Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nezdravé koalice byznysu a státu. Co s tím?

1. 8. 2012
2 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Mně připadá, že slovo "regulace" se v ekonomickém kontextu typicky používá ve smyslu "zakazování vzájemně dobrovolného jednání". Což je použití ve zcela jiném významu, než "podvádění v basketbalu, když se rozhodčí nedívá" - a řekl, bych, že za sprosté to slovo mnozí považují z toho důvodu, že co je nějaké třetí osobě do toho, co si dvě jiné osoby mezi sebou dohodnou. Samozřejmě u mnohých věcí není úplně ostrá hranice, zda to za regulaci označit či nikoliv (obvykle způsob informování druhé strany o vlastnostech prodávaného zboží),u jiných je to celkem zřejmé (zákoník práce...).

"Regulacequot;by tak nebyla ani tak o systému rozhodčích, ale spíše o tom, že se s protistranou při fotbalu dohodnete, že auty řešit nebudete, a přijde k vám nějaký státem pověřený rozhodčí, který vám s asistencí policie začne sdělovat, že taková pravidla jsou nepřípustná.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Krásně vyhmátnutá podstata.
Rád bych jen doplnil k regulaci.
Nevím, proč slovo regulace tolik lidí považuje za slovo sprosté. Zřejmě jim vyhovuje chování, kterým se proslavil i jeden nejmenovaný president. Když se v basketbalu rozhodčí zrovna nedíval, tak udělal faul, aby získal míč (výhodu) a ještě se tím po zápase chlubil. Zrovna tak, jako jsou důležitá pravidla na hřišti a rozhodčí, je důležitá regulace trhu a celé společnosti. Bezbřehá svoboda dnešní stav ještě zhorší. Můžete samozřejmě namítnout, že i rozhodčí se dá koupit, ale já jsem přesvědčen, že při systému rozhodčí a disciplinární komise je faulů daleko méně, než bez jakékoliv kontroly a rozhodčích. Jediná možnost je, aby na vše bylo maximálně vidět, nejširší možnou kontrolu, aby nebylo možné vytvářet bratrstva kočičí pracky, anebo alespoň takovou možnost minimalizovat.
Možná si také lidé slovo regulace pletou se slovem intervence. Regulace totiž vytváří pravidla. Intervence zvýhodňuje jednu skupinu na úkor druhé. Samozřejmě mohu vytvořit pravidla šitá někomu na míru, ale to již není regulace, ale intervence.
Dále taky mohu vše natolik přeregulovat,že se ve všech těch pravidlech nakonec sám utopím. To je však na samostatný članek

Nahlásit

-
0
+