Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Proč je tak těžké přiznat chybu a tak snadné vzít na sebe vraždu

27. 9. 2012
 8 412
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Narozdíl od doporučeného Mlodinowa jsem si tuto knihu nekoupil hned a cíleně, a bohužel jsem tentokrát sáhl po české verzi. Jsem ani ne na straně 50, ale všechen můj jazykový cit už dávno spáchal sebevraždu. Tak otřesný překlad jsem dlouho neviděl a nechápu, jak to můžete v recenzi nezmínit. Nejde jen o šíleně šroubované věty (některé jsou citovány i v recenzi), ale i o naprosto nevhodný překlad hovorových slov (doláče, auťák, atd.) nebo výrazy, které by nikdy nikdo nepoužil a ze kterých stříká angličtina (konzervativní sloupkař, zakázaná droga, atletické výkony, sabotovat konvenci demokratů atd.). Dodávám, že nejsem ani překladatel ani nadšený Bohemista, ale tohle se prostě nedá v klidu číst.
Druhým nešvarem je politická agitace, kterou by si v takové knize mohli odpustit. Myšlenka, že naše rozhodování není (vždy) správné a racionální, je levicová sama o sobě, a netřeba její výklad prokládat skrytými i otevřenými agitkami. V podobně laděném Mlodinowovi to jde, tak proč ne zde?
Třetím, americky tradičním, je rozvláčnost. Myšlenka je výborně popsaná v této recenzi a netřeba tisíc dalších příkladů, aby ji člověk pochopil.
Suma sumárum, po 50 stranách jsem se toho o tématu dozvěděl méně z knihy než z recenze, a to navíc otřesnou češtinou.

Nahlásit

-
0
+

Rozhodně koloběžku neprodávejte :) Já to udělal a stále o ní přemýšlím jak byla skvělá! Pomyslně (protože už dávno utržené peníze reálně nemám a to jsem si koupil jenom pár piv a párek, o ostatní se postaral pan Kalousek a inflace) jsem však za utržené peníze mohl koupit něco tak nepotřebného jako knihu. Koupil, protože recenze byla skvělá za což děkuji a po přečtení toho opravdu nelituji. Jediného, čeho v duchu knihy lituji je, že nevím co s tou knihou, protože jsem v žádném případě nepřečetl knihu více jak jednou. Možná mi autoři knihy s pochopením odpustí. Od začátku čtení recenze jsem si totiž myslel, že knihu musím koupit jako dar pro moji sestru s dostatečným předstihem, abych si ji stihl přečíst. Mastné fleky na stránkách od sojových párků vysvětlím sestře jednoduše, protože sojové párky mastné nejsou. To je tedy mé doznání :)

Nahlásit

-
0
+

Protože chyba je horší než zločin.

Nahlásit

-
0
+