Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: 20??: Nesmírná ekonomická odysea

9. 8. 2012
13 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Řekl někdo ekonomu PhDr Sedláčekovi že ekonomie je o výrobě a rozdělováni zboží a služeb a ne blábolení o bohu, sci-fi nebo co věřili nějací filosofové?

Nahlásit

-
0
+

Čekal jsem, kdy zareaguje kolegyně, která se na pana Sedláčka specializuje. Ale asi je na dovolené, tak to zkusím za ní.

To, co Tomáš Sedláček popisuje, je ústřední téma marxismu a neomarxismu. S tím rozdílem, že tam se jev označuje jako odcizení. Člověk stvořil kapitalismus, kapitalismus se vymknul jeho kontrole, začal svému tvůrci vládnout, a nyní je zapotřebí jej dostat zpátky pod kontrolu.

Myslím, že dnes přesně vidíme, jak ty pokusy "dostat ekonomiku pod kontrolu končí" - stagnace, chudoba, frustrace, rozpad společenského přediva. Přes čelní sklo Audi A6 nebo z útulné pracovny v ČSOB to tak nemusí vypadat. Ale pro lidi, co opravdu pracují, je to hodně reálné. Ti vědí, že je zapotřebí dostat pod kontrolu spíš bankéře a státní byrokracii.

Nedá mi to, abych nepřipomenul F.A.Hayeka a jeho "pýchu rozumu". Jak může někdo uvěřit tomu, že je tak chytrý, aby dokázal ovládat životy milionů svých spoluobčanů! Taková arogance! Asi není náhoda, že to píše zrovna Tomáš Sedláček, jehož pokus vystudovat ekonomii skončil nezdarem.

Nahlásit

-
0
+

Ono to vypadá tak, že Tomáš Sedláček nedávno dostudoval ekonomii a proto dává dohromady jen nápady jiných lidí a nic nevezme z vlastního rozumu. Tak jako ty děti, které se titulují senior analytik, i když jsou děti na patria.cz a investicniweb.cz. Tyto děti taky nevezmou nic z vlastní hlavy, pouze překládají z angličtiny lži světoznámých lhářů z USA, jako Soros, Rogers, Gross, Bernanke, Roubini a další lháři, kteří si dělají z lidí jen hloupou srandu, aby vyvolali krátkodobý pokles eura nebo indexu, protože oni nebo kumpán zrovna krátkodbě spekuluji s miliony dolarů na pokles eura nebo indexu o 1%.

Nahlásit

-
0
+

Média vás zjevně drtí. To vám nezávidím...Váš popis je přitažený za vlasy a zbytečný.
Média jsou tendenční. A nejsou tady od toho, aby podávaly realistický obraz, ale prodávaly.
Vy jste nepopisoval světovou ekonomiku nebo finance, ale svou frustraci...to je rozdíl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mě by tak soukromě zajímalo, odkud se vzalo, že je třeba k životu mít víc a víc? Jaká síla (po moci?) v nás to pudí?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Článek je určitě zajímavý, že dává k zamyšlení co bylo dřív jestli slepice nebo vejce. Vyjdu-li s nadsázkouz Kubricka pak nejdřív byl Mechanický pomeranč a pak Vesmírná odysea......přeloženo např. tak, že člověk jako výtvor vesmíru a jeho ego NEMÁ NÁSTROJna sebereflexi a dávat tento úkol ekonomice je tedy nesmysl.
děkuji za článek Michal

Nahlásit

-
0
+

Asi nejsem jedinný, kdo si myslí, že tento článek je nesmysl. Však se stačí podívat na některé komentáře níže.
Pokud bych měl ekonomii jednoduše popsat já, tak by řekl, že je to popis vzájemné interakce lidí při výměně produktů a služeb. Když to vezmem do důsledků, tak ekonomie je určitým odrazem lidské psýché. Pokud si pak někdo stěžuje ekonomii, stěžuje si tak na povahu lidstva (nebo alespoň jeho části).
To, kolik máme peněz či jiných statků je důsledkem souhry několika faktorů. Prvním asi bude prostředí, kde se narodíme. To má pak vliv na další věci. Dalším faktorem budou naše schopnosti. Někdo má nadání stát se špičkovým vědcem, někdo umělcem, .... Dalším faktorem jsou naše potřeby a touhy. Posledním faktorem, který mě teď napadá, je motivace. Někdo je pilný, někdo líný. Někdo je schopný udělat pro peníze opravdu vše (v negativním slova smyslu) a nekdo má vysoký morální kredit.
To vše vytváří celkem dost velkou nerovnováhu a ekonomie je poouze o vyrovnání této nerovnováhy.
Navíc, to chování, které ekonomie popisuje, tady bylo už dávno před tím, než tento popis vznikl.A sahá to až někam do pravěku, kde jsou asi počátky směnného obchodu.
Takže, na co si vlatsně autor tohoto článku stěžoval?

Nahlásit

-
0
+

Proč by to bylo značně přehnané? Popisoval jsem současný stav. To, co slyšíme, vydíme a čteme v médiích každý den. To, čemu se říká světová ekonomika a finance.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Značně přehnané...tipnul bych si, že máte technické vzdělání nebo se v tom oboru pohybujete (nemyslím to jako útok na Vás, je to pouze odhad vycházející z Vašeho jednoduchého názoru).
Ekonomie je věda, která zkoumá procesy a vztahy mezi subjekty a zdroji. Ekonomika pak příkladem praktické podoby.
Čili se jedná pouze o vyjádření, pojmenování a kvantifikování komplexnosti propojení společnosti, subjektů a zdrojů (velmi jednoduše řečeno).
To k tomu pokornému sloužení - zjevně máte problém s tím, že produkce hraje z určitého pohledu druhé housle (což je nesmysl - produkce je součástí ekonomiky).
Vždyť by přece stačilo vyrobit všeho tak akorát a férově distrubuovat...na co bychom měli ty obchodníky, služby, banky, finančníky...atd. A sákryš...vždyť něco podobného už tady bylo...jenom si nějak nemůžu vzpomenout...hmm...no už to musí být alespoň 23 let...a i před tím to byla ekonomika, jenom jinak řízená.
Zkuste se na to podívat systémověji...třeba z pohledu toho, jak by vypadal systém, kde by se vše točilo okolo produkce...
Be open-minded :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ekonomie/ka vykloubená z kloubů. Ekonome/ka samoúčelná. Ekonomie/ka jako nástroj obohacení. Místo, aby ekonomika pokorně sloužila tomu, díky čemu a pro co může existovat - reálné produkci, staví se sama na piedestal a tváří se sama jako zdroj reálné produkce. A to je počátek a zdroj problému ekonomie/ky. Lichva, lichva, lichva zauzlující se do nekonečna a nemající konce.

Nahlásit

-
0
+

Příroda poskytuje materiálních statků více než dost. Jen lidé se tu nějak přemnožili. Nicméně existují technologie, které by to dokázaly vyřešit, ale to by museli lidé začít uvažovat zcela jinak, než jen jak mít víc a víc, bez ohledu na ostatní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Rád bych vypíchl jeden blud uvedený v článku, který se velmi často šíří a lidem ukládá do podvědomí a to je: „kdyby nás příroda obdařila přebytkem materiálních statků“mohlo by být lépe radostněji.
Je více než jisté, že nedostatek ve světě je vytvářen uměle a je důsledkem špatně nastavených sociálních vztahů, nikoliv rukou přírody.

Nahlásit

-
0
+

Doufám, že si k tomuto článku přečtu nějaký pozitivní komentář. Třeba na článek nahlížím z nějakého špatného úhlu. Mě to totiž připadá jako blábolení kde hned druhá věta je nesmysl a v každém druhém odstavci nějaký další nesmysl.

Nahlásit

-
0
+