Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Rating padá, forint padá. Orbán se drží

13. 1. 2012
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Článek se mi zdá poněkud zavádějící neboť, minimálně 2/3 maďarů musí být teď ohromně šťastnými. Zvolili stranu, která teď prosazuje program, který se jim líbil a považují ho za nejlepší v porovnání s programy ostatních stran. Myslím si, že maďaři si teď nemají nač stěžovat.Přesto jsem rád, že my češi nejsme tak uvědomělý národ, jako soudruzi maďaři nebo řekové.

Nahlásit

-
0
+

Jo – a Fide(l)sz je geniální slovní hříčka!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podle toho grafu s kurzem by se dalo soudit, že povánoční nájezdy jsou vážně nadsázka, že to musilo začít už někdy v říjnu, listopadu. Ovšem – zde včerejší Pravda: Už v Maďarsku nakupují i chléb a mléko: http://spravy.pravda.sk/slovaci-chodia-do-madarska-uz-aj-po-chlieb-ci-mlieko-fwt-/sk_domace.asp?c=A120111_124240_sk_domace_p09

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajimavy clanek, o to prekvapujici ze je od p. Palaty. par komentaru k nekolika vecem zminenym v clanku:

1) Nezbytna "vata" p. Palaty o vydelavani v tvrdych Eurech, bez alespon jedoho pripomenuti vyhod EU ci Eura by holt clanek nemohl byt.
Buhvi, zda ono "brani obchodu utokem" je pravdive, protoze pokud se ekonomicka situace Madarska zhorsuje stabilne a dlouhodobe (jak je i v clanku naznaceno), tak by k takovymto nahlym najezdum na obchody nemelo dochazet. Videl bych to jen na klasickou honbu za povanocnimi slevami s cilem se "levne nazrat a nachlastat" apod. Dale bych si dokazal predstavit, ze Slovaci maji radost z problemu Madarska uz i z historickych duvodu.

2) Pri spatreni vyse DPH v Madarsku mi opravdu poklesla celist. No preji vsem prodejcum v Madarsku hodne uspechu, budou to moc potrebovat.

3) Prekvapje me, jak se sazi na to, ze jediny mozny zdroji "pomoci" muze byt od MMF apod. tj. obrazne predstaveno "ze zapadu". Az to Orbana prestane bavit, po poznani ze mu nedaj co chce, za jeho podminek, tak na cele MMF vystrci zadek. Oficialni zdroje penez (na udrzeni masinerie v chodu a dluhy) by nemusely byt nutne preci jen od MMF apod., penize jiste Orbaovi nesmrdi a je jedno, odkud pritecou, kdyz jej to udrzi u moci. Tak se holt otoci kormidlo trochu vice na vychod, Rusaci to jiste budou kvitovat s povdekem a odvdeci se vazalovi levnejsim plynem, ropou, ci ruskymi ''poradci" na praci s davem. Cinani se zas odvdeci predrazenymi smejdskymi jedovatymi vyrobky.

3) A posledni veta, ze se zhrouti Orbanova moc az bude nejhur: o tom bych dokazal hodne pochybovat, protoze nez ke zhrouceni dojde, tak se rozjede masinerie propagandy, utahovani sroubu a zacne hon na nepratele statu a vnitrni "nepratele" ;,kteri v podani propagandy tuto situaci zpusobili (zkusim odhadnout jejich seznam - zapadni kapitalisti a banky, zednari, Slovaci, zidovsti upiri, cikani, konkurencni politicke strany ...)a dojde k utazeni sroubu a nasazeni poradnych nahubku, dokazu si predstavit tvrde zakroky policie i armady, zmanimupulovane volby o 105 % pro stranu Fide(l)sz a rozjasane davy manifestujici na ulicich, jako bych to uz nekdy videl :-)

Preji vsem pekny den.

Nahlásit

-
0
+