Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: S Jobsem inovace nezemřou. Sedláček zase mimo

28. 2. 2012
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Já jen nechápu, jak se lidstvo dokázalo vymanit z doby kamenné bez osvícené vlády a její podporou výzkumu dotacemi, daňovými úlevami a investicemi do vzdělání.

Nahlásit
-
1
+

Diskuze

No a myslíte si, že je přímá souvislost mezi sociálním systémem a umístěním v žebříčku? Co třeba Mali? Tam by potom musel být sociální systém velice rozvinutý, ne?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Možná je to díky tomu, že osvícené vlády ještě neexistovaly...:-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud se štědrý sociální systém a inovace nevylučují, pak by mě zajímalo, proč Švédsko od r. 1970, kdy zaujímalo 4. pozici v žebříčku nejbohatších zemí OECD, kleslo na současnou 17. pozici?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já dávám přednost článkům, kde si autoři čísla nevymýšlí, ale proti gustu žádný dišputát :)

I Vámi citované věty mám za problematické. Štědrý sociální systém a inovace se nevylučují (Švédsko, Finsko, Dánsko); naopak místo žití z podstaty se EU snaží (na rozdíl od zbytku planety) připravit na svět po ropném zlomu; východoasijské země se považují za starší a kulturnější civilizace než je Evropa.

A nakonec, nějakou komparativní výhodu budeme mít vždy, to plyne z podstaty této ekonomické teorie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Co vás, pánové, žere?Nejde jen o čísla a vaše osobní invektivy. Ale snažte také přečíst, co nám autorka chtěla sdělit. Cituji: "Ano, můžeme říci, že výroba byla přesunuta kvůli levné pracovní síle, což je částečně pravda, nicméně my jsme zaspali a namísto inovační a znalostní politiky začali vytvářet mohutnou byrokracii, štědrý sociální systém a žili jsme jen z podstaty. „Evropa má přece historii, kulturu a už se napracovala dost,“ namlouvala nám naše pýcha." To je pravda, ne? A co až se vyrovná a srovná naše "komparativní výhoda"? Pak nám asi zbydou jen oči pro pláč.

Nahlásit

-
0
+

Článek je tak mizerný, že nevím kde začít. No, co třeba fakty:

1. podle dat WIPO obdržely jen FR, DE a UK v roce 2010 dohromady více patenů než JK. Starší data (2008) lze dohledat i na wikipedii, ale práci s fakty asi marketingové specialistky, pardon, ekonomky, ve škole dnes neučí.

2. do Asie se přesunije část výroby s nejnižší přidanou hodnotou - montáž konečného výrobku. Kapitálové statky a součástky s vyšší přidanou hodnotou se nadále vyrábějí v EU, např. v Německu, kterému se právě proto vede tak dobře.

3. psy v Koreji rozmazlují více než v Evropě. Už jste někdy viděla psa s obarvenými chlupy na uších a nalakovanými drápy?

Nahlásit

-
0
+

Prosím vás, to sem může psát kdekdo, kde co? Je na těchhle stránkách nějaký editor, který hodnotí kvalitu článků? Ještě bych snesl, že tato napudrovaná mladá dáma mlátí zcela prázdnou a nesmysnou slámu, ale když k tomu vidím, že je drzá, tak mi to vadí.

Nahlásit

-
0
+

Ač mi články pana Sedláčka úplně nesednou, s tímto posouzením se mi také nedaří souznít. Jeden ekonom (Russ Roberts?) pěkně napsal, že jedním z "pravidel" ,která používá, je "lose the ''we''". Kdo to je "my"?
{ br}"Asijskézemě" dávají na výzkum X% HDP. Opravdu měl pan O''Leary na mysli, že by ho ti úředníci, kteří vytváří ona byrokratické pravidla, měli ještě více zdanit a dávat více jeho peněz na výzkum? Pochybuji.

"M y"jsme přesunuli do Asie výrobu? Ne. Podnikatelé, investoři, spotřebitelé. Co je na tom špatného - stalo se snad něco s teorií komparativní výhody? Upřímně řečeno, člověk někde na mostecku (nebo kdekoliv jinde v ČR)je mi zhruba podobně lhostejný, jako člověk někde v Číně. Tudíž otázka zní, proč by takový člověk měl v principu brát jiné peníze, než člověk v Číně, pokud je jejich produktivita srovnatelná. Odpověď "nacionalismus& quot;mi nepřipadá příliš přesvědčivá.

A pokud se jedná o patenty: když vidím současné patentové války, myslím, že tvrzení, že zcela bez patentů by výsledky inovací/ekonomiky byly minimálně srovnatelné nebo lepší, je docela obhajitelné. Samozřejmě, úředníci se pak těžkou mohou naparovat statistikami, kolik patentů vytvořily firmy, do kterých nasměrovali státní peníze.

Nahlásit

-
0
+

Já jen nechápu, jak se lidstvo dokázalo vymanit z doby kamenné bez osvícené vlády a její podporou výzkumu dotacemi, daňovými úlevami a investicemi do vzdělání.

Nahlásit

-
1
+