Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nová průmyslová revoluce: jak můžou kutilové a bastlíři zatřást světem

15. 11. 2012
 5 406
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jak těch 100 trysek sníží energetickou náročnost? A v čem je 3D tisk obecně energeticky náročnější oproti klasickému výrobnímu postupu, měřenou celkovou energetickou stopou? Děkuji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A proč se vlastně předpokládá, že se 3D tisk ve velkém bude odesílat jedním clickem myší do Číny? Já myslel, že Čína konkuruje zejména tou levnou pracovní silou, která ovšem takto bude nahrazena 3D tiskem. Odpadnou přepravní náklady... Nebo mi něco uniká?

Nahlásit

-
0
+

Měl jsem na myslí zařízení, které z kovového prášku laserem spéká díly. Technologie se nazývá direct metal deposition.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dost se zapomíná na energetickou náročnost 3D tisku. Nevím jak v budoucnosti, ale nyní mi připadá tento způsob výroby poměrně dost neefektivní. Až bude tisková hlava 3D tiskárny mít třeba 100 trysek, tak možná... Ale jednu?

Nahlásit

-
0
+

Ta 3d tiskarna za 100 milionu se jmenuje ocelarna a pracuje v ni nekolik desitek lidi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ocel tisknout jde. Pravda, 3D tiskárna za deset tisíc to neumí. 3D tiskárna za sto milionů ano.

Některé stavební firmy již dnes používají CNC. Na stavbu dorazí sestava na míru vytvořených dílů, které stačí na místě sestavit jako stavebnici. „3D tiskárna“, která místo kapiček bude „tisknout“ cihlami, je už jen malý krok do budoucnosti.

Regulací se docela obávám. Pocit bezpečí díky shora diktovaným omezením má dnes příliš mnoho příznivců, na to aby šlo tento trend jednoduše zvrátit.

Možná, že dnešní generace je první a poslední, která zažije rozmach domácího 3D tisku. Takový osud postihl třeba mladé chemiky. To, s čím experimentovala generace našich otců, již dnešní mladí chemici často vůbec nemají šanci kvůli regulacím koupit.

Nakonec, zkuste si sehnat jako laik suroviny na výrobu toho plastu, ze kterého nadšenci v garážích tisknou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jen bych si pral dozit se doby, kdy si budu moci doma vytisknout i slozitejsi vyrobek typu mobil. Tisk tistenych spoju uz pry mozny je. Pokud dnes clovek chce neco jineho nez vetsinovy vyrobek, ma vetsinou smulu.

Nahlásit

-
0
+

„i prvňáček si teď může doma vytisknout magnum a vystřílet půlku školy, to snad chcete?!“
Průmyslová tradice se vytrácí, čím dál méně lidí chápe, že k výrobě hlavně a závěru je i nástrojová ocel málo. Vždyť i ty blbé vytištěné módní brýle vám prasknou, až do nich nacpete skla. Každý výrobek chce své, nestačí vytisknout tvar z nějakého podezřelého plastu kapičku po kapičce.

Nahlásit

-
0
+

Dle mého až moc nadšení. Mnoho materiálů prostě vytisknout nepůjdou. Ocel je typický příklad. Pokud si opravdu představíme že každý člověk si bude moci vytisknout a zkonstruovat doma vlastní výrobek. Kdo bude pak odpovídat za bezpečnost tohoto výrobku za to jestli bude splňovat normy? Že by doba nových regulací? Co kvalifikace takových to lidových konstruktérů? Jistě člověk si může dovolit již dnes zbastlit vlastní sekačku na trávu. Ale může jí prodávat po kusech, aniž by ho současné zákony nezrujnovaly? Jak bude dělat kusové zkoušky výrobků bez hromadné výroby?

Autor zde nezmínil jiný a dle mého mnohem realističtější pohled na 3D tisk. A to 3D tisk ve stavebnictví. Hravě si dovedu představit že na předpřipravenou plochu přijede něco jako dnešní betonovací stroj jen s více tryskami a CNC řízením a opravdu vytiskne za pár dnů celý dům. A to x-krát levněji než dnešní stavby. Jelikož CNC řízení umožní si opravdu s tvary domů pohrát, tak i případné domy by vypadaly každý originálně a přitom zodpovědnost za stavbu by stále měl architekt/projektant.

Ovšem uvědomujeme si že tímto se jen prohlubuje tzv. technologická nezaměstnanost a jsme na to připraveni?

Nahlásit

-
0
+