Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kam spořit na důchod (I. díl): Pořiďte si slepici, která snáší zlatá vajíčka

21. 3. 2012
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Žijeme ovšem ve světě, kde pár Velkých slepic (centrální banky) snáší každoročně obrovská zlatá vejce, a to téměř bez omezení.

A tak se může stát, že Velké slepice znehodnotí všechny naše investice:

Úrok: Záplava obrovských zlatých vajec učiní z našich malých vajíček bezcenný artikl.

Akcie: Továrny jsou opouštěny, protože sedět před Velkým kurníkem a čekat na další zlaté vejce je čím dál tím výnosnější a jistější zisk, než se snažit o výrobu a podnikání. Ba dokonce i půjčování malých kousků zlaté skořápky je výnosnější než chodit pracovat někam do dílny.

A nájemné: Vlastníte-li výrobní závody, komu je budete pronajímat, když se nevyrábí? Vlastníte-li byty, komu je budete pronajímat, když lidí ubývá, neboť většina doufá, že je bude ve stáří živit Velká kvočna (stát), přesně jak slibuje jejich oblíbený politik. Snad jen majitelé vhodných prostorů ke komfortnímu čekání na další zlaté vejce se budou mít dobře.

A když odhlédneme od příměru se slepicí, která snáší zlatá vajíčka, je postupný přesun bohatství od produktivních aktivit k bankám více než zřejmý. Jsem přesvědčen, že jde o nebezpečný a nezdravý následek současného modelu centrálního bankovnictví.

Nahlásit

-
0
+

Myslím si, že se asi nic moc lepšího nedá vymyslet, než je uvedeno v článku pana Traxlera. Do doby než vnikne „Světový Svaz socialistických republik“ máte ještě možnost si ovšem pořídit slepici snášející zlatá vejce i na dalších světadílech.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, penzijní systém je neudržitelný a současná generace dvacátníků, třicátníků a čtyřicátníků nedostane na stará kolena od státu vůbec nic (protože systém zkolabuje), nebo vysokou inflacní znehodnocené skoronic.

V tom má autor pravdu. Ale dál pokračuje stylem: "Hej vy ovce, opovažte se uvažovat o tom, že vaše příspěvky do státní průběžné penzijní pyramidové hry jsou peníze vhozené do kanálu. Opovažte se přemýšlet o tom, co vás vůbec morálně zavazuje se takového nesmyslu účastnit. Nepřemýšlejte, jestli jste kdy podepsali nějakou takovou smlouvu. Nepochybujte a nevzpěčujte se, plaťte! A vedle toho se můžete snažit naspořit/zainvestovat si ještě neco bokem, co vám snad v penzi pomůže - tedy pokud vám stát nesebere i to. Přece si nemyslíte, že až náš stát dospěje do situace Maďarska či Řecka, že by snad sáhl nejen na soukromé penzijní fondy, ale že by se snížil třeba i k drastickému zvýšení daní z nemovitostí či dividendových výnosů. Nebo dokonce k jejich vyvlastnění či znárodnění. To by přeci stát neudělal, ani kdyby mu hrozil bankrot a v ulicích hladová lůza křičela po vyvlastnění "boháčů".{ amp2}quot;

Nahlásit

-
0
+