Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Profesionální Evropané se přepočítali. A to třikrát

25. 7. 2012
2 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Souhlasím s myšlenkou autora, že rozhodnutí o společné měně bylo motivováno především ambicí vysokých evropských činitelů jak si rozšířit,a tím upevnit svoje vládnutí právě s pomocí jakési nové sady nástrojů hospodářské politiky(viz. např.uvedená citace Prodiho), které odstraní "nedokonalosti& quot;tohoto euro-experimetnu. Nedokonalostí si museli být vědomi (jsou učebnicové) a zmíněná ambice rozšířit svoje vládnutí na bázi zavedenívšehomoucích nových hospodářských nástrojů (= nových mocenských institutů) byla prvoplánová. Nemyslím si ale, že se jednalo o akt spiknutí. Spíše se obávám nástupu nebezpečného stylu politky, nebezpečné ideologie. V tomto směru mám blízko k názoru V.Klause, který uvedl v rozhovouru s L.Kovandou (Finmag 18.7.2012) a sice, že evropské vládnutí se stalo prototypem globálního vládnutí-globálního rušení demokracie.

Nahlásit

-
0
+

"Všichni známe historii irských a španělských bank: příběh o ikarském vzletu poháněném levnými úvěry od Evropské centrální banky a o následném tvrdém dopadu. (...)"

Ano, pes je zakopaný v bankovním (resp. peněžním) systému. Je nepochopitelné, že ekonomové (až na výjimky) vymýšlejí, jak systém zachránit pomocí prostředků, které z principu nemohou dlouhodobě fungovat, místo aby uvažovali nad změnou samotného systému. Nejsem příznivcem konspiračních teorií, takže se nabízejí možnosti: většina ekonomů a) podstatě problému nerozumí, b) nemá zájem problém skutečně řešit (výhody, střet zájmů apod.), c) nedokáže uvažovat "out-of-box&quo t;.

Unás "bankomaty fungují", proto doporučuji podívat se např. na situaci v Británii: http://www.youtube.com/watch?v=d3mfkD6Ky5o&hl=cs&cc_load_policy=1 (CZ titulky)

Nahlásit

-
0
+