Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Přirozená ozdravná dezintegrace

20. 9. 2012
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Takový dárek EU asi opravdu nedostane. Už je to moc ohrané. Asi to dojde do bodu, kdy se na bankovky připíšou tři nebo možná šest nul. Dluhy státu se vypaří a s nimi úspory v nominále. Rok, dva nebo tři to bude hodně blbé, ale volný trh je volný trh a směna zase začne fungovat (šedá nebo černá ekonomika je kapitalismus). Asi bude záležet na tom, jestli lidé pochopí "kdo za to mohl" nebo jestli nechají státní moc znovu převzít otěže. Pokud to pochopí, bude to ok. Pokud ne, nastane nadvláda korporací, protože jejich největší soupeř - živnostníci a malopodnikatelé - budou bez kapitálu (záleží na tom jestli stát efektivně dokáže "dodanit" i zbývající kapitál při kolapsu. Ten který nebyl v nominále). Budem se v tom potom chvíli plácat a skončí to válkou s jiným kartelem korporací.
Už to tu bylo, tak proč si nedát repete? History repeats itself, coiling down to the future... Nebo to bude všechno úplně jinak? Blbé je, že ty pozitivní scénáře došly.Ale zatím je fajn.
---
murray rothbard - peníze v rukou státu, že? To byly řečnické otázky, ale díky za odpověď. Myslím, že to za nás vyřeší trh. Mimochodem ta elektrika není úplně špatný nápad, dokážu si představit, že by třeba ČEZ vytiskl bankovky v kwh.... stabilní výkon je trvanlivý téměř dostatečně a je omezený/vzácný. OEZ nebrat, mě by se nelíbily prachy, se kterýma by šlo platit jen za slunečného dne:-D

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

-Dezintegrace podle pana Kohouta, ano, beru, správný směr, ale jen směr. Ale sotva bude dost času, aby proběhla v potřebné míře. O demontáži Eura a ECB ani nemluvě.
-K příčinám poklesu spotřeby domácností (investicniveb) a k "fiskálně nejzodpovědnější" vládě:ano, můj důchodcovský roční obrat je sice mizivý, ale přesto ho podstatně omezuji. Učím se šetřit a snižovat ho k nule. Proč? Jednoduché. Když vidím jakými schopnostmi disponují a jakými zájmy jsou vedeny vláda (přestože nejzodpovědnější), parlament, strany atd. v (nejen) poslední době, tak se mi ježí vlasy v očekávání, k čemu tohle povede. A tohle napravit, podobně jako hospodářství v počínající depresi, je asi také problém na desetiletí. Pana Singra si sice velice vážím, ale dát na jeho útěchu, kdepak.
-Takže moje dilema: kolik času ještě věnovat odhadům temné budoucnosti (tuto diskuzi si čtu pozorně už potřetí), a kolik času zcela praktické přípravě na horší časy (spolu s rodinami svých dětí).
-Poznámka ke směnným prostředkům. Dobře usušená a uložená pšenice (barva podobná zlatu) a některé luštěniny, mám je v portfoliu, vydrží 10 až 20 let. Zásobu mohu průběžně doplňovat, a to s vynaložením energie právě z nich (vlastí svaly, podkožní tuk, rýč). Tato měna je dostatečně trvanlivá, dostatečně dělitelná, a především její zásoby jsou bezkonkurenčně disponibilní (tj. přímo do úst, pak do ruky ten rýč, doplňování).
-Jiný příklad. Při své malé spotřebě zemního plynu, převažuje paušál, přepojením sporáku na propan-butan snižuji náklady na polovinu, nemluvě o obyčejných kamnech a zahradě, ze které mi přírůstky stromů stačí i na vytápění. Mohl bych ještě dlouho pokračovat - osvětlení, PC, LED monitor, voda z 300m2 střech, ...
-Moc se tedy všem spoluobčanům omlouvám, že omezováním spotřeby poškozuji naše hospodářství. Ale, když se domluvíme, zavedeme na příklad nezdrbaný zákon o státní službě, zrušíme akcie na doručitele a pod., zprůhledníme státní rozpočet a veřejné zakázky,nahradíme koaliční strany včetně ČSSD rozumnými - tak jsem pro. Příjmy utratím, početnou rodinu přemluvím k hypotékám.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když někomu pujčím peníze, tak si za to u mně může nakoupit a to třeba i munici. Jestli to není tak. Zd.Milota.

Nahlásit

-
0
+

Co se týče pozdějších fází krize, tak teoreticky může přijít japonský scénář. Jenže to není ani konec ani řešení. JP má dluh 240% HDP, čeká ho demografická katastrofa, ztrácí své dřívější výhody (LCD televize, mobily, auta umějí Korejci stejně dobře a při tom levněji a Číňani brzy taky).
Spíš bych řekl, že Japonsku vyšlo to, co Evropě asi nevyjde - pomocí stimulace (tisku) a zvyšování dluhu si koupili odklad kolapsu - ovšem za cenu toho, že bude horší (dvě generace Japonců přijdou o své penzijní úspory v jejich státních dluhopisech). EU podle mne tento odklad nedostane - průměru EU (a ani ČR) trh nebude tolerovat takový dluh, už při ani ne polovičním zadlužení (a v případě ČR třetinovém) oproti JP úroky vystoupají na neudržitelné výše. To ECB (a jak se dnes ukázalo i ČNB) bude řešit kvantitativním uvolňováním, ale inflační řešení může fungovat pouze tehdy, když ta inflace je skrytá, lidé a trh ji nečekají a nevnímají a nezapočítávají do svých kalkulací.
-----
Co se ve střednědobém horizontu stane univerzálním směnným prostředkem, to nevím. Ale rozhodně vím, co jím nebude - fiat papírové peníze. Protože ty nesplňují kritérium vzácnosti.
Obvykle se penězi spontánně (bez donucení) stává něco, co je vzácné, koncentruje v malém množství vyšší hodnotu, je dělitelné, nekazí se, atd...
Perly a diamanty nesplňují dělitelnost, práce či energie (elektrická) neplňuje trvanlivost, možná tedy cigarety, nebo nevím co... Tradičně to vždy bylo Au a Ag a to právě proto, že nejlépe splňuje to, co se po penězích žádá. Ale to nutně neznamená, že to tak dopadne znovu, jen je to více pravděpodobné, než že se měnou stanou třeba odznáčky ČSSD.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hezky popsán důvod proč ještě "nekrachlo" ;Řecko a podobní. Aby si velcí a vlivní hráči odtamtud stáhli jejich špatné investice. Vlastně zas tak špatné ty investice nebyly (viděno z jistého úhlu). A ani nemusíme moc hádat, kdo to zaplatí. Čím vlastně ručí státy za vlastní dluhy? Schopností násilně podojit vlastní občanstvo přeci...
Sám jsem zvědavý, jakým způsobem proběhnou ty pozdější fáze "krize", jestli to bude na způsob ztracené dekády/dvou, tří ala Nippon nebo to nakonec skončí občanskou válkou (a to si teď nedělám srandu) nebo tou slavnou hyperinflací. Buď jak buď, bude to verze, která bude nejvíce vyhovovat TBTF bankám... Na druhou stranu - napříč evropou lze pozorovat nárůst radikalismu a je otázka, kde a jak to vybublá. Dle toho co vidím kolem sebe, musí být v ČR evidován obrovský nárůst žádostí o zbrojní průkazy (zlato? stříbro? olovo first!).
Podle mě klíčová otázka pro dalších možná několik desetiletí - Co bude sloužit jako univerzální (co možná nejuniverzálnější) směnný prostředek (tedy peníze)? Stříbro? Zlato? CZK? Euro? Dolar? Vlastní (pravděpodobně řemeslné nebo zemědělské) schopnosti? Známosti/kontakty? Co z toho se dá/nedá ukrást?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já bych se nebál, že bychom si snad nezvládli inflačně zruinovat korunu sami:
http://www.investicni web.cz/ekonomika/2012/9/19/cla nky/kvantitativni-uvolnovani-p o-cesku-aneb-jak-potopit-cesko u-korunu/

Ato máme to nejrozumnější myslitelné vedení ČNB a (ač to zní hrozně) i fiskálně nezodpovědnější vládu. Jaká asi bude příští vláda, její fiskální zodpovědnost a daňová politika? Průzkumy preferencí napoví... A kdopak asi bude příštím prezidentem a koho nanominuje do vedení ČNB?

Zkrátka: v CZK mám podobnou důvěru, jako v EURo

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, nechválil bych tolik. Německé, francouzské a další banky se sice zbavily španělských, italských a dalších toxických dluhopisů, ale tím, že je poslaly do ECB, byť různými kanály a mechanismy. A tam tyto dluhopisy odpočívají do doby než budou splaceny. Splaceny nebudou, nějakým způsobem budou pře-dluhopisovány, budou jim prodlouženy doby splatnosti, nebo budou nahrazeny jinými dluhopisy. Ale buď jak buď, jednoho dne bude ECB nucena nějak je v bilance vyhodit, a že to bude inflační cestou je téměř nabíledni.nebude to žádná hyperinflace, ale nějakých 4 až 5% ročně a díky úpravě spotřebitelského koše se bude hlásit tak o procento méně. A inflace v eurozóně povede k inflaci v ČR.
Ale pamatujme - pokud je soused opilec, bordelář, potížista, máme mizerný život i my. A to platí jak v sousedských vztazích ve vesnici, v paneláku, tak i na kontinentě.

Nahlásit

-
0
+