouské banky, protože zde žádná banka tuto službu v minulosti neposkytovala. V mém případě se jedná o marži 10% oproti burzovní ceně při nákupech od 50€, což byla nejnižší, jakou šlo v této cenové relaci sehnat. Běžně se marže při nákupech v tomto malém množství pohybuje kolem 30% oproti burzovní ceně. 2% se mi zdají opravdu velmi málo a nechce se mi tomu moc věřit.

Dále mám na zdejší diskutující dotaz, na který se již dlouho marně snažím najít přesnou odpověď. Jak je to se zlatem, jeho zhodnocením a daněmi? Pokud se mi zlato v průběhu několika let zhodnotí a já ho prodám se "ziskem" (byť tam žádný reálný zisk vzhledem k inflaci být ani nemusí), je to bráno jako kapitálový zisk? Někdo tvrdí, že ano, jiný že nikoli, protože zlato není z účetního hlediska bráno jako investiční nástroj, ale jako zboží (stejně jako za prodej starožitné almary na půdě se také zisk nedaní, pokud to není předmětem podnikání). V zákoně se mi žádnou zmínku o zlatě nepodařilo nalézt. Díky.

Nahlásit

-
0
+

Rozumím Vaší námitce. Nicméně se domnívám, že v dnešní době je zlato bezpečnější v bankovním sejfu (případně kompromis v KB). Jak jsem psal kolegovi, bránit zahradní poklad luparou taky není optimální :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proč tak zhurta? Taky se nesměji vaší vizi s poměrem 1:1,5. Ale třeba jste se jen překlepnul :) GLD můžete mít i jako investici, že to nevíte není náš problém. Pokud banka padne, tak nejspíš o obsah schránky nepřijdete, ale při zhroucení fin. systému je pravděpodobné, že zlato ukradne banka nebo stát. Hlídání svého pokladu s brokovnicí před zdivočelým davem není o moc lepší varianta. K těm tunám stříbra, co si rád hadříkem přeleštíte, bych jen podotknul (vaší terminologií), že jste buď velký investor, nebo velký mluvka.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

PS: Kdyby zitra zmizlo ze sveta vsechno zlato, zivot by sel normalne dal. Kdyby zitra zmizlo ze sveta vsechno stribro, svet by nepokracoval normalne dal, pokud vubec by pokracoval...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1)Podrobnejsi vysvetleni: Pokud nakoupite zbozi v Eu na firmu nemusite dph platit hned, mate ho "zavesene na firme"ktere ovsem musite jednou zaplatit.A to jednou je na vas kdy.
2)Pomer 1:15: Neopiram se ani tak o historii jako o fakt ze stribro na zemi kazdym dnem razantne ubyva nemluve o zvysujici se spotrebe. Dale az rozvojove zeme na tom budou lepe , kazdy bude chtit vlastnit nejaky ten tel nebo tablet atd, atd. Zlato co vytezime tady s nami porad zustava a to malo z techniky se recykluje a pomerne hodne uspesne. Faktoru je vice naklady na tezbu, zpusob tezby , stribro se zpravidla nevyskytuje v ryzi forme a je potreba jej pracne odlucovat od zbytku hornin atd,atd.Dle meho nazoru( a nejen meho) je stribro mnohem vzacnejsi, nez zlato, ale lidstvo potrebuje jeste trochu casu nez nato prijde.
3) S ropou s vami souhlasim, ale drzet ropu doma ve vane se mi nezamlouva.
4) Pokud by se clanek jmenoval Investice do pametnich minci, kdyby se vynechala veta "Obecna rada:.....( vetsi hovadinu jsem dlouho neslysel) , vezte, ze bych se neozval. Ale nemohu mlcet, pokud nekdo krmi lidi takovyma nesmyslama.
5) jako investora me volatilita vubec nezajima , jako tradera Ano.
6) jedina nevyhoda stribra je, ze se stribrem se spatne utika.
7) Andremember: past performance Is always a guarantee of future results.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

- Článek nebyl zbytečný. Mne upozornil na fakt, že lze najít pamětní mince, které jsou stejně drahé či levnější než investiční mince.
- "nakoupit Ag na firmu a bez DPH, pak si jednoduse pockate az penize ztrati hodnotu a dph doplatite" - tady bych poprosil o podrobnější vysvětlení. Jak lze DPH doplatit později?
- Historicky pomer Au-Ag je 1:15. Past performance is not a guarantee of future results. Existuje mnohod důvodů, proč je poměr takový nebo onaký a ty důvody se v čase mění. Často se uvádí, že poměr 1:15 odpovídá zastoupení obou prvků v přírodě. Ale to je ptákovina - ani u jiných materiálů se ceny nechovají podle výskytu v zemské kůře. Hlavním důvodem poměru 1:15 (či podobný) byl fakt, že stříbro bylo monetární kov. To už ale není a nevíme, jestli bude. V tuto chvíli je koupě stříbra primárně sázkou na průmyslovou užitečnost dané komodity. Neříkám, že se nemůže vyplatit, stejně jako ropy jej bude stále méně. Ale dlouhodobého zhodnocení jako u zlata se možná nedočkáte, nemluvě o volatilitě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dovolim si s autorem tohoto clanku silne nesouhlasit v oblasti stribra! Tento clanek byl myslim uplne zbytecny a nebo se hodi do materske skolky. Pokud chcete nakupovat drahe kovy pak jedine stribro! DPH??? Pokud jste trochu vzdelani , tak nakoupite Ag v sousednim nemecku na firmu a bez DPH, pak si jednoduse pockate az penize ztrati hodnotu a dph doplatite. Oxidace??? Ja sve stribro 50 let drzet nebudu max 10 , a pote sve tuny rad hadrikem prelestim. Historicky pomer Au-Ag je 1:15 , ale to se nikde Ag nepouzivalo , lekarstvi, elektronika apod. Dale je spatne recyklovatelne , oproti zlatu. Nebojim se napsat , ze pomer do 7-10 let bude nekde kolem 1:1,5. Az se bude pomer blyzit 1:20 , pak radim zlato, ale dnes?? Dale doporucuji sledovat Au Ag ratio a podle toho smenovat. Nikdy nemit Au,Ag v bance , pokud banka padne, mate po zlate(speklulace ze schranky jsou garantovany necham pro naivky). Papirove zlato neni na drzeni ale na spekulace ceny, nema nic spolecneho s investovanim, pamatujte You dont hold it You dont own it!!!Cili na zaver, autor je bud neznalek a nebo ekonom, nazor si vytvorte sami-) Hezky den

Nahlásit

-
0
+

Obecná rada: nezapomeňte zlaté mince deponovat v bankovním sejfu, doma nemají co dělat.

No to je opravdu rada nad zlato. Pokud by došlo k nějakým obrovským finančním otřesům, tak budou pravděpodobně ty banky chránit tanky. Kde máte jistotu, že Vás do té banky pustí? Já si to raději nechám zakopané na zahradě.

Nahlásit

-
0
+