Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Hledání nové rovnováhy

11. 6. 2012
15 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Tak já s vyšší inflací hodně nesouhlasím! Ono je to hezké, takové gentlemanské - že to zacálujem inflací všichni. Ale jak píše p. Novotná, někdo dobře věděl, jak na tom Řecko je, když ho lákali k euru.
Člověk celý život makal jak cvok, a příjmy byly mizerné. Konečně na stáři mám byť minimální kapitál, který jsem si vydobyla opravdu odříkáním a placením různých pojistek či spořících účtů, s pocitem, že mě co smrti nemůže nic zaskočit a teď mi to sežere inflace? Jen proto, že se managementy bank pustili do riskování? Tím nemluvím o sobě, ale znám takové lidi, mají to už do penálu nedaleko, poctivě dřeli, odříkali si. Jakým právem, když už na svém osudu opravdu nemohou nic měnit, mají přijít o své úspory. To není fér. Ve skutečnosti odpis dluhů či inflace vyjde nastejno. Měli by to, když už, "odskákat" skuteční viníci. Myslím, že vklady jsou alespoň částečně pojištěné, tak by klienti těch bank přišli snad jen o menší část. Ať si to odskáče např. Francie, která má největší podíl řeckých dluhopisů. Ve Španělsku je to taky záležitost hlavně soukromých bank. Evropa a MMF totiž v podstatě proměnily problém soukromých dluhů v problém dluhů suverénních vlád. Soukromým majitelům dluhopisů, tedy fyzickým a právnickým osobám, které půjčily peníze bankám, se umožňuje, aby své peníze hromadně vybírali a nahrazovali je veřejným dluhem! A řešit to inflací, doplatí i naši staří (nejen). Prostě všichni.

Nahlásit

-
0
+

Zajímavý článek. O co více je pravdivý, o to více se čertí socialističtí inženýři a přátelé starých pořádků.
Evropský socialismus (a nejen ten) opravdu spěje ke svému závěrečnému dějství, kdy dojdou zdroje. A nepomůže tomu ani to, že peněžní rotačky jedou na tři směny.
Tak nějak mi to připomíná Nový Zéland v období před rokem 1984, než Roger Douglas (levičák) provedl radikální reformy, ze kterých tento stát těží do dneška. Jenže Evropa nemá sira Douglase a ani sílu něco takového uskutečnit.

Nevím, jaká hesla se nyní v Bruselu razí, ale to původní "Doženeme a předeženeme USA" je již dávnou v nějaké stoupě zapomnění. Tak že by se oprášilo a místo USA se tam napsala jiná lokalita? Třeba Čína, či snad dokonce Venezuela?

Nahlásit

-
0
+

Otázka je, co nastoupí po tomto západoevropském socialismu. Mám strach, že se nám to moc líbit nebude.
Co se týče té inflace, ta je nepopulární hlavně v Německu. Však si s ní během Velké hospodářské krize užili. Němci by to možná zvládli i bez té inflace. Je to celkem pracovitý národ a když na to přijde, dokážou si vyhrnout rukávy. Ale to by museli být sami. Jestliže jsou součástí eurozóny, kde navíc každý hraje podle jiné noty, no ........

Nahlásit

-
0
+

Nebyli padlí na hlavu a neměli růžové brýle. Pouze měnili vizionářsky svět k lepšímu podle vlastních měřítek a při tom si tak trochu budovali vlastní politickou kariéru. Říká se tomu vláda bez osobní zodpovědnosti pod praporem vznešených ideí o sociální spravedlnosti. A je jedno, zda jsou na té fangli jenom hvězdy nebo přibude nějaký ten srp a kladivo. Viděno ekonomicky, výsledek bude dříve či později stejný. Bankrot. Doufejme, že ne něco horšího.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale vážení, podívejte se na včerejší francouzké volby, sozialismus vítězí a kdybi byli třeba příští týden volby v Německu, Merklová by byla prič, vyhrály by socialisté a zelení, a v řecku ?a u náš ?
Řešení momentální krize není o tom co si pan Kohout nebo vy myslíte a taky není o tom kdo má pravdu nebo co je správné. Tady jde o to komu naslouchá ta absolutní většina finančně negramotných evropských voličů. A ty momentálně upřednostňují řešení finanční krize sozialistickou medizínou a to mě děsí.

Nahlásit

-
0
+

V článku je podstatná věta "banky to zkrátka přehnaly s úvěrovou expanzí", což ovšem v překladu znamená: banky vygenerovaly z ničeho obrovské množství peněz, resp. obrovské množství dluhu, pochopitelně navrch s úroky. Bez změny současného bankovního systému je opakování finančních krizí garantováno: http://www.youtube.com/watch?v=d3mfkD6Ky5o

Nahlásit

-
0
+

Inflace samozřejmě je řešení. To ví každý, i Němci a Merkelová.

Ale je to, resp. může to být, pouze konečné řešení (bez historických narážek). Inflace nemůže být řešením, dokud do lodi teče voda.

V článku je to zmíněno - do průseru se Západ dostal skrze socialismus (byrokracie, dotace, poroučení větru dešti, ...) a je nevyhnutelné jej ukončit. Ovšem ono ukončení/redukce socilasmu se nestane jen tak samo o sobě.

Restruktulizace (ani tak dluhů, ale hlavně restruktulizace myšlení) je uskutečnitelná jen pod finančím tlakem. Bohužel.
Nelze se tedy divit Němcům, že se brání. Inflace ihned a bez podmínek představuje pouze přesun bohatství z core zemí k prasátkům - aniž by došlo k jakékoliv nápravě. Za dva roky (měsíce) by tu byl průser zase. A pak zase a zase, až by padlo Německo, Česko, prostě všecko.

Pan Kouhout sice vídí, že socialismus nefunguje, ale řešení "umí" pouze taková, která se naučil mezi bankéři - povrchně si občas zakritizují o socialismu, ale hlavně tiskněte a všechno nám dejte.

Nahlásit

-
0
+

No pane Hájku, nevím, kde jste před čtvrtstoletím žil, ale my, co jsme žili v ČSSR, máme většinou jasno. Komunisti v r. 1948 ukradli cenný kapitál, ať to byla vyspělá a válkou téměř nedotčená ekonomika, čistá voda, nezamořený vzduch, nekontaminovaná půda a pod zemí uranová ruda, stále ještě pracovitý národ...Mám pokračovat? V listopadu 1989 tu bylo však jako po světové válce. Jinak by se po zuby ozbrojený, policejní režim sotva zhroutil. A tento vnitřní dluh má autor na mysli!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když banky ví, že v případě hrozícího krachu se vládám orosí čelo a bez okolků do nich napumpujou veřejné peníze, tak se nemůžeme divit že si dovolí podnikat neodpovědně. Jsou tak vychované. Kdyby od samého začátku bankovnictví bankéři věděli, že insolvence znamená bezpodmínečný krach, možná by to vypadalo trochu jinak. I když bankéře bych nepodceňoval, v šíbování jsou mistři světa.

Nahlásit

-
0
+

a mě to připadá,že článek je na objednávku,protože takové blbosti snad pan Kohout nemůže vypustit z pera.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nesouhlasím s článkem.Opět se nám tu předsouvají různé myšlenky,které se točí kolem Řecka a bank.Mám si snad myslet,že ti,kteří souhlasili se vstupem Řecka do EU a vlastně i jiných slabých států,byli padlí na hlavu a na očích měli růžové brýle? Nikdo netušil,jak na tom je Řecko s financemi a vůbec s Řeky a jejich životy?
Když půjdu do banky žádat o pár milionů,budu prolustrovaná až do spodního prádla a i kdybych prošla,budu se muset zaručit vším možným i nemožným a běda,pokud se párkrát opozdím se splátkama.Tady lítají miliardy mezi státy sem a tam.A nikomu se NIC neděje.
Ať mi laskavě nikdo netvrdí,že všichni Řekům naletěli.A že na finanční krizi nikdo nevydělává? Autor by měl vylést ze své jeskyně a jít se podívat ven,jak se i při krizi někteřým až moooc dobře daří.A proč.
Jsem přesvědčená,že banky věděli,do čeho lezou a vlastně všichni,kdo si upekli spolek EU taktéž věděli,co všechno může nastat.
V současné době je až nápadné,jak se dostávají různé státy do potíží velmi podobnými důvody.
Připomíná mi to feťáky - aby získali nové závisláky,nejdřív jim dají párkrát zadara ochutnat prima drogu.Jakmile je člověk navyklý a ochotný si drogu kupovat ,drogový dealer ho má v hrsti a má zajištěného odběralete svého zboží.

Nahlásit

-
0
+

Me by zase stacilo vysvetlit, jak je myslena veta o "vychodoevropskem socialismu zalozenem na dluhu". Vetsi nesmysl jsem opravdu dlouho necetl. prijde mi to jakoby toto napsal nactilety ekonom absolutne neznaly veci. Preji vsem hezky den

Nahlásit

-
0
+

Proč jenom v kariérách evropských lídrů, paní Charvátová? Na dluh si zvykla žít celá společnost, tedy nejen bohatí, ale i příjemci sociálních jistot. Když tuhle závislost začnete léčit a snížíte dávky, dostaví se silné abstinenční příznaky. Kam taková lidová kocovina povede? Pravděpodobně k extrémnímu řešení a rychlému konci. Demokracie? Socialismu? Byrokracie? Sám nevím.

Nahlásit

-
0
+

Nejsem si jistá, že západoevropský socialismus nyní končí. Minimálně proto, že se zakořenil ve způsobu uvažování, a především v karierách evropských lídrů všeho druhu a diktuje jim tomu odpovídajícířešení, která dosud předváději a dál převádětbudou, Takže dogma o udržitelnosti nízké inflace je prostě dogma, a to bez ohledu na to, jak ještě dlouho se bude Evropa potácet.

Nahlásit

-
0
+

Článek je to zajímavý, jen by bylo fajn, kdyby se některé teze více rozšířily. Nechci něco brát jen jako dogma, raději se probudím z dogmatického spánku.
Pro začátek by mi stačilo, kdyby někdo fundovaný rozšíril tyto dvě věty tak o článek: "Na finanční krizi nikdo nevydělává. Úvahy o spiknutí hrstky mocných jsou nesmysly."

Nahlásit

-
0
+