Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Rostislav Trávníček: Ministerstvo financí rozmělňuje stavební spoření

18. 2. 2012
2 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Když se pan Trávníček a potažmo ČMSS nebojí úbytku klientů, tak proč mění poplatek za předčasný výběr stavebního spoření na 5% z cílové částky. Myslím, že to je podraz jak na klienty, tak na poradce, kteří budou v první linii:-(

Nahlásit

-
0
+

Nerozumím novinařině, kdy se autor dotazuje člověka, který zastupuje konkrétní instituci, jaké změny přinese úprava státem dotovaného produktu, který ta instituce poskytuje - a jestli to bude dobře nebo špatně (navíc, když jde o jediný produkt, který poskytuje). A zřejmě se šéfem PR. Odpovědi logicky nemohou vést k ničemu jinému než: "veškeré změny jsou špatně, produkt je dobrý".
Článek je tendenční (což je tak trochu logické). A mezi řádky lze vyčíst pouze to, že stavební spoření a úvěry z něj jsou skvělý produkt a jakékoliv změny jsou špatně.
Ale pojďme postupně:
1) úvěry ze stavebního spoření - z článku by měl pomalu člověk pocit, že stavební spořitelny jsou jakýmisi univerzálními poskytovateli úvěrů na bydlení. Výhodnost překlenovacích úvěrů oproti hypotékám je od určité částky velmi nízká. Spočítejte si někdy, kolik zaplatíte na úrocích do doby překlenutí na řádný úvěr.
Stavební spořitelny jsou jako jakékoliv jiné finanční subjekty na trhu ziskově orientované a řeči o "blahodárnosti& quot;pro domácnosti a zvyklosti trhu na tento produkt...jsou tak trochu směšné.
2) rozmělnění stavebního spoření - nerozumím, jakému riziku by se mohl vystavit klient banky, kdyby si mohl zařídit stavební spoření v jakékoliv komerční bance. Předpokládám, že kritéria pro možnost poskytování stavebních spoření by měly tyto banky stejná jako stavební spořitelny. A pro koncové zákazníky by byla pouze větší možnost výběru a teoreticky taky různé druhy bonusů, které by se objevily v rámci konkurenčního boje.

Chtěl bych poprosit autora, aby při vytváření podobných článků, myslel na nějakou objektivní informaci, kterou by to mělo čtenáři přinést. Ne nahrazovat PR Českomoravské stavebníspořitelny tady na finmagu.

Nahlásit

-
0
+