Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kam investovat volné peníze?

21. 11. 2012
 6 568
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jak se dá investovat do zemědělské komodity?

Není možné nakoupit obilí nebo vepřové žaludky, zdarma je uskladnit a za 3O let prodat.
Jsou sice fondy, které stále dokola rolujou futures na zemědělské komodity, ale tyto fondy mají z hlediska investora spoustu nectností a nedá se říct, že by dobře kopírovaly spotovou cenu podkladové komodity.
Dá se samozřejmě investovat do výrobců komodit. Ale jejich zisky také nekopírují cenu produkované komodity, protože jim mohou růst náklady (energie).

Takže jak?

Nahlásit

-
0
+

Podle mne je dobré nezapomenout na to, že při dlouhodobém horizontu (20-30 let) je třeba počítat i s riziky, se kterými drtivá většina makléřů a investorů nepočítá. A tím je změna finančního či politického systému.

Na rozdíl od některých lidí si nemyslím, že EU/USA/JP zkolabují do roka, EURO do roka zanikne a USD přijde o status světové rezervní měny a prožije hyperinflaci. Také si nemyslím, že do roka v EU propuknou sociální bouře s potenciálem změnit systém, přinést znárodňování. Do roka určitě ani nedojde k osamostatnění Baskicka, Katalánska, Texasu, Skotska, Vlámska, atd...Do roka také určitě nenastane nedostatek potravin, který by vlády přiměl k znárodňování půdy či k povinným výkupům úrody za regulované ceny. Do roka nezkrachuje ani Španělsko, ani Kypr, Portugalsko, Itálie a Francie. Do roka totiž možná nezbankrotuje ani Řecko.

Ale do 20-30 let? Nejen že může nastat něco z výše jmenovaného (a podle mne v tomto horizontu pravděpodobnost rapidně roste – a podle mne něco z toho nastane již v horizontu 5ti let), ale v tak dlouhém horizontu zcela jistě přijde řada černých labutí – událostí s velkým dopadem, které dnes nikdo není schopen předpovědět.

A co z toho plyne?
Neinvestovat do ničeho, z čeho nelze rychle vystoupit a prostředky přealokovat (extrémním případem jsou všechny pilíře).
Investice diverzifikovat i geograficky. Minimalizovat závislost na jednom teritoriu – tedy např. investovat tak, aby výnos i sama hmotná podstata investice nebyla závislá na prosperitě a politické/sociální stabilitě jednoho regionu (ČR, nebo šířeji EU).
Část majetku mít ve formě nezávislé na funkčnosti finančního systému – pro stát nenípřípadě „potřeby“ nic jednoduššího, než vyhlásit bankovní prázdniny či uzávěru burzy.
Část majetku mít ve fyzické a snadno transportovatelné formě - nikdy nevíte, zda nebudete penzi raději trávit na Zélandu, ani nevíte, jak moc tam budete spěchat.
Při investici zvažujte politicko/daňové riziko: Předpokládáte, že zadlužení státu jen poroste, že penzijní a zdravotní systém bude v čím dál větších deficitech? Očekáváte, že se stát bude úpěnlivě snažit chybějící prostředky nějak získat? Zvažte, u kterých aktiv nejvíce hrozí, že právě ona budou tím cílem. Vzpomeňte si na prohlášenípolitiků a trestuhodně nízkých daních z nemovitostí u nás (a u nemovitosti ještě zvažte, komu ji asi za 20 let vzhledem k demografii pronajmete a za kolik). Podívejte se do Francie či USA na úvahy o zvyšování daní z kapitálových výnosů. Atd… Při horizontu 20 a více let musíte být VELMI předvídaví a jakmile daná hrozba již bude obecně známa, bude již zahrnuta v ceně a nic s tím nenaděláte.

Nahlásit

-
0
+

RUM - rozumně uložená měna.

Nahlásit

-
0
+

Nemohu se ubránit vzpomínce na tradiční vtip:
Kam investovat? Do rumu. Dostaneš 40% a kdykoliv můžeš provést výstup z investice :-)

Nahlásit

-
0
+