Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Finanční seismograf: jeden lehman jako základní jednotka stresu

28. 1. 2012
 6 412
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Státy, resp. jejich mocenské elity, konají na základě společenské smlouvy, která je vyjádřena volbami i formálními instituty. Většina voličů si stále myslí, že ze systému dostávají dost (na úkor menšiny, která se nemůže účinně bránit, neboť je přehlasována). A většina není složena ze sebevědomých, pracovitých a svobodomyslných jedinců, právě naopak. Jsou to otroci, kteří akceptují podřízenou roli výměnou za cukr otrokáře.

Nahlásit

-
0
+

Je to jednoduché: První krok, tedy měnová rozluka musí být současně
1. všemi očekávaná a v podstatě uznávaná jako nutná, viz postupná změna rétoriky Macháčka, Sedláčka apod...
2. a zároveň musí z pochopitelných důvodů udeřit jako "blesk z čistého nebe", aby se lidi nestačili rozkoukat a bylo vymalováno.
Blížíme se do stadia, kdy všichni velcí hráči už jsou na zlom jakžtakž připraveni, teď ještě najít obětní beránky a dobře načasovat termín.

Nahlásit

-
0
+

Samozřejmě je možné, že se pletu a že se věci dají do pohybu brzy:
http://zo.trimbroker. com/financne-analyzy/Ako-dalek o-sme-od-globalneho-runu-na-fi nancny-system-20120127

Vroce 1987 také nikdo nepředvídal konec za 2 roky.
Na druhou stranu tou dobou již v systém nikdo dávno nevěřil a jeho představitelé byli pro legraci.
Kdežto současný systém stále ještě většina "baští", většině stále nepřijde divné, že stát má monopol na porušování vlastnických práv (regulace, zdaňování), na emisi nekrytých "peněz" a centrální plánování úrokových měr, atd... Lidem stále připadá jako "normální" ,že jedni smějí hlasovat/rozhodovat o cizím životě a majetku. Podle mne tedy přeci jen ještě nějakou dobu bude trvat, než se "nastavení mysli" společnosti někam pohne. Na druhou stranu ekonomika na to asi nebude čekat a může zbankrotovat daleko dříve, přes veškerou snahu se mohou začít sypat velké banky a státy a úporná snaha tomu zabránit může vyústit např v hyperinflaci. Pak by lidé mohli změnit svůj pohled víceméně skokově - otázka je, jakým směrem. Jesli směrem k nějakému Misesovi/Rothbardovi/Hoppemu/C hodorovovi,nebo spíš Hitlerovi/Stalinovi. Obávám se, že spíš k tomu druhému - na druhou stranu zbankrotovanou ekonomiku těžko zachrání ještě více socialimu a méně svobody...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mám rád tvrdá dat a článek se mi líbí. A o současném finančním systému si myslím své.

Jenže: Lehman byl šok. Událost, kterou elita podcenila a nebyla připravena na důsledky.

Nyní je již elita připravena a jakýmkoli systémovým změnám (kolaps TBTF banky, bankrot země eurozóny, opuštění eurozóny nejakou zemí, růst úroků na st.dluhopisech nad 7pct, atd...) zabránit za jakoukoli cenu (nalévání likvidity, nákup dluhopisů ze strany CB, znárodnění penzijních fondů, zvyšování daní a regulací, vyvlastnění zlata či půdy a nakonec třeba i renesance ostnatých drátů a koncentráků).

Tento seismograf tedy již nadále neukazuje, jak moc je systém ohrožen, ale pouze ukazuje míru používání jedněch z mnoha prostředků k jeho udržení. Růst tohoto zajímavého ukazatele asi bude "novým normálem". Někdo se možná bude vzrušovat, když Lehman index dosáhne hodnoty 1.5,2,7, ale reálně to nebude naznačovat nic.
Cíl je tak jako tak jasný - dříve či později budou CB jediným kupcem státních dluhopisů.
Dříve či později 100pct prostředků na úvěry nebude z úspor občanů (klasický model), ale od CB.

Saozřejmě že dříve čí později se to celé nutně složí. Někde na cestě mezi současnou EU a KLDR. Kam až se necháme zavést, je jen na nás - ani minulý řežim nemusel zdaleka dojít do neslenitelnosti ala KLDR, aby ztratil domělou legitimitu. Ale když slyším většinu lidí i hlas "elit" z Davosu či Obamu, stále je zde ještě vůle vytrvat "na nastoupené cestě" ještě více doleva, k etatismu a socialismu. Je to neudržitelné, ale konec je ještě (bohužel) daleko.

Nahlásit

-
0
+