Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Retro Pavla Kohouta: Španělsko, euro a nemovitosti pět let poté

18. 6. 2012
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Já bych řekl že na vině je prakticky neregulovaný financial systém (hlavně v Americe). Je třeba brát v úvahu produkce virtualních peněz v neregulovaném finančním kasíně derivátú, které se mohou přesypat do skutečné ekonomiky a způsobit boom and bust.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kanioková J.: Euro není jediná příčina, i když zmíněné dotace bohužel místo aby trh během přechodného období narovnaly, ho často vychylují (kdo si co vyhádá, jánabráchismy atd.) a nechají si na ně lidi zvyknout (tj. demoralizace).

V USA ani Británii euro nemají, přesto tam vznikly hypotéční bubliny, podobně jako v Irsku nebo Španělsku. Není to zajímavá "shoda náhod"? Jak se píše v článku, důležitý je "objem peněz a úvěrů v ekonomice". A kdo vytváří peníze a současně poskytuje úvěry dle vlastního uvážení? Ano, správně, soukromé banky...

(PS: Nemám nic proti bankám - na vině je současný peněžní systém.)

Nahlásit

-
0
+

Výborný článek, jako vždy. Dotace jsou morem ekonomiky, a všechno to přerozdělování k výhodě jedněch na úkor druhých - chová se to jako vir. Podemílá to systém...
Jak to skončí, je jasné a je důležité jednat tak, aby nás výbuch nedostal na kolena zcela. Proto je třeba, mimo jiné, podepisovat Petici prezidentovi, aby tu změnu zákona o LS se schválením ESM, nepodepsal.
http://esm.svob odni.cz/petice-show.php?page=3 0

Nahlásit

-
0
+