Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Republiku si rozvracet nedám!

21. 8. 2012
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

NO, vypíchl jste obecný problém, cenu bydlení samozřejmě zdražuje byrokracie, která spotřebuje nemálo úsilí, samozřejmě i cena práce. S dalšími vývody rovněž souhlasím.
Ale pořád bych řekl, že přeci jen na ceně bydlení se nejvíc projevila ochota lidí (resp. je to často nejlepší ze špatných možností) vzát si závazek na desítky let a ochota bank (resp. možnosti) vytvořit penízez ničeho.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dle mého je základní problém v přílišné regulaci. V podstatě dnes dům bez spousty razítek nepostavíte.

Další obrovský problém je v ceně práce. Díky sociálním a zdravotním daním je práce hodně drahá a tudíž si každý rozmyslí jestli tuto práci bude požadovat.

Ještě před 100lety bylo normální že střední stav měl pomocnice v domácnosti tzn. vytvářel pracovní místa pro nízko příjmové obyvatele. Toto dnes prakticky zmizelo dnes např. doktorka místo aby vykonávala svojí práci a z takto vydělaných peněz si zaplatila hospodyni raději tyto domácí práce vykonává sama. Protože je to prostě pro ní levnější. Na to aby hospodyně mohla dostat 1kč čistého tak musí vydělat 4kč.V západní Evropě mají novodobé pomocnice tzv. Aupair (pracují načerno a nikdo to neřeší :))

Díky tomu tu máme část obyvatel co pracují skoro 18hodin denně (hlavně ženy :)) a pak je tu další část obyvatel jež jsou doma za státní příspěvky přerozdělené od první skupiny. Což tyto dvě skupiny staví přímo proti sobě protože mezi nimi není žádná interakce.

Takže mou radou je zrušit veškeré náklady práce + snížit daň z přijmu. Zjednodušit stát alespoň do stavu R-U :) :). A většinu daní vybírat za spotřebu a přímé službyplacené státu.
+ Striktně zavést pouze elektronické peníze což výrazně sníží možnost neplacení daní a korupce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pardon, za překlepy, na monitor mi svítíslunce,

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zásadně nesouhlasím s tím, že Růst ekonomiky se vyplatí víc než růst daní.
Podpora modly růstu může probíhat: Vyššími vládními investicemi, které jsou hrazeny buď 1. emisí dluhopisů nebo 2. tiskem peněz.
1. Emise dluhopisů znamená vyšší náklady na úroky v budoucnu = vyšší daňová zátěž a útěk našich dětí.
2. Tisk peněz znamená vyšší inflaci a okradení těch, co ještě mají nějaké peníze a spoří.
Podpora modly růstu může probíhat také nižšími daněmi, to by pak ale rozpočet byl ještě více schodkový.
Zaměřme se tedy spíše na řádný výběr daní ode všech daňových subjektů tedy včetně firem a živnostníků a řádné hospodaření s vybranými penězi.
Tam je nejvíce příležitostí s nejmenšími náklady. Jak ale můžeme pozorovat, parazité přisátí k nositelskému systému se drží velice pevně, systém přímo řídí a každého narušitele zavedených penězovodů okamžitě likvidují. Právě proto ministerstvo financí volí stále stejné praktiky tak, aby byl systém umožňující vysávání a výživu nositele co nejméně ohrožen. Nositel = Rozpočet
Každá koruna vložená do ekonomiky má multiplikační efekt, každá koruna nevložená do ekonomiky nebo z ní odejmutá má demultiplikační efekt a ten se právě teď ukazuje.

Nahlásit

-
0
+

Mno, modla HDP taky není zrovna to pravé, zajímavější by byl růst národního bohatství... A další derivované parametry- medián majetku v populaci, desátý percentil... Další věcí je produktivita práce, která je spíš než funkcí pracovitosti populace funkcí technické vybavenosti. Nejsem ekonom,prvky podobného charakteru zhusta vídám i ve svém oboru.
Přeskupení danové zátěže k nepřímým daním zatěžuje nejvíc nižší a nižší středná vrstvu, náklady na bydlení vedou k odkladu mateřství do vyšších kategorií, i k nižšímu počtu dětí. A opět úprava parametrůo pár procent s dopadyv demografickoém vývoji.
Klíčový problém vidím v ceně bydlení. Čert aby vzal nekryté peníze a systém částečných rezerv, který bydlení zdražil tak, že v mladých rodinách je neřešitelůný problém platit hypotéku z jednoho platu a stěží finančně ustojíjedno, natož ještě druhé dítě (vidím v okolí). Řešení není ani koupě menšíhoa později většího bytu, transakční náklady jsou vskutku značné a taky se již můžete dostat do pásma, kdy se zkracuje motzná doba splatnosti hypotzéky

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vůbec si nemyslím že zde nějaký větší růst HDP bude ať vláda bude dělat cokoliv.
Např. v posledních letech a bude to pokračovat ještě nějakou dobu odchází ročně do důchodu o 50000 lidí více než přichází nově do zaměstnání již jen to způsobuje pokles HDP o 1% + pokles kupní síly.
animace:
http://www.czs o.cz/csu/redakce.nsf/i/vekova_ skladba_obyvatelstva_cr
Jelikožtoto je problém celé Evropy ale ještě více Japonska budeme rádi aby jsme udrželi současné HDP tak aby nekleslo.

Např. u Japonska
Jež je dnes již za vrcholem populace se očekává pokles v budoucích několika desetiletích až na polovinu současného počtu!! Ze 120mld na 60mld obyvatel. Opravu si tu někdo myslí že toto nezpůsobí krach Japonska, Evropy a celosvětový pokles HDP. Můžeme se klidně postavit na hlavu ale tyto čísla již nezměníme.


A zmírnit zkuste se zeptat svých manželek nebo přítelkyň a pak i sami sebe. Co by vás přinutilo aby jste chtěli a měli 4-5 dětí :D

Nahlásit

-
0
+