Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zrušme ministerstvo financí, vážně

18. 4. 2012
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Klidně tleskejte. Je to kravina, ale když vám to udělá radost. Věci mají svou složitost. A někdo si z toho vybere nějakou část, postaví model a pak se raduje, jak takový model je krásný. Jenže ten model je úplně blbý, protože nebere v úvahu faktory, které jeho fungování v praxi zcela rozdrtí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zcela nesouhlasím. Je to další z utopistických teorií, která nemůže fungovat. Autor chce všechny rohodovací pravomoce převés pod "odborné" úřednické struktury. Ale to nemůže fungovat, protože platí zákonitost, že v hierarchii moci na špici se automaticky kumuluje obrovská moc. Obrovské možnosti, které běžný člověk není schopen unést, aniž by podlehl pokušení tuto moc zneužít. Pan autor pouze toto moc z rukou viditelných a obměňovaných politiků přesouvá do rukou nenápadných "odborných" ;struktur. Jak by to asi dopadlo? Kradlo by se ještě víc, protože by se všechny mechanismy odklidily z očí veřejnosti.

Nahlásit

-
0
+

Včera jsem se na přednášce setkal s člověkem, který měl v minulosti na starosti stavební státní zakázky. Byl klíčovou osobou pro výběr dodavatelů, organizaci výběrových řízení a pouze mi potvrdil, co už všichni víme. On sám falšoval výběrová řízení, každá zakázka byla už předem domluvená, pouze měl zajistit, aby ji dotyčná firma získala. Po několika letech toho kvůli psychickým problémům musel nechat, protože to na něj bylo už moc. Říkal, že v této oblasti prakticky neexistuje veřejná soutěž.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je pravda, v korporátní sféře se platy top managerů a generálních ředitelů pohybují ve stotisícových až milionových sumách. Proto si každý politik asi také chce přijít na své. Jen se bojím, aby jim i toto nebylo nakonec málo...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A víte, že něco podobného už dávno říkám? Akorát by těch poslanců mělo být míň.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jeste si prisadim neco, za co mi to budete vsichni nadavat.. podle meho nazoru je jedim z duvodu korupce a marasmu v politice tragicky nizke "oficialni" ;platy politiku (zakonodarcu i ministru apod..) vznikle ceskym "rovnostrastvimquot;..Pokud je plat posladne nejakych 55tis Kc, tak to odpovida platu vyssiho stredniho managera..Je to videt i na nekterych statnich podnicich (Ceske drahy, Letiste Praha apod.. ), kde reditele berou platy v 5ti a vice nasobcich platu poslancu, pritom poslanci delaji zakony, schvaluji dane, rozhoduji o stovkach miliard defakto o vsem v tomhle state.. Vlakem nikdo nemusi jezdit,kdyz nechce, ale zakony musi dodrzovat kazdy.. podle meho nazoru by poslanec mel mit plat minimalne 200tis Kc.. pri 200 poslanich je to nejakych 360mil kc/rok kapka v mori..Samozrejme to neni 100% vymiceni korupce, ale je prokazane, ze korumpovatelnost vyrazne roste s klesajici mzdou..

Nahlásit

-
0
+

Vsechny vybery reditelu i auditoru bude delat opice, ta jedina bude zarukou nestrannosti a apoliticnosti :-). Dnska uz clovek jemuze verit nikou.. ti, kteri jsou placeni za spravu veci verenych se podle vsech kauz, ktere vyplouvaji na povrch staraji akorat o to jak co nejvic nakrast pro sebe a kamaradym... V tom je dnesni "politicky nestabilni" prostredi uplne super a ocistne, protoze, pokud by vse "klapalo" nikdo by nemel duvod na nikoho nic rict na venek by bylo vse v poradku a zakulisi by mli "mysi pre" (jak to fungovalo poslednich cca 10 let). proto DEKUJI vsem zucastnenym za premanentni koalicni krizi, nebot i pres velkou frustraci vrejnosti z politiky ma podle meho nazoru OBROVSKY ocistny ucinek... ted jen jeste doladit, aby se kauzy dotahovaly do konce vcetne velkych ryb dosazenych "do teplaku" !!!

Nahlásit

-
0
+

Tleskám, Pavle, tleskám. Sice je to šílený nápad, kerý samozřejmě nemůže projít, ale souhlasil bych.
Je mi jen záhadou na co má vláda tu radu, kde jste nebo jste byl, to už nevím, když Vás stejně neposlouchá?
A že se úředníci množí více než potkani je taky fakt. Vzpomínám na dobu, kdy vznikly kraje. Tady v Pardubicích tento úřad zabral několik set metrů budov podél jedné silnice. Draze zrekonstruoval a vybavil. A když se tam stěhovali, tak zjistili, že pár úředníků musí sedět dokonce ve sklepě, protože najednou úřad nabyl, oproti plánovaným cca 170 osobám, o asi deset ( čísla mohou být mírně nepřesná, už si je tolik nepamatuji. A dneska - odhadem jich tam sedí 500, zabrali další budovy atd.

Nahlásit

-
0
+

Jak víte, že by to byly tyto firmy?
A nyní je efektivita a hospodárnost zajištěna jak?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Všechny tyto složky by byly přísně apolitické" - takže by to byly firmy pana Rittiga.
"a každoročně auditované nezávislou externí společností" - takže by audit prováděla firma pana Janouška.

Nahlásit

-
0
+